Ιωάννα Κοντούλη: Χρειάζεται νέα οπτική για τα κτίρια του αύριο

Ιωάννα Κοντούλη: Χρειάζεται νέα οπτική για τα κτίρια του αύριο

Ένας από τους πιο σημαντικούς φορείς υλοποίησης του Υπουργείου Υποδομών είναι οι Κτιριακές Υποδομές. Είναι μία δημόσια κατασκευαστική εταιρεία που πάνω της ενώθηκαν πολλές μικρότερες εταιρείες όπως η ΟΣΚ, η ΔΕΠΑΝΟΜ, η Θέμις κ.α.

Η ΚΤΥΠ όπως ονομάζεται (βάσει των αρχικών της) σήμερα κάνει ένα σπουδαίο έργο. Εχθές σας παρουσιάσαμε τα σημαντικότερα νοσοκομειακά έργα που κάνει η εταιρεία και που πολλά από αυτά θα λειτουργήσουν το 2017.

Η Πρόεδρος της ΚΤΥΠ, Ιωάννα Κοντούλη είναι εκείνη που σήμερα έχει αναλάβει το δύσκολο έργο "εξισορρόπησης" της κατάστασης ανάμεσα σε ένα ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε και σε ένα άλλο ΕΣΠΑ που ξεκινά.

Όπως δήλωσε στο ypodomes.com το επόμενο διάστημα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την ίδια την εταιρεία που θέλει να αφομοιώσει τις διαφορετικές νοοτροπίες των παλιών εταιρειών που τώρα αποτελούν την ΚΤΥΠ και να γίνει μία ισχυρή εταιρεία με μία κοινή στρατηγική πορεία.

Μιλώντας για τα σχολεία μιλά για την επόμενη μέρα σε σχέση με τα σχολεία. "Θέλουμε να κάνουμε ένα επανασχεδιασμό με βάση τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες και να δουλέψουμε πάνω σε αυτό" λέει και συνεχίζει "είμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Παιδείας, όμως αυτό που προσωπικά με απασχολεί είναι να γίνει μια μεγάλη συζήτηση. Τι σχολεία θέλουμε; Ποιες ανάγκες πρέπει να καλύψουμε; Χρειάζεται ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που θα μας δίνει τα απαραίτητα στοιχεία για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις μελλοντικές ανάγκες. Ένα σχολείο που σήμερα κατασκευάζεται ως δωδεκαθέσιο θα έχει την ίδια ανάγκη μετά από 10-20 χρόνια;"

Μεγάλη κουβέντα από την Ιωάννα Κοντούλη που αγγίζει το φλέγον θέμα και μεγάλο πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα. Η κα Κοντούλη είναι γνωστή για τις οικολογικές της ευαισθησίες, αλλώστε είναι ο πολιτικός χώρος από τον οποίο προέρχεται. "Ονειρεύομαι και θα συνεχίσω να ονειρεύομαι να υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες σε όλα τα σχολεία μας, όχι να έχουμε ανισότητες αλλά να δίνουμε τα ίδια σε όλους τους μαθητές".

Μιλάει για το μεγάλο στοίχημα για την ενεργειακή αναβάθμιστη των Νοσοκομειακών Μονάδων της χώρας. "Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε" υποστηρίζει και επιχειρηματολογεί "πρόκειται για τεράστια κτίρια με απίστευτα μεγάλες ανάγκες σε ενέργεια. Πρέπει να δούμε πως θα μεταμορφώσουμε αυτά τα ενεργοβόρα κτίρια σε περιβαλλοντικά φιλικούς χώρους με εισαγωγή νέων πρακτικών που ήδη γίνονται σε μεγάλη κλίμακα στο εξωτερικό".

Πως θα γίνει αυτό; "Μα, με την πράσινη πολιτική. Θα πρέπει με τα λίγα χρήματα που έχουμε να επιλέγουμε με πολύ αυστηρά κριτήρια που θα τα ρίχνουμε. Να υπάρχει ένα αποτέλεσμα, δεν θέλουμε να κάνουμε κτίρια για τα κτίρια, αλλά κτίρια για τους ανθρώπους, φιλικά στο περιβάλλον, να μεγιστοποιούν τα κοινωνικά οφέλη".

Η συζήτηση με την Ιωάννα Κοντούλη σε ταξιδεύει σε μία χώρα με πράσινο "background", σε κάνει να θες να ακολουθήσεις το όνειρο της, να ενεργοποιηθείς. Το μεγάλο στοίχημα των Κτιριακών Υποδομών, της ΚΤΥΠ, μόλις άρχισε. Το ταξίδι της ΚΤΥΠ με καπετάνιο την Ιωάννα Κοντούλη σε ένα διαφορετικό προορισμό από τον πεπατημένο που ακολουθούμε τόσες δεκαετίες, έχει ξεκινήσει.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές