Ελληνικό: Τι είπαν για τη σύμβαση Μανιάτης, Γεωργιάδης, Κωνσταντινόπουλος, Δανέλλης, Φλαμπουράρης

Ελληνικό: Τι είπαν για τη σύμβαση Μανιάτης, Γεωργιάδης, Κωνσταντινόπουλος, Δανέλλης, Φλαμπουράρης

Φαρμακερά βέλη εκτόξευσε εχθές ο Γιάννης Μανιάτης, Βουλευτής Αργολίδας και υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της κύρωσης της συμβάσεως για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, όπου είπε μεταξύ άλλων:

"Με τη σύμβαση για το Ελληνικό έχουμε την κορυφαία πολιτική παραδοχή των προεκλογικών ψεμάτων:
-Του κ. Τσίπρα, που διαδήλωνε ότι το Ελληνικό ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ.
-Της κα Δούρου, που έλεγε ότι ΠΟΤΕ ένα τέτοιο φαραωνικό έργο.
-Του κ. Σπίρτζη, που καλούσε τον εισαγγελέα γιατί υποτίθεται ότι η αξία του Ελληνικού είναι 3 δις € με βάση κάποια μελέτη του ΤΕΕ την οποία κανείς δεν έχει δει παρά μόνο τα βασικά της συμπεράσματα και την περίληψη.

Σε μια κανονική χώρα, όταν με τόση μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εγκρίνεται μια μεγάλη σύμβαση, ύψους 8 δις €, λογικά θα έπρεπε ο πολιτικός κόσμος της χώρας να στείλει το μήνυμα της ενότητας απέναντι σε μια κορυφαία επενδυτική πρωτοβουλία. Δυστυχώς, όμως, εμείς δεν είμαστε μια κανονική χώρα. Είμαστε μια χώρα της συνεχούς φτώχειας, της ύφεσης, των επιδομάτων, των συσσιτίων, των δωροεπιταγών στο supermarket, της κα Φωτίου που δεν συναντά συνταξιούχους που τους έχει κοπεί η σύνταξη, του κ. Κατρούγκαλου που λέει ότι δεν έχει κόψει συντάξεις των Ελλήνων συνταξιούχων παρά το γεγονός ότι οι τσέπες τους είναι κατά 25% με 30% ελαφρύτερες από τις παρακρατήσεις και τα υπόλοιπα φορομπηχτικά μέτρα που έχει επιβάλλει ο κ. Κατρούγκαλος κι η Κυβέρνησή του.

Η κορυφαία αυτή επενδυτική πρωτοβουλία έρχεται με τη μορφή του επείγοντος, καθώς προφανώς η κυβέρνηση λόγω Τρόικας πρέπει να κάνει κάτι, για το οποίο ντρέπεται να συζητήσει με τους δημάρχους των γειτονικών δήμων, τους δημάρχους της περιοχής των Μεσογείων, με τους βουλευτές της, αφού μόνο 10 βουλευτές τοποθετήθηκαν για μια τόσο σημαντική σύμβαση. Έμμεσα η Κυβέρνηση και κορυφαίοι Υπουργοί της χώνουν κάτω από το χαλί μια σύμβαση που έπρεπε να συνιστά μια συμβολικού χαρακτήρα επανέναρξη της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας.

Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαφανίσει το μεγαλύτερο άυλο κεφάλαιο που κατέκτησε η Αριστερά, αυτό του ηθικού πλεονεκτήματος, από τον Εμφύλιο και μετά. Όλοι οι σύντροφοι της δήθεν Αριστεράς δεν μπορούν πλέον να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον ιστορικό καθρέπτη, γιατί βλέπουν ένα άλλο προσωπείο, έναν Ιανό.

Συζητάμε για μια επένδυση των 6.000 στρ., των 8 δις €, των 50 χλμ ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, των 8 σταθμών του ΤΡΑΜ, των 2 σταθμών του ΜΕΤΡΟ, της εσωτερικής μετακίνησης μόνο με ΜΜΜ, της αναβάθμισης του τρόπου πρόσβασης όλων των πολιτών προς την Παραλία, μια επένδυση ενός μεγάλου ανοιχτού πάρκου άνω των 2.000 στρ., ελεύθερα προσβάσιμων από όλους τους πολίτες.

Πώς φθάσαμε εδώ; Μέχρι το 2011 είχαμε μια διαδικασία για την οποία το πολιτικό σύστημα της χώρας, συνολικά, έχει σοβαρότατες ευθύνες, γιατί το καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης το αφήσαμε αναξιοποίητο. Ας αφήσουμε, όμως, τι έγινε ως το 2011 πίσω μας.

Στρατηγική Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης: Το 2011 έγινε ένα σοβαρός διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος το 2012 «ντύθηκε» με έναν νόμο που για πρώτη φορά έβαζε τις διαδικασίες της βιωσιμότητας, της αειφορίας, της ολοκληρωμένης πολύπλευρης πολεοδομικής ανάπτυξης σε μια περιοχή που υπό άλλους όρους και άλλες συνθήκες θα χρησιμοποιούσαν μόνο αετονύχηδες εργολάβοι.

Τον Αύγουστο 2014 ως Υπουργός ΠΕΚΑ κατέθεσα το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής, 30 χρόνια μετά το «Ρυθμιστικό Τρίτση», όπου για πρώτη φορά καλύπταμε απέναντι και σε πιθανές ενστάσεις προς το ΣτΕ τη μεγάλη αυτή επένδυση. Στο αρθ. 11 του ν. 4277/2014 μιλήσαμε για ένα μητροπολιτικό πόλο διεθνούς ακτινοβολίας, την πρωτεύουσα που θα γίνει διεθνής κόμβος οικονομικών, περιβαλλοντικών και καινοτομικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, επιχειρηματικό κέντρο και κέντρο αναψυχής. Η σημερινή Κυβέρνηση το ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ. Οφείλει, τουλάχιστον, μια συγγνώμη.

Δεν σας εμπιστευόμαστε. Ακόμα και σε πράγματα που θα έπρεπε να είχατε τρέξει, δεν το έχετε κάνει. Την προηγούμενη βδομάδα στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Πρόεδρος Γιούνκερ, αποκάλυψε έμμεσα τη γύμνια της ελληνικής κυβέρνησης. Τι είπε; Ότι μέσα σε 1 χρόνο όπου υπάρχει το πακέτο Γιούνκερ, από το Λουξεμβούργο μέχρι τη Λιθουανία, έχουν επενδυθεί 116 δις € σε όλες τις χώρες, έχουν δοθεί 200.000 δάνεια σε μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις και έχουν δημιουργηθεί 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Στην Ελλάδα έχουν επενδυθεί ΜΗΔΕΝ και στα 3 μεγέθη.

Στη λογική του Υπουργού Πολιτισμού, που, ακόμα και το καλοκαίρι, προσπάθησε να μας πείσει ότι ο διάδρομος Προσγειώσεων-Απογειώσεων, ο Υδατόπυργος και άλλα κτίρια που μέχρι και φέτος δεν είχαν κηρυχτεί διατηρητέα, έπρεπε να κηρυχτούν, απαντήσαμε και τότε και τώρα ότι επειδή δεν ανακαλύπτετε την Αμερική, ακολουθήστε τη διαδικασία του Αμαξοστασίου του ΤΡΑΜ, όπου δεν «στύλωσε τα πόδια» το Υπ. Πολιτισμού και προχώρησε ομαλά.

Χαίρομαι που η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και εύχομαι αυτό να συνεχιστεί και στις επόμενες μεγάλες επενδύσεις."

Αδωνις Γεωργιάδης: «Το σημερινό νομοσχέδιο προσφέρεται για άγριο τρολάρισμα» είπε ο κ. Γεωργιάδης αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του κατά το ξεκίνημα της εισήγησής του.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι επι κυβέρνησης Κ. Καραμανλή σχεδιάστηκε η αξιοποίηση του Ελληνικού για να προσθέσει «Ξέρετε τι έγινε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ; Πεταγόσασταν στα καθίσματα για το ξεπούλημα. Είχατε ξεκινήσει να βάζετε μπροστά καθηγητές από το Πολυτεχνείο που έλεγαν τα αντίθετα από όσα λετε σήμερα. Εσείς που λέγατε αυτά τότε έχετε τώρα το θράσος να μας εγκαλείτε γιατί δεν προχωρήσαμε γρηγορότερα εμείς την επένδυση. Δεν είχαμε το πολιτικό θάρρος να αναδείξουμε το πραγματικό σας πρόσωπο. Το κάνουμε τώρα. Εσείς όμως είστε φαρισαίοι υποκριτές».

Σε άλλο σημείο παραδέχθηκε ότι την προηγούμενη περίοδο η ΝΔ είχε «αδυναμία να τα βάλουμε με την ηγεμονία της Αριστεράς. Πράγματι είστε η αιτία που η Ελλάδα έμεινε πίσω. Αυτό το κάνουμε τώρα. Το μεγάλο δώρο του Τσίπρα είναι ότι ξεφτιλίζει την Αριστερά για τα επόμενα 50 χρόνια. Πρέπει να δοθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης στους φοιτητές και όταν συναντούν τους μαλλιάδες στα πανεπιστήμια που τίποτα δεν τους αρέσει να τους δείχνουν τι κάνει η κυβέρνηση της Αριστεράς. Όταν τα έδινε ο Σαμαράς ήταν ξεπούλημα τώρα που τα δίνει ο Τσίπρας είναι αξιοποίηση. Τα ίδια κάνατε και με την Cosco».

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο συμβολίζει «Το τέλος της παραγωγής σανού από τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα. Το τέλος των ψεμάτων που λέγατε επι 5-6 χρόνια γι αυτή την επένδυση». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση «ο κ. Σπίρτζης είχε πάει στον εισαγγελέα υποστηρίζοντας ότι η πραγματική αξία του Ελληνικού είναι 3πλάσια από αυτή που προβλέπει η σύμβαση. Θα τον καλέσει άραγε ο εισαγγελέας τον κ. Σπίρτζη που υπογράφει σήμερα το νομοσχέδιο; Πότε έλεγε αλήθεια; Τώρα ή τότε;». Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει το ηθικό της πλεονέκτημα καθώς «όσα έγιναν 30 χρόνια εσείς το κάνατε σε ένα χρόνο».

Διαμάντω Μανωλάκου: Τέρμα πια στις αυταπάτες. Είστε με το κεφάλαιο» είπε η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου για την κυβέρνηση. Η εισηγήτρια του ΚΚΕ υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και «συναγωνίζεται την ΝΔ για το ποιος εκπροσωπεί τους επιχειρηματίες καλύτερα».

Σπύρος Δανέλλης: Τους «λυσσαλέους τριτοκοσμικούς ακτιβισμούς» που εξαπέλυε ο ΣΥΡΙΖΑ και «εμπόδιζαν» τις επενδύσεις υπενθύμισε ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «οι αφοριστικές δηλώσεις όπως του κ. Τσίπρα όταν ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε ότι αν είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να επικυρώσει τέτοιες ιδιωτικοποιήσεις καλύτερα να ψηφίσουν τον Σαμαρά, στοιχειώνουν ακόμη αντιλήψεις τμήματος λαού».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι το Ελληνικό μπορεί να « καταστεί Μητροπολιτικός πόλος διεθνούς ακτινοβολίας αλλά λιμνάζει στα θολά νερά της κυβέρνησης".

Αλέκος Φλαμπουράρης:"Επιδιώξαμε και πετύχαμε να βελτιώσουμε τη σύμβαση"
«Μας κατηγορούν ότι καθυστερήσαμε. Το έργο ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια και εμείς ούτε απ' έξω δεν περνάγαμε από την κυβέρνηση, την εξουσία και πολλές φορές από την Βουλή. Αντι να μας πείτε γιατί επι 13 χρόνια δεν προχώρησε, μας κάνετε κριτική γιατί τον ένα χρόνο παρουσιάζουμε καθυστέρηση» είπε ο υπουργός για να προσθέσει ότι το μάστερ πλαν που είχε ετοιμαστεί από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αποτελούσε «έκθεση ιδεών».

«Εμείς δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε με αυτό το μάστερ πλάν και φάγαμε αρκετό καιρό για το τοπογραφικό σχεδιο. Ναι, καθυστερήσαμε γιατί επιδιώξαμε και πετύχαμε να βελτιώσουμε την σύμβαση που βρήκαμε. Αυτή η εξέλιξη άξιζε και πρέπει να το παραδεχθείτε. Αρα, η όποια καθυστέρηση είχε θετικά αποτελέσματα» είπε σε άλλο σημείο.

«Μας κάνετε κριτική για το τι λέγαμε πριν γίνουμε κυβέρνηση» συνέχισε ο ίδιος: «Επι χρόνια λέμε ότι είμαστε εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων αλλά υπερ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων που εσείς επιβάλατε. Δηλαδή το ξεπούλημα των επιχειρήσεων. Σε αυτές τις συμβάσεις που εσείς υπογράψατε και εμείς τις πήραμε και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να τις κρατήσουμε δώσαμε μάχη και σε πολλές περιπτώσεις κερδίσαμε να τις βελτιώσουμε. Αν είστε διαβαστεροί θα έχετε δει ότι η ανάπτυξη από την πλευρά μας έχει 3 πλευρές: δημοσίου, ιδιωτικές επενδύσεις και κοινωνική οικονομία».

Μεταξύ, δε, των θετικών αλλαγών που παρουσιάζει η σύμβαση είπε ότι εντοπίζονται η επέκταση του χώρου πρασίνου κατά 300 στρέμματα αλλά και οι αλλαγές στην παραλιακή ζώνη. «Το παραλιακό μέτωπο θα είναι ελεύθερο. Μπορεί να υπάρχουν πολυθρόνες και μπιτς μπαρ αλλά θα είναι ελεύθερο» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Η δική μας διαπραγμάτευση διατηρεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις στον Αγιο Κοσμά μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα και μετά θα θα μεταφερθεί σούμπιτος πάνω από το δρόμο».

«Εμείς επιλέξαμε αντί αύξησης τιμήματος, αύξηση των επενδύσεων που θα δώσουν θέσεις εργασίες» υπογράμμισε ο κ. Φλαμπουράρης ενώ απηύθυνε και κάλεσμα στο ΚΚΕ λέγοντας «Η δίκαιη ανάπτυξη έχει σχέση με τις συνθήκες που ζούμε και πραγματικά όταν ζούμε σε μια περίοδο με 1,5 εκατ. ανέργους και εργασιακές σχέσεις 4ωρων και σε μια περίοδο που η λιτότητα κυριαρχεί πάνω στα κεφάλαια όλων μας, εμείς επιλέγουμε να βοηθήσουμε στην δίκαιη ανάπτυξη που θα δίνει σωστό μεροκάματο στο 8ωρο. Αυτό διεκδικούμε και σε αυτή την γραμμή σας καλούμε να μπείτε και να διεκδικήσουμε μαζί δίκαιη ανάπτυξη».

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές