ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2016: Τα έργα σε Αθήνα-Αττική

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2016: Τα έργα σε Αθήνα-Αττική

To 2016 για την Αθήνα και την Αττική δεν ήταν μία καλή χρονιά σε επίπεδο έργων. Τα έργα Μετρό και Τραμ πήγαν με μέτριους ρυθμούς, οι εξελίξεις στα υπόλοιπα έργα ήταν χλιαρές με το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος να είναι η φωτεινή εξαίρεση. Ας δούμε όμως τι σημαντικό συνέβη:

Το γεγονός της χρονιάς για την Αθήνα είναι σίγουρα η ολοκλήρωση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η επένδυση των 600εκ.ευρώ τέλειωσε τον Ιούνιο και από τον Ιούλιο έγινε κιόλας προσβάσιμη στους πολίτες. Δόθηκε μόλις χθες στο Ελληνικό Δημόσιο ενώ θα υπάρχει "υψηλή εποπτεία" από το Ίδρυμα Σ.Ν.

Εξίσου σημαντικό ήταν και το γεγονός της δημοπράτησης του έργου που σχετίζεται με το Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σ.Ν. δηλαδή του έργου της Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου. Το έργο δημοπρατήθηκε τον Δεκέμβριο, με τον ΑΚΤΩΡ να είναι ο μειοδότης του έργου. Τα έργα κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2017.

Το Λιμάνι του Πειραιά που κατέληξε στην αγκαλιά της COSCO, η δημοπράτηση για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο που "κλείδωσε" η Κ/Ξ ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ-Goldair και η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης στην Apollo Investments συμπληρώνουν τα μεγάλα γεγονότα του 2016.

Στα υπόλοιπα: Με ανάδοχο την ΤΡΙΚΑΤ ξεκινά έργο αποχέτευσης στην Παιανία ύψους 13εκ.ευρώ. Η ΑΡΧΙΚΟΝ μειοδότησε στο έργο ανακαίνισης του Κτιρίου ΙΚΑ στην Πειραιώς. Τον Μάρτιο ξεκινά η λειτουργία της τηλεματικής σε 1.000 στάσεις του ΟΑΣΑ. Δημοπρατήθηκε η Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματας και ξεκινά η διετής διαγωνιστική διαδικασία.

Με προβλήματα ολοκληρώθηκε η χρονιά για την επέκταση του Μετρό προς Πειραιά που πλέον γίνεται ένα από τα προβληματικά εν ενεργεία έργα. Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, ωστόσο τα έργα δεν ξεκίνησαν μέσα στο 2016.

Στον Πειραιά ξεκινά η βελτίωση και λειτουργία της Λ.Ανδρέα Παπανδρέου. Στην Περιφέρεια Αττικής περνά το έργο για την ανάπλαση Φαληρικού Όρμου. Εγκαινιάζεται η Ράλλειος Σχολή στον Πειραιά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων. Ξεκινά αντιπλημμυρικό έργο στη Μηλαδέζα. Η Σ.Κοκκίνης μειοδοτεί στο έργο αποπεράτωση του Ρέματος Εσχατιάς. Νέα Κλειστή Αγορά και Νέο Δικαστικό Μέγαρο στον Πειραιά εξαγγέλεται από τον Υπ.Υποδομών.

Τον Ιούνιο υπογράφεται μνημόνιο κατανόησης για να προχωρήσει η αξιοποίηση Ελληνικού. Τελικά το 2016 καταναλώθηκε χωρίς να υπάρξει σημαντική εξέλιξη. Ανοίγει τις πύλες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών. Παρουσιάζεται σχέδιο για αστική σήραγγα που θα συνδέει την Κατεχάκη με τη Λ.Βουλιαγμένης με παράλληλη αναβάθμιση της Λεωφόρου μέχρι το Ελληνικό. Τον Ιούλιο ανοίγει ανακαινισμέμνη η Μητρόπολη Αθηνών. Με πόρους του ΕΣΠΑ και ως δημόσιο προετοιμάζεται όλη τη χρονιά το έργο για την Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.

Δημοπρατείται έργο συλλογής όμβριων σε Περιστέρι-Χαϊδάρι με 9,9εκ.ευρώ. Σε αναμονή για μία ακόμα χρονιά η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση (300εκ.ευρώ) για το Mall Academy Gardens στην Ακαδημία Πλάτωνος. Η ΤΕΜΕΣ-Dogun αποκτά το Hilton. To σιδ.έργο ηλεκτροκίνησης ολοκληρώθηκε αλλά έφτασε 200 μέτρα ...πριν τον σταθμό της Αθήνας. Στις 21 Σεπτεμβρίου κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η Αξιοποίηση Ελληνικού. Με 2,5 χρόνια καθυστέρηση τον Νοέμβριο ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η Ελευσίνα ανακηρύσσεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Σχεδιάζεται η δημοπράτηση για το βόρειο τμήμα του Μητροπολιτικού Ποδηλατοδρόμου της Αθήνας, από το Γκάζι μέχρι την Κηφισιά. Νέο έργο μπαίνει στα σκαριά για τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας για το 2017. Η ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ ανάδοχος αντιπλημμυρικού έργου στον Κηφισό.

ypodomes.com@2016

 

 

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές