ΔΕΗ: Διακανονισμοί για ληξιπρόθεσμες οφειλές και το 2017

ΔΕΗ: Διακανονισμοί για ληξιπρόθεσμες οφειλές και το 2017

Διπλό στοίχημα για την αύξηση των εσόδων της από ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω «συναινετικών» συνταξιοδοτήσεων βάζει για το 2017 ο όμιλος της ΔΕΗ.

Χθες η εταιρεία αποφάσισε να ανανεώσει το πρόγραμμα διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών της μέσω του οποίου ρυθμίστηκαν χρέη 1,3 δισ. ευρώ από 625.000 καταναλωτές, αλλάζοντας ωστόσο επί τα χείρω τους όρους για όσους δεν έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις 36 δόσεις ώς το τέλος του 2016.

Το νέο σύστημα διακανονισμών έχει πολλές ταχύτητες και δίνει ιδιαίτερο βάρος στην τακτοποίηση χρεών από μικροοφειλέτες και στην προείσπραξη ποσών από όσους χρωστούν υψηλότερα ποσά.

Πλέον από σήμερα 10 Ιανουαρίου 2017 οι καταναλωτές με ανεξόφλητους λογαριασμούς μέχρι και 1.000 ευρώ θα μπορούν να διακανονίζουν τις οφειλές τους σε 24 μηνιαίες δόσεις, ενώ ειδικά για την πολυπληθέστερη κατηγορία οφειλετών (πάνω από 1,15 εκατ.) που χρωστούν μέχρι και 500 ευρώ, η ΔΕΗ θα «παγώνει» το χρέος για ένα χρόνο (μέχρι τις 31/12/2017) και θα παρέχει έκπτωση 10% υπό τον όρο ότι θα είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων.

Για τους οφειλέτες με χρέη υψηλότερα των 1.000 ευρώ το νέο πρόγραμμα δίνει δύο δυνατότητες: είτε να πληρώσουν προκαταβολή 10% (π.χ. 500 ευρώ στις 5.000 ευρώ) και να μπουν σε διακανονισμό 18 δόσεων, είτε να πληρώσουν προκαταβολή 20% (π.χ. 1.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ) και να ενταχθούν στην ευνοϊκότερη ρύθμιση των 36 δόσεων.

Η ρύθμιση των 36 δόσεων θα παραμείνει ενεργή προσωρινά και για όσους είχαν ήδη ενταχθεί αλλά στο μεσοδιάστημα την έχασαν καθώς δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σε δύο δόσεις.

Στο πλαίσιο αυτό θα έχουν δυνατότητα να «αναβιώσουν» τη ρύθμιση εφόσον στην επόμενη πληρωμή που θα κάνουν, καταβάλουν ολόκληρες και τις δόσεις που δεν εξυπηρέτησαν. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες θα ισχύει 10% προκαταβολή και οι μηνιαίες δόσεις θα διαμορφώνονται ανάλογα με τον μέσο μηνιαίο λογαριασμό, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.

Από τις παραπάνω ρυθμίσεις εξαιρούνται οι πελάτες που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και οι αγροτικοί καταναλωτές, για τους οποίους συνεχίζουν να ισχύουν οι σημερινές ρυθμίσεις.

Η ΔΕΗ παράλληλα θα χορηγεί επιπλέον έκπτωση 6% ταυτόχρονα με την έκπτωση 15% σε όσους πελάτες προπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος ενός έτους και τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η εφαρμογή του προγράμματος «Προπληρωμή Λογαριασμού» ξεκινά άμεσα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον Μάρτιο του 2017 θα εφαρμοστεί και για τα νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

200 αποχωρήσεις με μπόνους 15.000 ευρώ

Την ερχόμενη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης αναμένεται να εγκρίνει, εκτός απροόπτου, σχέδιο για την αποχώρηση περίπου 200 στελεχών και εργαζομένων από την επιχείρηση που έχουν ήδη συμπληρώσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η συγκεκριμένη απόφαση βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των διοικητικών συμβουλίων της ΔΕΗ εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο η έγκρισή της αναβάλλεται διαρκώς λόγω της αντιδράσεων της ΓΕΝΟΠ, η οποία θέτει θέμα καταβολής αποζημίωσης απόλυσης των προς συνταξιοδότηση εργαζομένων της ΔΕΗ και όχι μόνο του εφάπαξ που δικαιούνται.

Οι διαπραγματεύσεις διοίκησης–συνδικαλιστών φαίνεται να καταλήγουν σε μια «συμβιβαστική λύση», η οποία, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα προβλέπει τη χορήγηση ποσού 15.000 ευρώ («οροφή» αποζημίωσης για δημοσίους υπαλλήλους) σε κάθε εργαζόμενο της ΔΕΗ που θα δεχτεί να αποχωρήσει για να βγει στη σύνταξη. Το μοντέλο αυτό των «συναινετικών συνταξιοδοτήσεων» δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και στο μέλλον από τη ΔΕΗ καθώς και από άλλες ΔΕΚΟ.

 

Πηγή: efsyn.gr

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές