Αναπλάσεις και Αθήνα

Αναπλάσεις και Αθήνα

Ακόμα ένα παράθυρο ευκαιρίας άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα για την αλλαγή του προσώπου της Αθήνας. Η ανακοίνωση της επίσκεψης Καμίνη στον Πρωθυπουργό με αντικείμενο την ανάπλαση Αλεξάνδρας, Ελαιώνα, Εμπορικού Τριγώνου και Γουδή είναι ακόμα μία προσπάθεια ανάμεσα σε πολλές που έχουμε να δει να επιχειρούνται στο παρελθόν.

Η υπόθεση "αναπλάσεις" στην πόλη της Αθήνας μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Καλό θα ήταν να θυμηθούμε ότι η τελευταία μεγάλη, επιτυχημένη και με πολύ καλά αποτελέσματα αναβάθμιση στην πόλη ήταν η πεζοδρόμηση της Δ.Αεροπαγίτου στον άξονα Ακρόπολη-Θησείο-Μοναστηράκι το 2003.

Από τότε η πόλη έχει μπει σε μία εκπληκτική εσωστρέφεια και ότι σχέδια έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς έχουν επιστρέψει στα συρτάρια των φορέων που τα παρουσίασαν το ίδιο εκκωφαντικά.

Σε αυτή τη χρονική περίοδο η παρουσίαση μίας ουσιαστικής ανασυγκρότησης του κέντρου είναι μία φανταστική ιδέα, αλλά μήπως πρέπει να γίνει πιο συντονισμένα και πιο μελετημένα; Θέλω να πω, είναι μία πολύ ωραία ιδέα επιτέλους να ξαναγίνει όμορφο το εμπορικό τρίγωνο της πόλης αλλά τι θα γίνει π.χ. με την Αθηνάς η οποία μαζί με την αγορά δεν θυμίζει σε τίποτα Ευρωπαϊκή πόλη; Το ίδιο ισχύει για την περιοχή που περιβάλλουν οι οδοί Αθηνάς-Ερμού-Πειραιώς που έχει γίνει σχεδόν επικίνδυνη;

Τι θα γίνει με την περίφημη πεζοδρόμηση Πανεπιστημίου που τόσο υποσχόμενη ήταν; Τι θα γίνει με την ευρύτερη περιοχή του άξονα Ομόνοια-Πλ.Καραϊσκάκη-Σιδ.Σταθμός που μπορεί να μετατραπεί σε εμπορικό-τουριστικό πόλο με μία ανάπλαση της περιοχής.


Η όλη ιδέα είναι πράγματι θετική και άξια επαίνων, αλλά ο σχεδιασμός της Αθήνας μήπως τελικά θα πρέπει να είναι συνολικός, πολύ καλά μελετημένος, προετοιμασμένος, με την αποδοχή του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας και με ένα χρονικό προσδιορισμό ανά περιοχή;

Γιατί πολύ φοβάμαι ότι αυτή η ωραία είδηση ότι "κάτι θα γίνει στην Αθήνα" θα έχει την ίδια κατάληξη με όλες εκείνες τις ωραίες ειδήσεις που έχουμε ακούσει κατά καιρούς και οι πολέμιοι κάθε είδους αλλαγής στην πόλη θα είναι και πάλι οι νικητές και χαμένοι η Αθήνα και οι Αθηναίοι.

Καλή Εβδομάδα σε όλους
20.3.2017

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές