Ανασκόπηση 16-22 Ιανουαρίου 2017: Οι εξελίξεις στον κόσμο των υποδομών

Ανασκόπηση 16-22 Ιανουαρίου 2017: Οι εξελίξεις στον κόσμο των υποδομών

Καθώς προχωρά ο Ιανουάριος βλέπουμε να ξεδιπλώνονται πολλά από τα θέματα της επικαιρότητας στον τομέα των υποδομών και των μεταφορών. Το σημαντικότερο νέο της εβδομάδας η πρώτη υπογραφή ΤΑΙΠΕΔ-Ferrovie για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αρκετά όμως ακόμα θέματα βγήκαν την τρίτη εβδομάδα του νέου έτους. Ας δούμε τι επέλεξε το ypodomes για εσάς:


ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
Στο σταθμό ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ φτάνει ο Μετροπόντικας, 4ο σταθμό της επέκτασης της γραμμής 3 προς το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ακολούθως αναμένεται να φύγει για τον τερματικό σταθμό περνώντας από το σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑ για να κερδηθεί χρόνος. Η συνολική επέκταση αναμένεται με αισιόδοξες προβλέψεις να λειτουργήσει το 2020.

Πρώτα πήρε το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μετά υπεγράφη το SPA, δηλαδή το συμφωνητικό για την αγοραπωλησία του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την Ferrovie Dello Stato Italiane με 45εκ.ευρώ. Πρόκειται για το σημαντικότερο βήμα μέχρι τώρα. Θα ακολουθήσουν η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η διαγραφή των 750εκ.ευρώ ως κρατικές ενισχύσεις και οι υπογραφές που θα έλθουν περίπου το Πάσχα.

Με 2 Μετροπόντικες θα γίνει η διάνοιξη της Σήραγγας για τη Γραμμή 4. Ο διαγωνισμός αναμένεται να γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2017 και τα έργα να ξεκινήσουν το 2018. Η χρηματοδότηση έχει καλυφθεί από το ΕΣΠΑ και την ΕΤΕπ.

Υπεγράφη το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου και Υπ.Υποδομών για την ολοκλήρωση των έργων. Αυτό ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την ολοκλήρωση του έργου Παράκαμψης Τεμπών και Πλαταμώνα μέχρι το τέλος Μαρτίου.


ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Προβάδισμα πήρε η ΑΚΤΩΡ για τον υποθαλάσσιο υδροδοτικό Αγωγό που θα συνδέσει την Αίγινα στην ΕΥΔΑΠ. Με μεγάλα προβλήματα σχεδόν σε όλο το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας λόγω του χιονιά κύλησε η εβδομάδα. Στην Ολυμπία Οδό κατεδαφίστηκε η τελευταία γέφυρα στο Διμηνιο.

Ιστορικό ρεκόρ με 53,6εκ.επιβάτες το 2916 στα Ελληνικά Αεροδρόμια. Νέο απόλυτο ρεκόρ για την COSCO στο λιμάνι του Πειραιά με 3,47 εκ.containers το 2016. ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Το φυσικό αέριο επεκτείνεται σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη με 90εκ.ευρώ. Μικρής έκτασης κατολίσθηση είχαμε στην περιοχή της Παναγοπούλας στα έργα κατασκευής της Ολυμπίας Οδού.

Έσπασε όλα τα ρεκόρ ο Τουρισμός το 2016 με 27,5εκ. τουρίστες. Στο εκπτωτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ εντάχθηκε το Δημόσιο. Ξεκίνησε η μετακόμιση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο ΚΠΙΣΝ. Στο ΕΣΠΑ αντιπλημμυρικό έργο στο Δήμο Πολυγύρου και προστασία ρέματος στα Νέα Μουδανιά.


ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
H Alibaba εξετάζει τη δημιουργία μεγάλου Logistic Park στη Βουλγαρία. Μέσα σε ένα έτος σε όλη την Ε.Ε. εγκαταστάθηκαν αιολικά πάρκα 12,8GW. Στη Grivallia πήρε το Pearl Island στον Παναμά. Ανακαινίζεται ο Πύργος του Αϊφελ.

ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές