Ανασκόπηση 1-15 Ιανουαρίου 2017: Οι εξελίξεις στον κόσμο των Υποδομών

Ανασκόπηση 1-15 Ιανουαρίου 2017: Οι εξελίξεις στον κόσμο των Υποδομών

Ολοκληρώθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2017 και τα νέα κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Κάτι η διάρκεια των γιορτών, κάτι ο χιονιάς που νέκρωσε τα πάντα και οι ειδήσεις "πάγωσαν. Ωστόσο εδώ στο ypodomes έχουμε μαζέψει για εσάς ότι πιο ενδιαφέρον συνέβη σε αυτό το διάστημα και σας το παρουσιάζουμε παρακάτω:


ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ
Απόλυτο, ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος της Αθήνας καθώς κατάφερε να γράψει λίγο παραπάνω από 20εκ.επιβάτες συντρίβοντας το περυσινό του ρεκόρ. Το μεγάλο νέο είναι πως το Αεροδρόμιο μοιάζει να έχει κεκτημένη ταχύτητα και η αύξηση δεν φαίνεται να είναι αποσπασματική. Νέο αποτελεί και η πιστοποίηση του Αεροδρομίου με Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα.

Ολοκληρώθηκε με την έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό η προσυμβατική περίοδος για το μεγάλο σιδηροδρομικό έργο Ψαθόπυργος-Ρίο, και τώρα το έργο αναμένεται να πάει Βουλή και κατόπιν να οδεύσει για υπογραφές προκειμένου να ξεκινήσει. Η διάρκεια κατασκευής έχει οριστεί σε 3 χρόνια.

Βγήκαν σε ΦΕΚ τα εγκεκριμένα πρότυπα προκηρύξεων μελετών και έργων και λύνεται η πολιορκία για τους φορείς υλοποίησης. Τώρα αναμένεται να ξεκινήσουν πλείστες δημοπρατήσεις καθώς τους τελευταίους μήνες είχαν σχεδόν συνολικά παγώσει.

Στο Τραμ της Αθήνας ξεκινούν μελέτες για την επέκταση του δικτύου σε Κερατσίνι-Πέραμα. Την ίδια ώρα ετοιμάζεται από μέρα σε μέρα ο διαγωνισμός για την προμήθεια 25 νέων συρμών Τραμ.

Προχωρά με ρυθμούς αστραπή ο διαγωνισμός για τα έργα Υποδομής της Ανάπλασης Φαλήρου που έχει ανάδοχο την ΑΚΤΩΡ. Με απόφαση της Περιφέρειας αποφασίστηκε επίσημα να ανατεθεί στην ΑΚΤΩΡ και τώρα τρέχει η προσυμβατική περίοδος που θα μας φέρει στην εκκίνησης της κατασκευής, περίπου το Πάσχα.


ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Δύο έργα λυμάτων εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Σε δημοπράτηση από την ΔΕΗΑΝ Αιολικό Πάρκο στο Λασίθι με 11,3εκ.ευρώ αλλά και Σταθμός Διοδίων στην Εγνατία. Υπεγράφη και ξεκινά το έργο του Λιμένα Ερεικούσας. Σε ισχύ από την 1.1 ο κανονισμός της ΥΠΑ για τη λειτουργία των Drones. Υπογραφή για φυτοτεχνικές εργασίες στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός είχαμε στην ΕΡΓΟΣΕ.

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν: έργο αποχέτευσης στην Αιγιαλεία με 24εκ.ευρώ, αποχετευτικό έργο στην περιοχή του Βόλου, αποχετευτικό έργο στο Δήμο Διονύσου

Σταθερές οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2016. Κατασκευάστηκαν τα πρώτα 95χλμ του Αγωγού ΤΑΡ μέσα σε 7 μήνες. Με μεγάλα προβλήματα περάσε το Σάββατο 7 Ιανουαρίου στην Ολυμπία Οδό. Ξεκινά η μάχη για το συμβόλαιο των 200εκ.ευρώ για την ανακαίνιση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Υπεγράφη και ξεκινά έργο δικτύων-συλλογής μεταφοράς λυμάτων σε περιοχές της Άρτας.

 


ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Κίνα προτίθεται να επενδύσει 503 δισ δολάρια για σιδηροδρομικά έργα τα επόμενα χρόνια. Βελτιώνεται η κατασκευαστική δραστηριότητα στη Βρετανία. Το Αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης αποφάσισε την ευρεία επέκταση του Αεροδρομίου με σκοπο να φτάσει τα επόμενα χρόνια τους 40εκ.επιβάτες. Στο Βουκουρέστι αποφασίστηκε η αγορά νέων λεωφορείων, τραμ και τρόλεϊ.

Μονάδα παραγωγής ενέργειας στη Γκάνα θα κατασκευάσει η ΜΕΤΚΑ. Αποκλειστικά με αιολική ενέργεια λειτουργούν από φέτος τα τρένα στην Ολλανδία. Στη Μεγάλη Βρετανία η αιολική ενέργεια ξεπέρασε τον άνθρακα για πρώτη φορά το 2016.


ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές