Σπίρτζης: Τι είπε για πρόγραμμα ΝΔ, έργα, διόδια, λεωφορεία και τραμ

Σπίρτζης: Τι είπε για πρόγραμμα ΝΔ, έργα, διόδια, λεωφορεία και τραμ

Συνέντευξη εφ`ολης της ύλης με απαντήσεις για θέματα υποδομών και αστικών συγκοινωνιων έδωσε με χθεσινή του συνέντευξη ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στο ραδιόφωνο του news247. Συγκεκριμένα είπε:

Για το πρόγραμμα για τις υποδομές της ΝΔ: Καταρχάς αυτό που είπε χθες, που είπαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ήταν έργα που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είτε υλοποιούνται, είτε έχουν δημοπρατηθεί ή είναι φάση να δημοπρατηθούν. Αναφέρομαι στον Ε65, στην υποθαλάσσια της Σαλαμίνας, στη γραμμή 4 του μετρό, στον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργου, στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης και μάλιστα σε ένα - ένα μπορώ να σας δώσω και συγκεκριμένο σημείο πού βρίσκεται η υλοποίηση ή η διαγωνιστική διαδικασία. Το δυστύχημα είναι ότι έχει παραλείψει πάρα πολλά έργα από αυτά που έχουν ήδη δημοπρατηθεί ή γίνονται ή θα δημοπρατηθούν τον αμέσως επόμενο καιρό.

Για τον ΒΟΑΚ: Είμαστε στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Συμμετέχουν πέντε σχήματα στους δύο διαγωνισμούς, σε έναν παραχώρησης και μία ΣΔΙΤ. Υπογράφηκε η τελική χάραξη του αυτοκινητοδρόμου για τη διαγωνιστική διαδικασία, έχουνε γίνει αναλυτικότατα μετρήσεις, δημοπρατείται η μελέτη για το υπόλοιπο οδικό δίκτυο της Κρήτης, εκτός από το βόρειο οδικό άξονα, από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Έχουμε μετρήσεις ότι είναι συμφέρον να ενταχθεί και το Χανιά -Καστέλι Χανίων, που ανακοινώθηκε επίσης χθες.

Για έργα που αφορούν την Κρήτη: Τελείωσε ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο στο Καστέλι και ξεκινάει. Αυτή την εβδομάδα πηγαίνει στο κοινοβούλιο. Τελείωσαν, μέσα στις επόμενες μέρες δίνονται τέσσερα έργα στο Ηράκλειο και στο Λασίθι, που τα περίμενε η τοπική κοινωνία δεκαετίες. Δεκαετίες. Είτε έχει να κάνει με το φράγμα του Αποσελέμη, το υδραγωγείο και τον αγωγό, είτε έχει να κάνει με τον δρόμο για την Μεσσαρά που ήταν ένας δρόμος που επίσης ήταν ανέκδοτο για το νησί. Δεκαετίες περιμένανε να το κάνουνε. Είτε το τμήμα το οδικό Γούβες-Χερσόνησο, είτε η γέφυρα στο Χαμέζι που εκεί είχε φροντίσει η Νέα Δημοκρατία με τους μηχανισμούς της, να κάνει εκείνη τη γέφυρα! Δεκαπέντε χρόνια είχανε κάνει τη μισή γέφυρα και είχε και στατικό πρόβλημα.! Αλλά είναι, πραγματικά προκαλεί ή γέλιο ή σε εξοργίζει, όταν τα συγκεκριμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, και πιο συγκεκριμένα ο κ Χατζηδάκης που υπηρέτησε στο Υπουργείο Μεταφορών και στο Υπουργείο Οικονομίας, ο κύριος Σταθόπουλος που υπηρέτησε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και ο κ. Μητσοτάκης ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρουσιάζουν δήθεν το νέο εθνικό σχέδιο υποδομών της Νέας Δημοκρατίας μας μιλάνε για τις αστικές συγκοινωνίες και το σιδηρόδρομο, για τα έργα υποδομής.

Για την αναλογική χρέωση στους αυτοκινητόδρομους: Θα είναι με ζωνικό σύστημα άρα με αναλυτική χρέωση στη μετακίνηση. Αν κάποιος δηλαδή διανύει 80 χιλιόμετρα απόστασης, ή 20 ή 5 να έχει την αντίστοιχη χρέωση. Αυτά είναι θέματα που οι πολίτες ξέρετε τα έχουνε ζήσει. Έχουνε ζήσει πώς για μία δεκαετία πήγαινε κάποιος από την Αθήνα στην Πάτρα με τα γνωστά κολωνάκια, έχουνε ζήσει 60 χρόνια να μην τελειώνει η Αθηνών-Θεσσαλονίκης, έχουνε ζήσει και τι φόρο αίματος πληρώνανε σε αυτούς τους δρόμους και τι γινότανε στην Ιόνια οδό για να φτάσει κάποιος στην Ήπειρο, έχουνε ζήσει γιατί δεν είχε αναθεωρηθεί στη διαπραγμάτευση που έκανε ο κ Χατζηδάκης ο αυτοκινητόδρομος του Μορέα. Για να δούμε τι διαπραγμάτευση έκανε ο κ. Χατζηδάκης στους άλλους αυτοκινητόδρομους και η Νέα Δημοκρατία και τι κάναμε στον αυτοκινητόδρομο του Μορέα που δεν το είχαν περιλάβει και μάλιστα σε καιρό βαθιάς κρίσης.

Για τον Σιδηρόδρομο: Τον σιδηρόδρομο τον άφησαν με 16 δις ανοιχτούς φακέλους για κρατικές ενισχύσεις, ένας σιδηρόδρομος που δεν μπόρεσαν 11 χρόνια να ολοκληρώσουν τον κεντρικό σταθμό της χώρας στο σταθμό Λαρίσης. Όπου δεν είχαμε ούτε στην Αθήνα ηλεκτροκίνηση το 15 που αναλάβαμε! Όταν δεν είχαν φτιάξει και είχαν δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια για την τηλεδιοίκηση και είχαν αφήσει και είχαν κλέψει τα συστήματα αυτά και δεν τα είχαν λειτουργήσει ποτέ. Όταν δεν είχαν τελειώσει για δεκαετίες το καλλίδρομο και το υπόλοιπο τμήμα το πιο δύσκολο τμήμα στον ορεινό όγκο του σιδηρόδρομου. Ένα σιδηρόδρομο που από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη έκανε 6,5 ώρες σαν πραγματικό χρόνο και 5,5 θεωρητικά, δεν έφτανε στο Αίγιο. Είχαν αποκλείσει το παλιό δίκτυο του σιδηροδρόμου, στην Πελοπόννησο και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, και χθες τους ακούσαμε, -είναι τρομερό- ότι είχαν αφήσει λέει και 100 εκατομμύρια, ήταν για τη συντήρηση των γραμμών και αυτό είναι το πρόβλημα! Να τρελαίνεται κανείς. Ο σφάκτης του σιδηροδρόμου είναι ο κ. Χατζηδάκης! ¨Εσπασε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε πέντε εταιρείες. Τον άφησε με 16 δις ανοιχτές υποθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οδήγησε να πουληθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΕΕΣΣΤΥ, άφησαν υποστελεχωμένες και τον σιδηρόδρομο και τις αστικές συγκοινωνίες, με μετατάξεις μηχανοδηγών και κρίσιμων ειδικοτήτων και το ίδιο έκαναν στα λεωφορεία και το ίδιο έκαναν και στο Μετρό, είχαν μετατάξει οδηγούς, είχαν μετατάξει μηχανοδηγούς, και αυτοί οι άνθρωποι, οι ίδιοι άνθρωποι, δεν είχαν καν την πρόνοια χθες, να βάλουν άλλους ανθρώπους, νέους ανθρώπους, που δεν είχαν άμεση εμπλοκή με τα εγκλήματα που είχαν γίνει στο παρελθόν, να μας παρουσιάσουν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τις Υποδομές και Μεταφορές. Είναι ανέκδοτο αυτό! Πραγματικά είναι ανέκδοτο.

Για το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών: Να πούμε όμως και κάτι που πραγματικά είναι Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός, και δεν είναι ένας σχεδιασμός των πέντε εκλεκτών του κ. Μητσοτάκη που έχουν εγκληματίσει πάνω στις Υποδομές της χώρας, και στις Μεταφορές, ο πραγματικός λοιπόν Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός, είναι έτοιμος, έχει δομή στο Υπουργείο, που δεν είχε ποτέ Γενική Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού Υποδομών και Μεταφορών, τώρα ιδρύθηκε, μετά τα αναπτυξιακά συνέδρια που ολοκληρώσαμε και κατέθεσαν όλοι οι κοινωνικοί φορείς τις απόψεις τους, για το τι έχουν οι ίδιοι ανάγκη, περιοχή-περιοχή, Περιφέρεια- Περιφέρεια, Δήμο-Δήμο, ανατέθηκε μελέτη για τον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό, ολοκληρώθηκε, βρίσκεται σε διαβούλευση ώστε να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι των έργων των Υποδομών και των Μεταφορών, έχει δείκτες για να παρακολουθούμε αν οι στόχοι του προγράμματος που έχουμε για τις Μεταφορές τηρούνται, αν τα έργα που κάνουμε αποδίδουν τους στόχους, έχει δύο σταθμούς, το 2027 και ολοκληρώνεται το 2037 για να μπορούμε να ξέρουμε σαν χώρα, αν αυτά τα έργα επαρκούν ή αν πρέπει να κάνουμε συμπληρωματικά έργα για να καλύψουμε τους στόχους, μας έχουν δώσει συγχαρητήρια από όλες τις Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το έργο που έχουμε κάνει.

Για τον διαγωνισμό προμήθειας λεωφορείων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Στις επόμενες δέκα με δεκαπέντε μέρες βγαίνει ο διαγωνισμός, έχουμε προβλέψει, 350 λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη και έναν μεγαλύτερο αριθμό για την Αθήνα. Η τομή, η καινοτομία αν θέλετε αυτού του διαγωνισμού, είναι ότι δεν θα γίνει αυτός ο διαγωνισμός από τις εταιρείες των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα γίνει κεντρικά από το Υπουργείο, θα περιλαμβάνεται, η συντήρηση αυτών των λεωφορείων, για τουλάχιστον 12 χρόνια, η προμήθεια των ανταλλακτικών, ώστε να μην υπάρχουν και σπατάλες και καθυστερήσεις, στη λειτουργία των λεωφορείων για πάνω από μία δεκαετία.

Για την επαναλειτουργία του Τραμ στο κέντρο της Αθήνας: Θα επανέλθει (σσ. στο κέντρο) βεβαίως. Αυτή τη στιγμή γίνεται η μελέτη από την ΕΥΔΑΠ για να μπορέσουμε στο σύνολο του αγωγού του Ιλισού να γίνει συντήρηση, υπάρχει πρόταση και την εξετάζουμε πάρα πολύ σοβαρά, για πάρα πολλούς λόγους, ένα τμήμα του Ιλισού να ανοιχτεί πάλι. Πρέπει να επανέλθουν τα ρέματα που είχαν κλειστεί στη φυσική τους κατάσταση, αλλά αυτά πρέπει να γίνουν με μεγάλη επιμέλεια και μελέτη, και δεύτερον και σημαντικότερο, για να δώσουμε και ένα πολιτικό μήνυμα, ότι τα ρέματα ανοίγουν κιόλας. (...) Εχει εξεταστεί και εναλλακτική διαδρομή σε περίπτωση που ανοίξει ο Ιλισός –και βγαίνει συγκοινωνιακά- εξετάζουμε το υδραυλικό μέρος του έργου αυτού, το αντιπλημμυρικό έργο, για να μην έχουμε προβλήματα. Είμαι έτοιμος, αλλά θα σας το παρουσιάσουμε, δεν θα σας το πω σε μία συνέντευξη στο ραδιόφωνο, θα γίνει παρουσίαση.

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές