Εγνατία: Στάση εργασίας και εναντίωση εργαζομένων στα σχεδιαζόμενα διόδια

Εγνατία: Στάση εργασίας και εναντίωση εργαζομένων στα σχεδιαζόμενα διόδια

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εγνατία Οδός Α.Ε. πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη 22-11-16 Στάση Εργασίας κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου Διαγωνισμού κατασκευής τεσσάρων νέων σταθμών διοδίων στις περιοχές Παμβώτιδα, Μέστη, Ιεροπηγή και Εύζωνοι στην Εγνατία Οδό και στους Κάθετους Άξονες.

Στόχος της Στάσης Εργασίας είναι να να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην κατασκευή των νέων Σταθμών Διοδίων και στη σχεδιαζόμενη παραχώρηση, τα οποία δρομολογούνται μετά από πιέσεις των «θεσμών», του ΤΑΙΠΕΔ και την αποδοχή της Κυβέρνησης.

Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» υποχρεώνεται στην κατασκευή και προσεχή λειτουργία συνολικά 18 μετωπικών σταθμών διοδίων έναντι των 8 σήμερα, δηλαδή 10 νέων σταθμών υλοποιώντας την ΚΥΑ 6686/14.11.2014 των τότε Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών.

Η δε χρέωση των διοδίων, σύμφωνα με την ίδια ΚΥΑ, μπορεί να ανέλθει μέχρι και τα 7 λεπτά το χιλιόμετρο έναντι των περίπου 3 λεπτών που ισχύουν σήμερα στην Εγνατία Οδό. Οι εργαζόμενοι είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή των νέων Σταθμών για τους εξής λόγους:

1. Γιατί η κατασκευή των 10 νέων Σταθμών Διοδίων αποσκοπεί στο να καταστήσει πιο ελκυστική τη σχεδιαζόμενη παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, μιας υποδομής πλήρως κατασκευασμένης, που δεν έχει καμία ανάγκη ιδιωτικής χρηματοδοτικής επένδυσης. Η προτεινόμενη κατασκευή 10 νέων Σταθμών Διοδίων με Δημόσιους Πόρους, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα και να καταστεί ακόμα πιο ελκυστική η παραχώρηση της εκμετάλλευσης μια υποδομής άνευ ουδεμίας ανάγκης ιδιωτικής επένδυσης από τον παραχωρησιούχο, είναι εξόφθαλμα προκλητική και αναδεικνύει το πολιτικό, οικονομικό και τεχνικό παραλογισμό του συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Οι εργαζόμενοι της Εγνατία Οδός Α.Ε. έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι η περίπτωση της πλήρως κατασκευασμένης Εγνατίας Οδού δεν είναι μια κλασική σύμβαση παραχώρησης και ότι τα οικονομικά μεγέθη δείχνουν ότι το μοντέλο της παραχώρησης που σχεδιάζεται είναι το πλέον δυσμενές σενάριο όσον αφορά τα οφέλη του Ελληνικού Δημοσίου από την εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου. Από τη στιγμή που υφίστανται εναλλακτικά σενάρια, η σπουδή στο σχεδιαζόμενο μοντέλο παραχώρησης αποτελεί επιλογή με αποκλειστικά πολιτικά κριτήρια και είναι προφανές ότι όσοι το αποδεχθούν θα χρεωθούν την πολιτική ευθύνη.

2. Γιατί η κατασκευή τους αποτελεί μεγάλη σπατάλη δημόσιων πόρων, ο σχεδιασμός είναι λανθασμένος και τεχνολογικά παρωχημένος και λειτουργεί άδικα σε βάρος των τοπικών κοινωνιών. Η επιλογή, εν έτει 2017, κατασκευής νέων συμβατικών μετωπικών διοδίων είναι εκτός τόπου και χρόνου, εφόσον σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο η χρέωση χρήσης των οδών σχεδιάζεται με ηλεκτρονικά μέσα που δεν οχλούν την κυκλοφορία, δεν υποβαθμίζουν την ασφάλεια και παρέχουν τη δυνατότητα δίκαιης αναλογικής χρέωσης των χρηστών ανάλογα με τη διανυόμενη απόσταση.

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΥΑ 6686/14.11.2014 ορίζει ότι «το ολοκληρωμένο αναλογικό σύστημα διοδίων στην Εγνατία Οδό θα εγκατασταθεί σταδιακά εντός του έτους 2017» και στην κατεύθυνση αυτή έχουν δεσμευτεί όλοι οι Υπουργοί Υποδομών από το 2010 αλλά και ο Πρωθυπουργός. Άρα, εκτός από αυτονόητη είναι και υποχρεωτική η άμεση έναρξη των διαδικασιών για τη λειτουργία εντός του 2017 ενός ολοκληρωμένου αναλογικού συστήματος διοδίων και προκαλεί τουλάχιστον απορία η εμμονή στην κατασκευή των συμβατικών διοδίων.

3. Γιατί η προοπτική κατασκευής των 10 νέων σταθμών διοδίων σε συνδυασμό με την αύξηση της χιλιομετρικής χρέωσης, θα εκτοξεύσει το κόστος μετακίνησης μέχρι και 3 φορές πάνω. Ως αυτονόητες συνέπειες αναμένονται ο περιορισμός των μετακινήσεων, ιδιαίτερα των οικονομικά πιο αδύναμων, η μετακύλιση στους καταναλωτές του αυξημένου κόστους εμπορευματικών μεταφορών και η εκ νέου επιβάρυνση των παλαιών εθνικών και επαρχιακών δικτυών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της οδικής ασφάλειας.

Τα παραπάνω δεν είναι λαϊκισμοί των τοπικών κοινωνιών αλλά η πραγματικότητα και οι αντιδράσεις τους θα είναι αναμενόμενες και δίκαιες, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι η Εγνατία Οδός κατασκευάστηκε ως αναπτυξιακό έργο για περιφερειακές περιοχές της Β. Ελλάδας με τα χαμηλότερα ΑΕΠ της Ευρώπης. Για όλους αυτούς τους λόγους, η χρέωση των διοδίων πρέπει να διασυνδέεται αποκλειστικά με τους δείκτες ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και αντί της πληθώρας νέων μετωπικών σταθμών να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση ενός καθολικού ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων με εκπτωτικές παροχές σε συχνούς ή/και επαγγελματίες χρήστες.

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές