Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα-Υλίκη: Το έργο ακυρώθηκε, οι μελέτες συνεχίζονται

Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα-Υλίκη: Το έργο ακυρώθηκε, οι μελέτες συνεχίζονται

Μπορεί πριν από 2 μήνες το υπό δημοπράτηση έργο με παραχώρηση για τον νέο αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη να ακυρώθηκε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βγαίνει από το σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών.

Αυτό προκύπτει από την απόφαση του Υπουργείου να εγκρίνει δέσμευση ποσού 1.860.204,19 ευρώ για την υπογραφή της 2ης επιμέρους σύμβασης της συμφωνίας-πλαίδιο για γεωτεχνικές έρευνες στον αυτοκινητόδρομο.

Στην ίδια σύμβαση συμπεριλαμβάνονται γεωτεχνικές έρευνες κατά τμήματα στον οδικό άξονα Θήβα-Λιβαδειά-Αράχοβα-Ιτέα και Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο. Σύμφωνα με το σκεπτικό στο δεύτερο άξονα έχουν προκύψει από τους εγκριθέντες περιβαλλοντικούς όρους η διενέργεια γεωτεχνικών ερευνών σε 7 σήραγγες με ποσό 2,5εκ.ευρώ, ποσό στο οποίο ο ανάδοχος συμφώνησε να δώσει επιπλέον έκπτωση 20%.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ;
Αυτό σημαίνει πως το σχέδιο για την υλοποίηση του οδικού άξονα Ελευσίνα-Υλίκη επανέρχεται; Η απάντηση αναμένεται να δοθεί μετά τις εκλογές από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών.

Το βέβαιο είναι πως η διενέργεια επιπρόσθετων μελετών σε ένα έργο που εδώ και 2 μήνες θεωρείται νεκρό, μόνο συμπτωματικό δεν είναι.

Ο αυτοκινητόδρομος με εκκίνηση την συμβολή με την Αττική Οδό και την Ολυμπία Οδό στην Ελευσίνα φτάνει στην περιοχή της Υλίκης διαμέσω Θήβας παρακάμπτοντας όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και τη Βόρεια Αττική. Μιλάμε για ένα κλειστό αυτοκινητόδρομο με 2 λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση.

Αυτό το οδικό bypass θα μπορούσε εφόσον υλοποιηθεί να λειτουργήσει ευεργετικά στις εμπορικές κυρίως μεταφορές από το λιμάνι του Πειραιά και της Ελευσίνας μειώνοντας την απόσταση από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα κατά 50χλμ δηλαδή κατά 30 τουλάχιστον λεπτά.

Το απογοητευτικό σε αυτό το πλάνο είναι η απουσία ταυτόχρονης σιδηροδρομικής γραμμής που θα αποφόρτιζε το όπως όλα δείχνουν πυκνό πρόγραμμα δρομολογίων (επιβατικών και εμπορευματικών) της Αττικής από και προς Βορρά.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές