Οι νέοι Αυτοκινητόδρομοι μεταμορφώνουν την Ελλάδα

Οι νέοι Αυτοκινητόδρομοι  μεταμορφώνουν την Ελλάδα

Σαν κομμάτια από παζλ, ένας-ένας οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας ολοκληρώνονται και το δίκτυο των αξόνων δημιουργείται. Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε πως αλλάζει τελείως το οδηγικό περιβάλλον της Ελλάδας αλλά το σίγουρο είναι ότι μεταμορφώνεται.

Σε όλα αυτά τα χρόνια της κατασκευής το ενδιαφέρον είχε εστιαστεί στο κατασκευαστικό και τα δομικά προβλήματα που υπήρξαν. Πόσα δεν διαβάσαμε για τις απαλλοτριώσεις που εξελίχθηκαν στο Νο1 καρκίνωμα για τα έργα, τα αρχαιολογικά, η χρηματοδότηση, η κρίση που τα σταμάτσε για πολλά χρόνια και πολλά άλλα.

Σήμερα όμως έχουμε ένα νέο περιβάλλον. Από σήμερα, το κατασκευαστικό ενδιαφέρον μειώνεται και αυξάνεται το αναπτυξιακό ενδιαφέρον. Οι δρόμοι αυτοί εκτός από την γρηγοράδα, την ασφάλεια, το καλύτερο οδηγικό περιβάλλον, φέρνουν και κάτι άλλο.

Οι δρόμοι αυτοί αποτελούν ένα χαλί ανάπτυξης. Δεν φέρνουν αυτόματα ανάπτυξη αλλά δημιουργούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις μέσω της επιχειρηματικότητας να υπάρξει ανάπτυξη.

Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι πως δεν έχουμε μόνο μία νέα γρήγορη διαδρομή από ένα αυτοκινητόδρομο. Δεν έχουμε π.χ. μόνο τον νέο δρόμο Αθήνα-Πάτρα. Πλέον κάποιος που βγαίνει από το λιμάνι της Πάτρας μπορεί να φτάσει μέσα από τους νέους αυτοκινητόδρομους στα Γιάννενα, την Αθήνα, την Τρίπολη, τη Θεσσαλονίκη ακόμα και μέχρι την Αλεξανδρούπολη σε χρόνο ρεκόρ.

Αυτή η νέα μέρα που ξημερώνει έχοντας αυτoύς τους νέους αυτοκινητόδρομους στη διάθεση μας βρίσκει τη χώρα να είναι διαφορετική. Αυτοί οι νέοι άξονες μαζί με τους υπάρχοντας είναι ένα πολυεργαλείο για τη χώρα και είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να τους εκμεταλλευτούμε.

Μεγάλο μειονέκτημα τους είναι το κόστος, κάτι που αποτελεί μία τροχοπέδη σε αυτό, αλλά από την άλλη, για τις επαγγελματικές διαδρομές υπάρχει μεγάλη μείωση στις ανθρωποώρες και κάπως συμψηφίζεται.

Ο "βασιλιάς" των νέων αυτοκινητόδρομων είναι αδιαμφισβήτητα τα logistics που έχουν αυτό το νέο δίκτυο στη διάθεση τους και κατόπιν μεγάλος κερδισμένος και ο τουρισμός που με σχεδόν όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα καλλυμένη από μοντέρνους γρήγορους και ασφαλείς δρόμους μπορεί να αναπτυχθεί ραγδαία και να φτάσει ακόμα και σε περιοχές που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονταν "δυσπρόσιτες".

Το λόγο πλέον έχει η επιχειρηματικότητα η οποία καλείται να δώσει τον καλύτερο εαυτό της και με όπλο αυτούς δρόμους αυτούς να μεταμορφώσει τη χώρα.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές