Φωτήλας: Εθνικό στοίχημα η ανάπτυξη, κόμβος καινοτομίας της Δ. Ελλάδας η Πάτρα

Φωτήλας: Εθνικό στοίχημα η ανάπτυξη, κόμβος καινοτομίας της Δ. Ελλάδας η Πάτρα

Η Πάτρα είναι μία από τις περιοχές, που σε επίπεδο επενδύσεων και εξωστρέφειας έχουν μείνει πίσω. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε, το γεγονός ότι η αχαϊκή πρωτεύουσα έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στους νέους πανελλαδικά.

Ωστόσο, το στρατηγικό πλεονέκτημα της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, είναι ότι έχει μεγάλες προοπτικές να κάνει βήματα εμπρός. Είτε αυτό αφορά αυτοτελείς επενδύσεις, όπως χαρακτηριστικά συνέβη με τη δημιουργία του ξενοδοχείου Moxy Patras Marina στην περιοχή Πελεκανέικα, είτε σχετίζεται με την εκμετάλλευση του λιμανιού και την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου στην πόλη.

Το bizness.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον Ιάσωνα Φωτήλα, υποψήφιο Βουλευτής Αχαΐας στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου με τη Νέα Δημοκρατία και Αναπληρωτή Τομεάρχη Υγείας της «γαλάζιας» παράταξης, ο οποίος μας μίλησε για το επενδυτικό πλάνο και τις προοπτικές που υπάρχουν για την Πάτρα και όχι μόνο.

Αναλυτικά, όσα ανέφερε στην τοποθέτησή στο bizness.gr ο κ. Φωτήλας:

«Το επόμενο εθνικό στοίχημα είναι εκείνο της ανάπτυξης. Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτουν σχέδιο για την άμεση ανάταξη του οικονομικού κλίματος στη χώρα. Στόχος μας είναι τρεις λέξεις: Δουλειές, δουλειές, δουλειές. Και ο στόχος θα επιτευχθεί με αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, της πρωτογενούς παραγωγής, του τουριστικού κλάδου αλλά και του μεριδίου της βιομηχανίας στο ΑΕΠ.

Η Πάτρα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει κόμβος ανάπτυξης και καινοτομίας για την Αχαΐα και γενικότερα τη Δυτική Ελλάδα. Υπάρχουν υποδομές -που μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω- (λιμάνι, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο), βιομηχανική ζώνη, νεοφυή επιχειρηματικότητα και ένα εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό από τα πανεπιστήμιά της. Και εμείς στη Νέα Δημοκρατία θα τα αξιοποιήσουμε όλα στο έπακρο!

Θα το κάνουμε άμεσα με μείωση της γραφειοκρατίας για την προσέλκυση επενδύσεων. Σχεδιάζουμε αυτοματοποιημένο σύστημα αδειοδότησης για όλους τους κλάδους της οικονομίας και μείωση του χρόνου αναμονής στα δικαστήρια. Και θέλουμε να επιταχύνουμε την ολοκλήρωση των έργων για την σιδηροδρομική σύνδεση του νομού, αλλά και του οδικού δικτύου με την οδό Πατρών-Πύργου που αμέλησε η απερχόμενη κυβέρνηση.

Σχεδιάζουμε επίσης τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις αλλά και επιπλέον φορολογικά κίνητρα σε νέα σχέδια. Με αποσβέσεις έως 200% στις επενδύσεις κεφαλαίου και μεταφορά φορολογικών ζημιών μέχρι και 10 χρόνια, όπως γίνεται στην Πορτογαλία.

Είναι, ακόμα, δεδομένη η ολόπλευρη στήριξή μας στη νέα και καινοτόμο επιχειρηματικότητα:

- Με απλοποίηση του πλαισίου για τις start-ups και τους angel investors.

- Με φοροαπαλλαγές έως 75% του επενδυόμενου κεφαλαίου στις νεοφυείς.

- Με στήριξη της αγροτικής παραγωγής, του τουριστικού κλάδου αλλά και γενικότερα της επιχειρηματικότητας μέσω ΕΣΠΑ.

- Με συγκεκριμένες ημερομηνίες προκήρυξης, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να προγραμματίζουν τις κινήσεις τους.

- Mε πανεπιστήμια που θα συνεργάζονται και θα συναγωνίζονται τα καλύτερα διεθνούς εμβέλειας πανεπιστήμια και θα είναι ελεύθερα, αυτόνομα και εξωστρεφή. Με ξενόγλωσσα προγράμματα που θα προσελκύουν ξένους φοιτητές, με ερευνητικά κέντρα που θα συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία, όπως της Πάτρας και όχι εσωστρεφή, όπως τα έκανε η απερχόμενη κυβέρνηση».

 

Πηγή: bizness.gr

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές