ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2016: Τα έργα σε Βόρειο-Νότιο Αιγαίο και Κρήτη

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2016: Τα έργα σε Βόρειο-Νότιο Αιγαίο και Κρήτη

Οι νησιωτικές Περιφέρειες του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου αλλά και της Κρήτης, παρουσίασαν χαμηλή κίνηση μέσα στο 2016. Πολλά από τα νέα κινήθηκαν γύρω από το Νέο ΕΣΠΑ και σε μελλοντικά έργα. Ας δούμε αναλυτικά:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Μετά από πολλά χρόνια διεξήχθη στις 27 Οκτωβρίου 2016 ο περίφημος διαγωνισμός για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι και μοναδικός υποψήφιος ήταν η Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-GMR. Μέχρι το τέλος του χρόνου εξετάζοντας τα έγγραφα συμμετοχής, αφήνοντας την συνέχεια για την ολοκλήρωση της δημοπράτησης για το 2017.

Η πρώτη κορδέλα της χρονιάς ήταν όμως στην Κρήτη καθώς εγκαινιάστηκε ο νέος αεροσταθμός στο Αεροδρόμιο Σητείας. Σημαντικό νέο μέσα στη χρονιά υπήρξε και η ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου Χανίων (ως ένα από τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια) από τη Γερμανική Fraport. Ακόμα μία χρονιά αναμονής ήταν το 2016 για τη μεγάλη τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο.

Υποσχέσεις για διαγωνισμό της συνολικής μετατροπής του ΒΟΑΚ σε κλειστό αυτοκινητόδρομο υπήρξε το 2016. Μέσα στο έτος δεσμεύτηκαν 4εκ.ευρώ για τη Στρατηγική Μελέτη του άξονα.

Τον Σεπτέμβριο υπεγράφη και ξεκίνησε η εργολαβία ολοκλήρωσης του άξονα Ηράκλειο-Μεσσαρά με το τελευταίο τμήμα Αγία Βαρβάρα-Απομαρμά με ανάδοχο την Κ/Ξ ΕΡΕΤΒ0-ΕΚΤΕΡ-Δομική Κρήτης. Τον Μάρτιο ξεκίνησε η Περιβαλλοντική Αδειοδότηση για τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης.

Επικαιροποιήθηκε η μελέτη για το Φράγμα Αμιρών-Αγίου Βασιλείου. Υπεγράφη το έργο ολοκλήρωσης του Συνεδριακού Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου κόστους 11,2εκ.ευρώ με ανάδοχο την ΚΑΣΤΩΡ. Για το 2018 μεταφέρθηκε η ολοκλήρωση του οδικού τμήματος του ΒΟΑΚ Γούρνες-Χερσόνησος. Ξεκίνησε το έργο ολοκλήρωσης του δρόμου Άγιος Κύριλλος-Γέρο Κάμπος.

Εννέα σχολικά έργα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως και η κατασκευή νέων πτερύγων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Υπεγράφη το οδικό έργο Ηράκλειο-Βούτες με 15,4εκ.ευρώ. Τον Σεπτέμβριο εγκρίθηκε ο ΠΕΣΔΑ Κρήτης. Σχεδόν ολοκληρώθηκαν τα έργα αναβάθμισης στο Αεροδρόμιο Χανίων. Μεγάλη επένδυση με αιολικά πάρκα ετοιμάζει η ΤΕΡΝΑ στην Κρήτη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Το μεγάλο γεγονός της χρονιάς ήταν η ιδιωτικοποίηση των σημαντικών Αεροδρομίων του Νότιου Αιγαίου (Ρόδος, Μύκονος, Σαντορίνη) στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια που θα διαχειρίζεται η Fraport. Τον Ιούλιο ξεκίνησε αναβαθμισμένο την λειτουργία του το Αεροδρόμιο Πάρου το οποίο σχεδόν άμεσα υπερδιπλασιάστηκε σε κίνηση. Εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για το Υδατοδρόμιο Πάτμου.

Εγκαινιάστηκε το Νοσοκομείο Σαντορίνης. Συνεχίστηκαν όλο το χρόνο τα έργα στο λιμένα Τούρλου στη Μύκονο. Λύθηκε το πρόβλημα ύδρευσης σε Πάτμο και Αρκιούς. Σε υλοποίηση η ανάπλαση στο Πάρκο Ροδινιού στη Ρόδο. Ξεκίνησαν διαδικασίες για 24 Υδατοδρόμια σε νησιά του Νότιου Αιγαίου. Στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση της Επεξεργασίας Λυμάτων Άνδρου. Εντάχθηκε στις διατάξεις του νόμου περί ΣΔΙΤ το έργο αξιοποίησης των Δημοτικών Λουτρών Νισύρου.

Ξεκινούν στη Ρόδο μελέτες για δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό. Άνοιξε τις πύλες του τον Σεπτέμβριο ανακαινισμένο το Αρχαιολογικό Μουσείο Κω.
Η Διάτονος ξεκίνησε μεγάλο έργο λυμάτων στην Τήνο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Το σημαντικότερο γεγονός για το Βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο υποδομών ήταν η ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου Σάμου (ανάμεσα στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια) από την Γερμανική Fraport.

Ολοκληρώθηκαν τα έργα και λειτούργησε αναβαθμισμένο το Λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου. Για τον Μάρτιο του 2017 παρατάθηκαν τα έργα στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Για τον Σεπτέμβριο του 2017 μετατέθηκε η ολοκλήρωση του έργου Καλλονή-Σίγρι.

Σχεδόν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποπεράτωσης του Κολεγίου Καθολικών στη Χίο. Νέο Περιφερειακό γραφείο άνοιξε ο ΣΑΤΕ στη Μυτιλήνη. Η ΕΡΤΕΚΑ είναι ανάδοχος του έργου 13,9εκ.ευρώ για το Λιμάνι Σιγρίου στη Λέσβο.

ypodomes.com-2016

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές