Γιώργος Δέδες στο 2ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών: «Δεν υπάρχουν πλέον προβληματικά έργα στο υπουργείο Υποδομών»

Γιώργος Δέδες στο 2ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών: «Δεν υπάρχουν πλέον προβληματικά έργα στο υπουργείο Υποδομών»

Δεν υπάρχουν πλέον προβληματικά έργα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας.

Ο γενικός γραμματέας Υποδομών περιέγραψε την κατάσταση που κληρονόμησε η υπάρχουσα κυβέρνηση στα δημόσια έργα και στις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο κατάφερε να «ξεμπλοκάρει» τα έργα, τα οποία παρουσίαζαν σημαντικές καθυστερήσεις, εξαιτίας απαλλοτριώσεων και αρχαιολογίας.

Παρόλα ταύτα, οι μεγάλοι οδικοί άξονες ολοκληρώθηκαν στα επικαιροποιημένα χρονοδιαγράμματα και μάλιστα, το υπουργείο Υποδομών κατάφερε να εξοικονομήσει 1 δις. ευρώ έναντι των αρχικών διεκδικήσεων των παραχωρησιούχων.

«Κλειστά υπολειτουργούντα εργοτάξια, προβλήματα χρηματοδότησης, εκτροπή από τα υπάρχοντα χρονοδιαγράμματα, εξωπραγματικές εργασίες, τεχνικές δυσκολίες και ελλείψεις στις μελέτες συνέθεταν το πάζλ των υποδομών και κατασκευών στις αρχές του 2015», υπογράμμισε ο κ. Δέδες, συμπληρώνοντας ότι τα ανωτέρω αδιέξοδα, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών, ξεπεράστηκαν.

«Για πρώτη φορά δεν υπάρχουν προβληματικά έργα, με αβέβαιη ολοκλήρωση για το μέλλον και την βιωσιμότητά τους στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Αναθεωρήσαμε πλήρως το θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια και ιδιωτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα. Εκσυγχρονίστηκε η υπάρχουσα νομοθεσία, ενσωματώνοντας το πλήθος των ευρωπαϊκών οδηγιών», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Υποδομών, ο οποίος προανήγγειλε την κατάθεση σχεδίου νόμου, το οποίο θα αντιμετωπίζει το φαινόμενο των υψηλών εκπτώσεων.  

Ο κατάλογος των εν εξελίξει και νέων έργων του υπουργείου Υποδομών–Μεταφορών

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας Υποδομών παρέθεσε τα εν εξελίξει και μελλοντικά έργα του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε τα ακόλουθα:

-Τελεσφόρησε η διαγωνιστική διαδικασία για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης, ενώ εκκρεμούσε σχεδόν 10 χρόνια. Θα εκκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, καθώς επιλέγει ο ανεξάρτητος μηχανικός.

-Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το νότιο τμήμα (Λαμία - Ξυνιάδα) και το βόρειο τμήμα (Τρίκαλα – Εγνατία) του Ε65.  Γι΄ αυτό το λόγο βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και σύντομα αναμένονται αποφάσεις για το νότιο τμήμα.

-Για τη ζεύξη «Πέραμα - Σαλαμίνα», ολοκληρώνεται η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, ακολουθεί η διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και η κατάθεση των τελικών προσφορών.

-Άμεσα θα γνωστοποιηθούν, στην ΕΕ, τα νέα έργα παραχώρησης. Αυτό σημαίνει στοχευμένη χρηματοδότηση έργων, όπου εξετάζεται η δυνατότητα επέκτασης των υφιστάμενων συμβάσεων παραχώρησης, με σκοπό την κατασκευή νέων τμημάτων. Κάτι αντίστοιχο συνέβη πρόσφατα σε Ιταλία και Γαλλία.

-Δημοπράτηση του ΒΟΑΚ, ο οποίος έχει κόστος 1,6 δις. και μήκος 200 χλμ. Αποτελεί το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης στην Ελλάδα, τόσο στο φυσικό αντικείμενο, όσο και στο κατασκευαστικό κόστος. Για το έργο, υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ ο ανάδοχος εκτιμάται στις αρχές του 2019.

-Για το οδικό τμήμα «Πάτρα –Πύργος» εγκρίθηκε ο φάκελος μεγάλου έργου και άμεσα αποστέλλονται στο Ελεγκρικό Συνέδριο οι σχετικές συμβάσεις.

-Για το δορυφορικό σύστημα διοδίων το επόμενο δίμηνο θα ολοκληρωθεί η προεπιλογή των επιλεγέντων σχημάτων για την κατασκευή του.

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές