Iyad Kayali: Ένα πρωτοπόρο τουριστικό μοντέλο βασισμένο σε πράσινες υποδομές και πράσινα οράματα

Iyad Kayali: Ένα πρωτοπόρο τουριστικό μοντέλο βασισμένο σε πράσινες υποδομές και πράσινα οράματα

Στις μέρες μας το τουριστικό μοντέλο που κερδίζει έδαφος σε σχέση με τα άλλα είναι ο αειφόρος και υπεύθυνος τουρισμός. Στην Ελλάδα ο όρος δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος όμως σε αρκετές χώρες του εξωτερικού κυριαρχεί. Πρόκειται για ένα τουριστικό μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει πράσινες υποδομές (κτίρια, μέσα μεταφοράς κ.λπ.), δραστηριότητες που δεν βλάπτουν το περιβάλλον (πεζοπορία, ποδηλασία, καταδύσεις, ιστιοσανίδα κ.λπ.), στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων / κοινοτήτων και προβολή της γαστρονομικής ή πολιτιστικής παράδοσης κάθε τόπου.

Με άλλα λόγια ο υπεύθυνος τουρισμός κινείται στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης δηλαδή της ανάπτυξης που δεν δυσκολεύει τις μελλοντικές γενιές αντίθετα στοχεύει στην αντιμετώπιση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων. Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία εξίσου εμπνέει τον αειφόρο τουρισμό είναι η γαλάζια. Η γαλάζια ανάπτυξη είναι σήμερα εξαιρετικά σημαντική για την ΕΕ και θέλει τον τουρισμό και το εμπόριο στις παραθαλάσσιες περιοχές προσανατολισμένο στην οικολογία και την αειφορία. Ήδη ο δήμος Πειραιά και άλλοι δήμοι έχουν αρχίσει να ασχολούνται ενεργά με δράσεις γαλάζιας ανάπτυξης.

Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν το όραμα δημιουργίας της MedVenture ΕΠΕ (www.medventure.eu) και των «παιδιών» της, www.ecotourism-greece.com και Green Guide για Τουριστικές Επιχειρήσεις (www.green-guide.gr). Το www.ecotourism-greece.com, η πρώτη ιστοσελίδα για τον υπεύθυνο ελληνικό τουρισμό, προβάλλει πράσινες τουριστικές επιχειρήσεις και εναλλακτικές δραστηριότητες. Από την άλλη το Green Guide είναι ένας δωρεάν ηλεκτρονικός οδηγός προς τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου με υπηρεσίες, προϊόντα και λύσεις που τις κάνουν πιο πράσινες.

Ποια τουριστική στρατηγική μπορεί να φέρει μια πιο αειφόρο ανάπτυξη;
Αρχικά η αλλαγή τρόπου σκέψης από τους Έλληνες επαγγελματίες του τουρισμού. Η σκέψη τους πρέπει να γίνει πιο εναλλακτική και πιο δημιουργική. Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης παρέχεται χαμηλής ποιότητας μαζικός τουρισμός με τουρίστες που δεν έχουν αγοραστική δύναμη. Έτσι ελάχιστα ευνοούνται οι Έλληνες επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου. Άρα ο μαζικός τουρισμός δεν αποδίδει αρκετά κέρδη και υποβαθμίζει το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να προσελκύσουν υψηλής αγοραστικής δύναμης τουρίστες υπό το πρίσμα του πράσινου τουρισμού. Ειδικά οι επισκέπτες της Ελλάδας από το εξωτερικό αγαπούν την αειφορία στον τουρισμό (την οποία όλο και πιο συχνά απαιτούν) και στηρίζουν τις αντίστοιχες επιχειρήσεις. Με λίγα λόγια η ποιότητα φέρνει περισσότερα κέρδη από την ποσότητα και προστατεύει την ελληνική κληρονομιά.

Πώς γίνεται οι τουριστικές επιχειρήσεις να αγκαλιάσουν τον αειφόρο τουρισμό;
Ο αειφόρος τουρισμός είναι επικερδής. Επιπλέον πρόκειται για ένα τουριστικό μοντέλο, του οποίου βασικοί ευνοούμενοι είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα πρώτα βήματα μιας επιχείρησης πρέπει να είναι η ανταπόκριση στην αγάπη των ξένων τουριστών για τον υπεύθυνο τουρισμό, η αποφυγή συνεργασίας με πρακτορεία φθηνών τουριστικών πακέτων, η προσέλκυση μεμονωμένων τουριστών μέσω διαδικτύου, η παροχή πράσινων δραστηριοτήτων στη φύση και η εφαρμογή πράσινων πρακτικών (π.χ. ανακύκλωση, εταιρική κοινωνική ευθύνη). Σε αυτό το κομμάτι θα τους βοηθήσει το Green Guide για Τουριστικές Επιχειρήσεις (www.green-guide.gr).

Τι υποδομές χρειάζεται ο τουριστικός κλάδος για να περάσει στην εποχή της αειφορίας;
Μια από τις λύσεις για τις υποδομές θα τη δώσει η γαλάζια ανάπτυξη. Για παράδειγμα οι μαρίνες πρέπει να βλάπτουν όσο το δυνατόν λιγότερο τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα παρέχοντας ωστόσο καθαρές, αξιόπιστες και γρήγορες θαλάσσιες μεταφορές με τα υδροπλάνα και τα ταχύπλοα. Επίσης οι τουριστικές οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές είναι καιρός να γίνουν αποδοτικές ενεργειακά. Αντιστοίχως να πράξουν και τα τουριστικά καταλύματα κάνοντας χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής κ.λπ.

Πώς μπορεί ο τουριστικός κλάδος και οι σχετικοί με αυτόν φορείς να εκμεταλλευθούν το τρίπτυχο MedVenture, www.ecotourism-greece.com και Green Guide για Τουριστικές Επιχειρήσεις;                                                                                                      

Το τρίπτυχο αυτό είναι πολύ ενεργό στο κομμάτι της συμβουλευτικής, του marketing και των social media πάντα υπό το πρίσμα του αειφόρου τουρισμού. Επιπλέον παρέχει σχετική κατάρτιση μέσω σεμιναρίων και δηλώνει ηχηρό παρόν σε εκθέσεις για τον υπεύθυνο τουρισμό, όπου προβάλει τις επιχειρήσεις που έχουν μπει στην οικογένειά του.

Ο Iyad Kayali είναι CEO της εταιρείας MedVenture

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές