Στα σκαριά η επανεκκίνηση του διαγωνισμού για το πρώην ξενοδοχείο «Ambassadeur»

Στα σκαριά η επανεκκίνηση του διαγωνισμού για το πρώην ξενοδοχείο «Ambassadeur»

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2019 ο διαγωνισμός για το πάλαι ποτέ ξενοδοχείο «Ambassadeur», επί της οδού Σωκράτους 65-67 στην Ομόνοια, είχε κηρυχθεί άγονος. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για εκμίσθωση 30+10 ετών δεν είχε τότε προσελκυστεί και μοιραία, το κτίριο ιδιοκτησίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) παρέμεινε (σ.σ. και παραμένει έως σήμερα) ανεκμετάλλευτο.

Όμως στο πλαίσιο της αξιοποίησης εγκαταλελειμμένων κτιρίων που προωθείται, ο παραπάνω διαγωνισμός αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί. Πιθανότατα μέσα στο μήνα να γίνουν οι σχετικές συζητήσεις, αναφορικά με την πιθανή αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, προς τον απώτερο σκοπό της έλξης του ενδιαφέροντος. Θυμίζουμε ότι την τελευταία φορά, το κατώτατο όριο του μηνιαίου μισθώματος είχε οριστεί στις 25.000 ευρώ, ενώ προβλέπονταν και υποχρεωτικές εργασίες αναμόρφωσης ύψους 7,5 εκατ. ευρώ.

Το βασικό ερώτημα, ασφαλώς, αφορά το γιατί ο προηγούμενος διαγωνισμός δεν βρήκε ανάδοχο, όταν στο κέντρο της Αθήνας οι μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις εντείνονται (σ.σ. ιδιαίτερα την τελευταία διετία). Ο κυριότερος λόγος δεν αφορά αυτή καθ’ αυτήν την περιοχή. Όσο κι αν η Ομόνοια φαντάζει πιο υποβαθμισμένη, δεν παύει να πρόκειται για μία τοποθεσία που βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ειδικά η Σωκράτους 65-67 απέχει 50 μ. από την Πλατεία Ομονοίας και τον σταθμό του μετρό και παράλληλα, είναι πολύ κοντά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Θέατρο.

Το βασικό «αγκάθι», επομένως, είχε να κάνει με το υψηλό κόστος αποκατάστασης. Διότι μιλάμε για ένα ακίνητο συνολικής επιφάνειας 10.247,01 τ.μ. (αποτελούμενο από 2 υπόγεια, ισόγειο, τμήμα ημιώροφου, 8 ορόφους), το οποίο έχει να λειτουργήσει από το 2000. Αρχικά, το 1961 άνοιξε τις πύλες του και στεγάστηκε εκεί το πολυτελές ξενοδοχείο «Ambassadeur», δυναμικότητας 200 δωματίων. Όταν η μονάδα έκλεισε, έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια λειτουργίας, στο ακίνητο μεταφέρθηκε το Εφετείο Αθηνών, το οποίο κι αυτό ωστόσο αργότερα άλλαξε στέγη. Με αποτέλεσμα το κτίριο να συμπληρώνει, φέτος, 19 χρόνια κλειστό. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παλαιότητά του.

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα επανέναρξης του διαγωνισμού δεν έχει οριστεί. Άλλωστε όπως είπαμε μέσα στον Απρίλιο θα διεξαχθούν οι απαραίτητες συζητήσεις, ώστε να «κλειδώσουν» οι όροι. Ωστόσο δύο είναι τα ενδεχόμενα. Ή ο νέος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί άμεσα (πριν δηλαδή το καλοκαίρι και τον Αύγουστο), κάτι που δεν συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες.

Ή, διαφορετικά, θα πάρει μικρή μετάθεση και ο διαγωνισμός θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του 2019. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η τελευταία προκήρυξη για τη μίσθωση του ακινήτου, αφορούσε τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας, προδιαγραφών διεθνούς αλυσίδας 4 αστέρων.

 

Πηγή: bizness.gr

 

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές