Ποδήλατο: Ένα βιβλίο, αφιερωμένο στο ποδήλατο και την αυριανή βιώσιμη πόλη

Ποδήλατο: Ένα βιβλίο, αφιερωμένο στο ποδήλατο και την αυριανή βιώσιμη πόλη

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στο ποδήλατο έγραψαν ο Ευθύμιος Μπακογιάννης Δρ. Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Θάνος Βλαστός Καθηγητής Ε.Μ.Π., συγκοινωνιολόγος-πολεοδόμος, C.E.S./ Ε.Ν.P.C., PhD. Το βιβλί χρηματοδότησαν τα ΕΛΤΑ και έβγαλαν και επί της ευκαιρίες επετειακά γραμματόσημα. Όπως αναφέρει και το εξώφυλλο είναι "ένα χαμόγελο στην αυριανή βιώσιμη πόλη".

Στην παρουσίαση που έγινε μίλησαν για το βιβλίο και μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Αυτός ο τόμος, αφιερωμένος στο ποδήλατο, έχει στην πραγματικότητα ως αντικείμενο κάτι πολύ πιο ευρύ. Το αληθινό του θέμα είναι η στάση μας απέναντι στο περιβάλλον, φυσικό και κοινωνικό, η καθημερινότητά μας, η ποιότητα ζωής, η υγεία, η αυτονομία, η αξία που αναγνωρίζουμε στην πόλη, στους δημόσιους χώρους της, στα αισθήματα και στις βαθύτερες επιθυμίες μας, εκείνες που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των αισθήσεών μας και με τις ανάγκες μας για ευχαρίστηση, αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Στον ανεπτυγμένο συντελείται μια απολύτως νέα ανάγνωση του ποδηλάτου σε σχέση με αυτήν στον αναπτυσσόμενο. Ενώ τα εκατομμύρια κατοίκων χαμηλού εισοδήματος του δεύτερου προσφεύγουν στο ποδήλατο, χωρίς πολλές προσδοκίες για το περιβάλλον, την υγεία ή την ποιότητα ζωής, αλλά κυρίως γιατί αποτελεί τη μοναδική τους διέξοδο για την κάλυψη μετακινήσεων στις υπερκορεσμένες πόλεις, στον ανεπτυγμένο κόσμο αυτό το όχημα γίνεται σύμβολο διεκδίκησης της απεξάρτησης από τον κονφορμισμό, συνδεδεμένο με μια ανάπτυξη, ως προς την οποία τα ερωτηματικά σήμερα είναι πολλά. Γίνεται επίσης σημαία ενός διαφορετικού τρόπου ζωής.

Το ποδήλατο είναι μέρος μιας νέας εμπειρίας που καλούμαστε όλοι μαζί να ζήσουμε, εφόσον αποφασίσουμε να δώσουμε μια ελπίδα στον πλανήτη. Θα είναι μια εμπειρία αυτοσυγκράτησης και λιτότητας, μικρότερης κατανάλωσης ενέργειας και τροφίμων, επιβράδυνσης της αποψίλωσης των δασών και της οικοδόμησης σε πράσινες εκτάσεις. Ο πλανήτης δεν αντέχει τα σημερινά επίπεδα παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου, δεν αντέχει να συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς η αύξηση του πληθυσμού, η επέκταση και η διόγκωση των πόλεων. Το ποδήλατο μας βοηθάει να βρεθούμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο και να λειτουργήσουμε έτσι καλύτερα σε πόλεις πιο σεμνές, πιο ήπιες, ειρηνικές και ανθρώπινες.

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, δεν υπάρχουν περιθώρια για την πολυτέλεια ακριβών υποδομών που θα προστάτευαν το ποδήλατο. Θα ήταν εξάλλου άχρηστες, αν ασκούνταν γενναίες πολιτικές με άλλες όμως προτεραιότητες και με στόχο- όραμα μια διαφορετική πόλη που θα δίνει χώρο σε πολύ λιγότερα αυτοκίνητα.

Αυτές οι πολιτικές, του μικρού κόστους, θα ήταν πολύ πιο συνεπείς προς τον τρόπο με τον οποίον σκέφτονται όσοι αγκάλιασαν το ποδήλατο. Tο προτίμησαν αντί για το αυτοκίνητο και το πρόταξαν ως παράδειγμα μιας λύσης φθηνής αλλά πλούσιας σε επιθυμίες και οράματα για το αύριο.»

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές