ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2016: Τα έργα σε Θεσσαλονίκη-Κεντρική Μακεδονια

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2016: Τα έργα σε Θεσσαλονίκη-Κεντρική Μακεδονια

Η φετινή ανασκόπηση για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία είχε πλούσιο υλικό. Τη μερίδα του λέοντος σε αυτό είχε το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης που στο ypodomes.com χαρακτηρίστηκε ως το έργο της χρονιάς. Στα υπόλοιπα είχαμε αρκετά σημαντικές εξελίξεις τις οποίες θα δούμε παρακάτω:

Τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης αναστήθηκαν και μέσα στο 2016 έγιναν πολλά. Λύθηκαν τα περισσότερα προβλήματα και το έργο είχε σημαντική πρόοδο. Αρκετά καλά τα πήγε και το έργο του Κλάδου Καλαμαριάς μέσα στο 2016 αφήνοντας αισιόδοξα μηνύματα για την επόμενη χρονιά. Λύση συμφωνήθηκε και για τα αρχαία του Σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

Στη Fraport περνά το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, δηλαδή το Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Γερμανικής εταιρείας θα γίνουν επενδύσεις 95εκ.ευρώ που μαζί με τα έργα για τον διάδρομο 10-28 πιστεύεται ότι θα αλλάξουν το πρόσωπο του Αεροδρομίου. Τα δεύτερα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2018.

Μεγάλα προβλήματα με τον ΟΑΣΘ είχαμε όλο το έτος και δυστυχώς αυτά δεν λύθηκαν. Όπως φαίνεται οι συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης έχουν ακόμα πολλά να λύσουν για το μέλλον.

Δύο σημαντικά σιδηροδρομικά έργα ξεκίνησαν μέσα στο 2016. Το πρώτο είναι η εργολαβία-σκούπα στο τμήμα Πολύκαστρο-Ειδομένη που ολοκληρώνει σειρά από έργα και το δεύτερο είναι η ανισοπεδοποίηση των γραμμών στην περιοχή της Μενεμένης που συχνά συμβαίνουν δυστυχήματα.

Για το 2018 μεταφέρθηκε η ολοκλήρωση της ανισοπεδοποίησης της Δυτικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Το έργο συνάντησε αρκετά προβλήματα και τώρα φαίνεται πως οδεύει προς ολοκλήρωση. Το 2016 υπήρξε μία πολύ μέτρια χρονιά για το συγκεκριμένο έργο.

Άλλες σημαντικές εξελίξεις το 2016: Υπεγραφή η σύμβαση κατασκευής Βιολογικού σε Χαλκηδόνα-Άδενδρο. Στην κυκλοφορία δόθηκε το οδικό τμήμα Ποτίδαια-Κασσάνδρα. Αντίθετα παράταση για τα μέσα του 2017 πήραν τα έργα στο τμήμα Μουδανιά-Ποτίδαια που πήρε η ΤΟΜΗ. Στην ίδια εταιρεία κατέληξε και το έργο Μαυρονέρι-Κιλκίς. Παράταση για τον Μάρτιο το 2017 πήραν τα έργα του Περιφερειακού Κατερίνης.

Εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για το Υδατοδρόμιο Θεσσαλονίκης. Στις προτάσεις για χρηματοδότηση από το Πακέτο Γιουνκέρ μπήκαν οι επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Κορδελιό, Ευκαρπία, Αεροδρόμιο. Εγκαινιάστηκε ο Ανισόπεδος Κόμβος Ευκαρπίας. Ξεκόλλησε το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Σέρρες και μπήκε στο ΕΣΠΑ. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2017. Μόνη της θα κατέβει στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Στην κυκλοφορία δόθηκε ο Βόρειος Ανισόπεδος Κόμβος Κατερίνης. Εγκαινιάστηκε η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στους Νέους Επιβάτες. Συζήτηση όλο το 2016 είχαμε για την ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου. Ολοκληρώθηκε η βιοκλιματική ανάβάθμιση στα Νεόκτιστα. Αποχετευτικό έργο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ.

ypodomes.com@2016

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές