Ακυρώθηκε και επίσημα το έργο για τον νέο αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Υλίκη

Ακυρώθηκε και επίσημα το έργο για τον νέο αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Υλίκη

O ..θάνατος ενός έργου

Ακυρώθηκε με κάθε επισημότητα όπως αναμενόταν άλλωστε το έργο παραχώρησης για τον νέο αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Υλίκη με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών στις 11 Ιουνίου.

Με την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών ανακαλείται η αρχική δημοπράτηση του διαγωνισμού με ημερομηνία 10 Απριλίου 2012. Η απόφαση της ακύρωσης ήταν η λογική συνέχεια καθώς προ εβδομάδων ο αν.Υπουργός κος Σπίρτζης είχε προαναγγειλει το τέλος αυτού του έργου χαρακτηρίζοντας το έργο "το μεγάλο κόλπο".

Η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών στηρίχθηκε στα παρακάτω επιχειρήματα:
-Ο αυτοκινητόδρομος δεν εμπίπτει στο Συγκοινωνιακό Δίκτυο του άρθρου 4.7 της σύμβασης παραχώρησης της Νέας Οδού με αποτέλεσμα να γεννάται υποχρέωση αποζημίωσης.

-Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου θα συνιστούσε εν δυνάμει Γεγονός Ευθύνης του Δημοσίου  σύμφωνα με το άρθρο 4.6 της σύμβασης παραχώρησης  της Νέας Οδού (δημιουργία διεκδικήσεων από τη Νέα Οδό, δηλαδή την Ιόνια, λόγω της μείωσης του κυκλοφοριακού της φόρτου, με αποτέλεσμα ζημιά για το Δημόσιο).

-Η συνδρομή και επέλευση Γεγονότος Ευθύνης του Δημοσίου παρέχει τη δυνατότητα στον Παραχωρησιούχο να διεκδικήσει εφόσον αποδείξει ότι συνέπεια αυτού του γεγονότος επήλθε ουσιώδης μείωση εσόδων αποζημιώσεις σύμφωνα με το άρθρο 26.5 της σύμβασης παραχώρησης της Νέας Οδού.

-Το έργο δεν έχει περιληφθεί σε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα  για την κάλυψη των απαιτούμενων δαπανών ωρίμανσης.

Με αυτό τον τρόπο πέφτει η αυλαία για ένα από τα έργα με παραχώρηση νέας γενιάς. Το έργο εφόσον κατασκευαζόταν για αποτελούσε ένα μεγάλο by pass της Αττικής και μείωση της απόστασης κατά 60 χιλιόμετρα της Πελοποννήσου με τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία-Θράκη.

Να θυμίσουμε πως μέσα στον Ιούνιο αναμένεται ο διαγωνισμός για το Αεροδρόμιο στο Καστέλι όσο και της Υποθαλάσσιας Σαλαμίνας και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται εκεί.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές