Άμεση η απόκριση των δυνάμεων πολιτικής προστασίας μετά τις πλημμύρες στη Σύμη

Άμεση η απόκριση των δυνάμεων πολιτικής προστασίας μετά τις πλημμύρες στη Σύμη

Ταχεία υπήρξε η κινητοποίηση όλων των φορέων πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εκδήλωσης έντονων πλημμυρικών φαινομένων στο νησί της Σύμης. Από τις καταρρακτώδεις βροχές, επλήγησαν καταστήματα και σπίτια, οχήματα παρασύρθηκαν από ορμητικούς χειμάρρους στην θάλασσα και μεγάλες ποσότητες λάσπης και φερτών υλικών μεταφέρθηκαν στους δρόμους.

Την ίδια ώρα διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση καθώς είχε πλημμυρήσει ο σταθμός της ΔΕΗ, η βλάβη ωστόσο προοδευτικά αποκαθίσταται για μεγάλο μέρος του νησιού. Δεν έχουν υπάρξει επίσης μέχρι στιγμής, αναφορές για θύματα, εγκλωβισμένα ή αγνοούμενα άτομα.

Από χτες το βράδυ βρίσκεται στο νησί, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και συντονίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των συνεπειών από το καταστροφικό πλημμυρικό φαινόμενο, ενώ στη Σύμη μεταβαίνει άμεσα και κλιμάκιο της μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), κατόπιν εντολής του Υπουργού και Μεταφορών, κ. Χρήστου Σπίρτζη, για τη συνδρομή τους στο έργο της καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών, ώστε να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων.

Οι πρώτες πυροσβεστικές δυνάμεις άμεσης ανταπόκρισης, αποτελούμενες από 10 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και 9 αντλητικά μέσα, μετέβησαν από τη Ρόδο στην πληγείσα περιοχή, με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, αμέσως μετά την εκδήλωση των φαινομένων, για να αναλάβουν το αναγκαίο έργο της άντλησης υδάτων καθώς και της απομάκρυνσης των φερτών υλών, από κατοικίες και άλλες υποδομές. Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί 16 κλήσεις για άντληση υδάτων, από τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι 9.

Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησαν ενισχύσεις και πάλι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο νησί 12 πυροσβεστικοί υπάλληλοι και 3 πυροσβεστικά οχήματα. Επιπλέον το Πυροσβεστικό Σώμα διέθεσε 4 βενζινοκίνητες αντλίες, 4 ηλεκτροκίνητες αντλίες, 1 ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (Η/Ζ), 1 διασωστική σειρά,1χδισκοπρίονο και 2 μηχανάκια κοπής ξύλων.

Στις προσπάθειες αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών από την πλημμύρα συνέδραμε με σημαντικές δυνάμεις και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Συγκεκριμένα, διατέθηκαν και μετέβησαν άμεσα στις περιοχές που επλήγησαν, 19 οπλίτες, 1 χωματουργικό μηχάνημα (JCB), 1 φορτηγό όχημα, 1 ανατρεπόμενο όχημα και 1 ηλεκτρογεννήτρια δυναμικότητας 40 KW. Επίσης για την αντιμετώπιση των καταστροφών, κινητοποιήθηκε και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την αποστολή 2 χωματουργικών μηχανημάτων (JCB), 1 φορτωτή, 2 φορτηγών οχημάτων καθώς και τεσσάρων εθελοντών με 4Χ4 όχημα.

Τέλος, το νησί έχει κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου οι τοπικές Αρχές να διαχειριστούν ευχερέστερα το έργο της αντιμετώπισης των άμεσων συνεπειών του καταστροφικού φαινομένου που έπληξε τη Σύμη.

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές