Θεσσαλονίκη: η πόλη ετοιμάζεται να γίνει εργοτάξιο με μεγάλα έργα υποδομής

Σε μεγάλο εργοτάξιο είναι αποφασισμένο το Υπουργείο Υποδομών να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη με σκοπό η πόλη να ανέβει επίπεδο και να γίνει μία σύγχρονη λειτουργική Ευρωπαϊκή πόλη. Ήδη μεγάλες κινήσεις έχουν γίνει σε αυτή την πλευρά ενώ αναμένεται να ενταθεί με την προσθήκη και άλλων μεγάλων έργων στην πόλη. Ποιες είναι όμως οι μεγάλες κινήσεις για super projects στην πόλη;
 

ΜΕΤΡΟ
Το Μετρό στη Θεσσαλονίκη κάποτε ήταν το μόνιμο ανέκδοτο της πόλης. Σήμερα η βασική γραμμή με 9,6χλμ και 13 σταθμούς είναι σε πλήρη εξέλιξη έχοντας ξεπεράσει τις «παιδικές ασθένειες». Η εξέλιξη του έργου ίσως επιτρέπει δειλά να πούμε για ολοκλήρωση το 2015.
 

Σύντομα, μέσα στο 2012 θα έχουμε εκκίνηση και στα έργα της επέκτασης για Καλαμαριά. Έργο ύψους μισού δις ευρώ με 5 σταθμούς θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το δίκτυο ανεβάζοντας το σύνολο των σταθμών σε 18.
 

Το 2013 έπεται συνέχεια με την δημοπράτηση της επέκτασης από το σταθμός ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στην Ευκαρπία μέσω της Οδού Λαγκαδά. Επέκταση με 6 σταθμούς που θα καλύψει πυκνοκατοικημένες περιοχές. Με την προϋπόθεση να έχουμε γρήγορα ανάδοχο θα φτάσουμε το 2014 στη Θεσσαλονίκη να γίνονται τρία ταυτόχρονα έργα Μετρό με 24 σταθμούς προς 4 διαφορετικές κατευθύνσεις.
 

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Τα έργα επέκτασης του διαδρόμου 10-28 έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ καθυστέρησης. Η κυριότερη αίτια ήταν η φαεινή ιδέα να έρχεται το υλικό από το Νομό ..Πιερίας ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος. Εν πάση περιπτώσει τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2013 με τον διάδρομο να μπορεί να υποδεχθεί ακόμα και υπερατλαντικές πτήσεις.
 

ΛΙΜΑΝΙ
Ο ΟΛΘ κάνει σημαντικές κινήσεις για την αναβάθμιση όχι μόνο του λιμανιού αλλά και της γενικότερης εικόνας της «βιτρίνας» της πόλης. Από την μία πλευρά έχουμε την δημοπράτηση για την ανάπτυξη Μαρίνας στη Α προβλήτα που θα είναι σε απόσταση ..βολής από την Πλατεία Αριστοτέλους δίνοντας ένα κοσμοπολίτικο αέρα στο κέντρο της πόλης ομορφαίνοντας το τοπίο.

 

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές