Ανασκόπηση 13-19 Ιουνίου 2017: Οι εξελίξεις στον κόσμο των υποδομών

Ανασκόπηση 13-19 Ιουνίου 2017: Οι εξελίξεις στον κόσμο των υποδομών

Τέλος για μία ακόμα -βροχερή- εβδομάδα του Ιούνη και οι εξελίξεις στον κόσμο των υποδομών είναι ραγδαίες. Οι σημαντικότερες ειδήσεις μας ήρθαν από τον χώρο των αποκρατικοποιήσεων και συγκεκριμένα από ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Ελληνικό. Ωστόσο δεν έλειψαν ενδιαφέρουσες ειδήσεις και από το γενικότερο πλαίσιο των υποδομών. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα:


ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ
Υπεγράφη την Τρίτη 14 Ιουνίου η σύμβαση για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων Σερρών. Είναι το δεύτερο του είδους του στην Ελλάδα μετά από εκείνο της Κοζάνης. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 22 μήνες και θα λύσει το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων όλου του Νομού.

Για τις 17 Ιουλίου μεταφέρθηκε η δημοπράτηση της Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο εδώ και δεκαετίες με κόστος 1,8δισ.ευρώ. Η κατασκευή δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν το 2019.

Τον Ιούλιο ολοκληρώνονται οι ασφαλτοστρώσεις στην Ολυμπία Οδό. Τότε αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία και όλων των σταθμών διοδίων του αυτοκινητόδρομου. Μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται και η συνολική παράδοση όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν σε 4+1 σημεία.

Διώροφη Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης και Ανισοπεδοποίηση Λ.Βουλιαγμένης με 170εκατ.ευρώ. Αυτό προτάθηκε σε εσπερίδα του ΤΕΕ και πρόκειται για μία πρόταση που λαμβάνει υπόψη της το value engineering για μειωθούν κόστη. Ερώτημα παραμένει η πηγή χρηματοδότησης.

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: Σε δημοπράτηση η 7η εργολαβία ΒΙΠΕ-Κάτω Αχαγιά στις 25 Ιουλίου. Είναι η προτελευταία δημοπρασία και μετά θα απομένει το τελευταίο τμήμα ΒΙΠΕ-Μιντιλόγλι που θα ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς. Αυτό που αναμένεται επίσης είναι η κατάθεση του Φακέλου Μεγάλου Έργου.

Η Κομισιόν ενέκρινε τη διαγραφή 1,079δισ.ευρώ χρέους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πάμε για υπογραφές. Μαζί πέρασε και το θέμα του ΟΣΕ που αφορούσε κρατικές ενισχύσεις 1 δισ.ευρώ. Μετά από αυτή την εξέλιξη αναμένεται η ολοκλήρωση της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι τον Ιούλιο και η επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος του ΟΣΕ για τον εκσυγχρονισμό του σιδηρόδρομου της χώρας.

Κατατέθηκε το Master Plan για την Αξιοποίηση Ελληνικού όπου προβλέπει 15 χρόνια γεμάτα έργα. Όλα αυτά εφόσον μέχρι το τέλος του έτους ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και βγει το Προεδρικό Διάταγμα που θα κάνει Νόμο του Κράτους το παραπάνω Σχέδιο Ανάπτυξης. Η Αξιοποίηση Ελληνικού είναι η μεγαλύτερη ελπίδα για την οικοδομική δραστηριότητα στην Αττική και η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση όλων των εποχών με ποσό που ξεπερνά τα 8 δισ.ευρώ.


ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι το Ωραιόκαστρο ζήτησε ο Δήμαρχος της περιοχής. Νέοι βανδαλισμοί σε ακυρωτικά του Σταθμού Μετρό "Κεραμεικός". Σφοδρή κόντρα Σπίρτζη-Καραμανλή για τις μαύρες τρύπες στις Αθηναϊκές Συγκοινωνίες. Στο ΕΣΠΑ με 13,3 εκατ. ευρώ αποχετευτικά έργα στον Δήμο Παγγαίου. ΥΠΑ: Αύξηση 8,4% στην αεροπορική κίνηση του πενταμήνου 2017. Η ΤΟΜΗ μειοδότησε στο έργο επέκτασης του Βενιζέλειου Νοσοκομείου με 15,8εκ.ευρώ.


Στην Αμερικανική Hines πέρασε το Ξενοδοχείο Athens Ledra. Στην Lamda Development το 100% του The Mall Athens. Καλπάζει το Αεροδρόμιο Μακεδονία, αναδεικνύεται τουριστικά η Θεσσαλονίκη. Διψήφια αύξηση επισκεπτών και εσόδων στους αρχαιολογικούς χώρους τον Φεβρουάριο 2017. Σε εφαρμογή τριετές Εθνικό Σχέδιο δράσης για τα logistics. Ψαλιδισμένο κατά 30% το πρόγραμμα μεγάλων έργων του Νέου ΕΣΠΑ. Ξεκίνησε η κανονική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία.


ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Hyperloop: Το υπερηχητικό μέσο που φτάνει 1.200χλμ/ώρα "κυριεύει" την Ευρώπη. Καταργήθηκαν από την Πέμπτη 15 Ιουνίου οι χρεώσεις περιαγωγής εντός των χωρών της ΕΕ. Το Ισραήλ ξεκινά σχέδιο διπλασιασμό του σιδηροδρομικού του δικτύου μέχρι το 2040.

ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές