Ανασκόπηση 6-12 Φεβρουαρίου 2017: Οι εξελίξεις στον κόσμο των υποδομών

Ανασκόπηση  6-12 Φεβρουαρίου 2017: Οι εξελίξεις στον κόσμο των υποδομών

Προχωρά ο Φεβρουάριος και μαζί του οι εξελίξεις στον κόσμων των υποδομών και των μεταφορών. Το σημαντικότερο γεγονός της εβδομάδας δεν ήταν άλλο από την πρώτη επίσημη λειτουργία ηλεκτροκίνησης και ηλεκτροκίνητου τρένου στο Σταθμό της Αθήνας. Στα υπόλοιπα γεγονότα οι εξελίξεις ήταν χλιαρές. Ας δούμε όμως αναλυτικά:

 

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
Μετά από 103 χρόνια λειτουργίας στον Κεντρικό Σταθμό της Αθήνας εγκαταστάθηκε ηλεκτροκίνηση. Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017, παρουσία του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη έγινε το πρώτο ηλεκτροκίνητο δρομολόγιο με εκκίνηση την Αθήνα. Τα κανονικά δρομολόγια αναμένεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο.

Επαναδημοπρατήθηκε μετά από 3 χρόνια η προμήθεια 25 Συρμών Τραμ για το δίκτυο της Αθήνας. Το κόστος εκτιμάται σε 64,5εκ.ευρώ και η συνολική παράδοση σε 940 ημέρες. Αναμένεται να κατέβουν οι σημαντικότερες εταιρείες του χώρου Πανευρωπαϊκά.

Απόλυτος νικητής ο Καλογρίτσας, μειοδότησε και στην 4η εργολαβία, Βάρδα-Κυλλήνη, του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος. Το θέμα έχει πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση με εκατέρωθεν βολές. Το επόμενο διάστημα αναμένονται και οι υπόλοιπες 4 εργολαβίες.

Βόμβα του Β` Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στο εργοτάξιο του Πειραιά, του έργου επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά. Κρίθηκε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο θα υπάρχει η ειδική μονάδα ΤΕΝΞ προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή συνέχιση των εργασιών.

Σε μελέτες είναι η νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων Θεσσαλονίκη-Ξάνθη που θα μειώσει την χρονοαπόσταση με την Αλεξανδρούπολη κατά 3 ώρες και από 6 ώρες σήμερα το δρομολόγιο σήμερα θα γίνεται σε περίπου 3 ώρες. Ωστόσο είμαστε σε ανώριμο στάδιο ενώ δεν έχει εξευρεθεί χρηματοδότηση.

Δημοπρατείται μέχρι το καλοκαίρι με 109εκ.ευρώ η υπογειοποίηση στο σιδηροδρομικό τμήμα Αθήνα-3 Γέφυρες. Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε από το CEF (Συνδέοντας την Ευρώπη). Το έργο θα αναβαθμίσει την περιοχή των Σεπολίων, θα πάψουν τα ατυχήματα, ενώ τα τρένα θα μπορούν να κινούνται με ασφάλεια και άνεση σε τετραπλό υπόγειο διάδρομο 2,36χλμ.


ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Προχωρά η μελέτη διευθέτησης του ρέματος Γιαννούλας Άνω Λιοσίων. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων «μπλοκάρει» το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Ολοκληρώθηκε το οδικό έργο Πατρίδα-Νάουσα μετά από 8 χρόνια.Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 εντάσσεται: η επέκταση του ΧΥΤΑ Κασσάνδρας, η επέκταση του ΧΥΤΑ/Υ της 4ης Δ.Ε. Χαλκιδικής, η επέκταση του ΧΥΤΑ Αλμωπίας και έργο στεγανοποίησης κυψελών στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Υπεγράφησαν και ξεκινούν τα μεγάλα έργα για την αποχέτευσης σε περιοχές της Ηγουμενίτσας αλλά και μεγάλο έργο άρδευσης της Αργολίδας από το Φράγμα Ανάβαλου. Αύξηση 10,4% στην επιβατική κίνηση τον Ιανουάριο το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος. Ψηφιακή αναβάθμιση σχολείων με 1,8 εκατ. ευρώ σχεδιάζουν στην Κεντρική Μακεδονία.

Σε δημοπράτηση έργο αντιμετώπισης κατολισθήσεων στις Ροβιές με 8εκ.ευρώ στην Εύβοια. Απευθείας σύνδεση με Τελ Αβίβ από φέτος από το Αεροδρόμιο Μακεδονία. Πέντε μνηστήρες για το μεγάλο έργο στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Εγκρίθηκε η πίστωση για την 5η εργολαβία του Πάτρα-Πύργος στο τμήμα Σαγαίικα-Βάρδα.


ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Qatar Petroleum ψάχνει για νέα κοιτάσματα σε Μαρόκο και Κύπρο. Mega Project στην Αίγυπτο παραγωγής ενέργειας 14,4GW από τη Siemens.

ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές