Απελευθερώνεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

Απελευθερώνεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

Ανοίγει η αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά από τις αρχές του 2018, όπως έγινε γνωστό και από την απόφαση του προέδρου της ΡΑΕ τις προηγούμενες ημέρες. Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί την αρχή μιας εντελώς καινούριας εποχής στον τομέα της λιανικής εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας σε μια αγορά που μέχρι πρότινος είχε πρόσβαση μόνο η ΔΕΗ.

Τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, με περισσότερους από 1,5 εκατ. καταναλωτές, αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη αγορά, που ιδιαίτερα μετά το πέρας των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό σύστημα τα επόμενα χρόνια, φαίνεται να έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, με περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και σημαντική αποσύνδεση από το κοστοβόρο και περιβαλλοντικά επιβαρυντικό, πετρέλαιο (οι ΑΠΕ αυτή τη στιγμή εκπροσωπούν ένα ισχνό 15,5% στην ηλεκτροπαραγωγή).  Μόνο την τελευταία 5ετία το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών ανήλθε στα 3,5 δισ. ευρώ με το 70% του κόστους να  προέρχεται από τη χρήση πετρελαίου στην ηλεκτροπαραγωγή, το οποίο μετακυλίεται στους καταναλωτές όλης της υπόλοιπης χώρας για εξισορρόπηση των τιμών στα νησιά.

Σημειώνεται ότι η αγορά ενέργειας έχει ήδη ανοίξει σε Κρήτη και Ρόδο με τους εναλλακτικούς παρόχους να κατέχουν μερίδιο που προσεγγίζει το 17% και το 6% αντίστοιχα. Πρωτεύων στόχος των ιδιωτών παρόχων είναι οι μεγάλες τουριστικές μονάδες με υψηλές καταναλώσεις ρεύματος αλλά και η εδραίωση της παρουσίας τους στους οικιακούς καταναλωτές, με την προσφορά ελκυστικών τιμολογίων, κάτι που αναμένεται να εντείνει τον ανταγωνισμό σύμφωνα με την ΡΑΕ. Από τις αρχές του 2018, οι προμηθευτές ενέργειας αναμένεται να εντάξουν στα «πακέτα» των υπηρεσιών τους και την πώληση φυσικού αερίου, με βάση την διαθεσιμότητα του υφιστάμενου δικτύου.

Η Κρήτη και η Ρόδος όντας τα δύο μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου, αποτελούν αδιαμφισβήτητα τις «ναυαρχίδες» της εκκολαπτόμενης αγοράς της νησιωτικής Ελλάδας προσφέροντας μια πελατειακή βάση με σημαντικές καταναλώσεις ρεύματος και έντονη τουριστική δραστηριότητα. Φυσικά η «αχαρτογράφητη» αγορά άλλων τουριστικών νησιών (βλ. Σαντορίνη, Μύκονος κ.ά.) μπορεί να αποδειχθεί εξίσου κερδοφόρα, κάτι το οποίο θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Πάντως, μετά από πολλά χρόνια, και η αγορά ενέργειας απορρυθμίζεται με την άρση του κρατικού μονοπωλίου σε μια σημαντική γεωγραφική περιοχή της χώρας, θέτοντας νέους όρους στο εγχώριο ενεργειακό παιχνίδι.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές