Η Σήραγγα Αργυρούπολης απαραίτητη για το Ελληνικό

Η Σήραγγα Αργυρούπολης απαραίτητη για το Ελληνικό

Αρχίζει και φουντώνει η κουβέντα γύρω από την «ανάσταση» ή όχι των επεκτάσεων της Αττικής Οδού. Πρόκειται άλλωστε για μία από τις πιο γνωστές «μακέτες» εδώ και 15 χρόνια. Τις μέρες που πέρασαν είχαμε άλλωστε πληροφορίες από το Υπουργείο Υποδομών για προτάσεις κατασκευής κάποιων από τις επεκτάσεις με την μέθοδο ΣΔΙΤ με κεφάλαια από το Πακέτο Γιουνκέρ.

Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν την υπόγεια επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού, την επέκταση της Λ.Κύμης αλλά και την επέκταση προς Λαύριο. Φυσικά όλα αυτά προς το παρόν κινούνται στη σφαίρα του διαλόγου περισσότερο, παρά σε μία αυστηρά τεχνοκρατική, τεκμηριωμένη πρόταση.

Αυτό που δεν είδαμε καθόλου να παίζει στα παραπάνω σενάρια είναι η τύχη της περίφημης Σήραγγας Αργυρούπολης που είχε εμφανιστεί πολλές φορές ως «μπαλαντέρ» στα σχέδια των επεκτάσεων της Αττικής Οδού.

Όπως αναφέρει πηγή από το πεδίο των συγκοινωνιολόγων πρόκειται ίσως για την Νο1 ανάγκη που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. Γιατί; Για τον απλό λόγο της αξιοποίησης του Ελληνικού.

Όπως αναφέρει στο ypodomes η λειτουργία εντός τόσο μεγάλου πόλου χωρίς την αντίστοιχη οδική κάλυψη, κυρίως προς τα Μεσόγεια και άξονες το Αεροδρόμιο και τα 2 λιμάνια θα εμφανιστούν πολύ σύντομα φαινόμενα μόνιμου κυκλοφοριακού μποτιλιαρίσματος στην περιοχή με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα και στην διαμπερή κυκλοφορία  αλλά και στις τοπικές μετακινήσεις.

Δεν είναι μυστικό, πως ακόμα και εντός κρίσης η Λ.Βουλιαγμένης μποτιλιάρει πολύ συχνά παρά την επέκταση του δικτύου Μετρό που λειτουργεί ήδη από το 2013. Η Σήραγγα Αργυρούπολης θα λειτουργούσε ως μία δίοδος εκτόνωσης της κίνησης από τη μία ενώ θα προσέφερε γρήγορη σύνδεση με το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος.

Αυτό το στοιχείο αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα καθώς μία πιθανή υπόγεια επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού δεν γνωρίζουμε τι προβλήματα θα συναντούσε, περνώντας από υπογείως από πυκνοδομημένες περιοχές ενώ ταυτόχρονα θα ανάγκαζε τους οδηγούς των νοτίων προαστίων με κατεύθυνση τα Μεσόγεια και το Αεροδρόμιο σε μία τεράστια διαδρομή περιμετρικά του Υμηττού σπαταλώντας χρόνο και χιλιόμετρα ενώ υπάρχει μία πολύ γρηγορότερη και πιθανώς ασφαλέστερη διαδρομή.

Τα σενάρια των επεκτάσεων της Αττικής Οδού δεδομένης της αξιοποίησης Ελληνικού και του μεγάλου τουριστικού ρεύματος που αναμένεται να φέρει στην ευρύτερη περιοχή είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα με όλες τις πιθανότητες ανοιχτές.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές