Υποχρεωτική επένδυση 5 εκατ. ευρώ στο «La Mirage» - Το χρονικό όριο για να ανοίξει ξανά

Υποχρεωτική επένδυση 5 εκατ. ευρώ στο «La Mirage» - Το χρονικό όριο για να ανοίξει ξανά

Ήταν 11/08/2017, όταν η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) εκκινούσε τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό, για τη μίσθωση του ακινήτου επί της οδού Μαρίκας Κοτοπούλη 3 στην Ομόνοια. Το κτίριο, δηλαδή, που παρέμενε κλειστό από το 2008 κι εκεί όπου παλαιότερα, από το 1985 για την ακρίβεια, βρισκόταν το ξενοδοχείο «La Mirage», σε απόσταση 2 χιλ. από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Στις 7 Μαρτίου του 2018 υπογράφηκε η σύμβαση με την εταιρεία που τελικώς πλειοδότησε, η οποία συγκεκριμένα ήταν η «Ιωαννίδης ΙΚΕ», του επιχειρηματία Στέλιου Ιωαννίδη. Σημειώνεται, ότι ο κ. Ιωαννίδης διαχειρίζεται κι άλλα ξενοδοχεία στην Αθήνα και γενικά στο λεκανοπέδιο, όπως χαρακτηριστικά καθίστανται τα καταλύματα Acropolis Museum Hotel, Athens Diamond Hotel, Athens Status Suites, La Strada Hotel, Riviera Hotel. Το μηνιαίο μίσθωμα για το παλιό «La Mirage» ορίστηκε στις 28 χιλ. ευρώ, ενώ η σύμβαση είχε διάρκεια 40 ετών (σ.σ. μέχρι το 2058).

Αφού λοιπόν η «Ιωαννίδης ΙΚΕ» το μίσθωσε, στη συνέχεια η ίδια το υπομίσθωσε σε ξένο μεγάλο Όμιλο (πληροφορίες κάνουν λόγο για τον ισραηλινό κολοσσό «Brown Hotels»). Οι εργασίες ανακατασκευής και αναμόρφωσης του κτιρίου έχουν ξεκινήσει ήδη, ενώ αξίζει να επισημανθεί πως από το Μάρτιο του 2018 μέχρι και σήμερα, όταν ο κ. Ιωαννίδης πλειοδότησε στον διαγωνισμό, πληρώνει κανονικά το μηνιαίο τίμημα των 28 χιλ. ευρώ. Μάλιστα, έχει κατατεθεί κιόλας εγγυητική επιστολή ύψους 670 χιλ. ευρώ από μεριάς του, δείγμα του ότι η σύμβαση κρίνεται απολύτως επιτυχημένη για την ΥΠΑΑΠΕΔ που «έτρεξε» το διαγωνισμό.

Γενικότερα, στην Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άκρως τυπικοί με όλες τις διαδικασίες. Αφού υπογράφεται κάθε φορά μία σύμβαση, κατόπιν περνά ξανά από το Συμβούλιο Άμυνας για να κατοχυρωθεί. Συνολικά, ακολουθούνται πολύ αυστηρές διαδικασίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των φορολογικών, ποινικών και ασφαλιστικών ελέγχων, ενώ οι εκάστοτε εγγυήσεις χρημάτων από τους μισθωτές κατατίθενται αποκλειστικά σε συστημικές τράπεζες.

Όπως ορίζεται από τη συμφωνία που έχει υπογραφεί, στο παλιό «La Mirage» προβλέπεται υποχρεωτική επένδυση μέσα στα δύο χρόνια ύψους 5 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, κάθε δέκα χρόνια πρέπει να υλοποιείται επένδυση 1 εκατ. ευρώ. Επομένως, μέχρι τον Μάρτιο του 2020 πρέπει όχι απλώς να έχει ανοίξει τις πύλες του η νέα πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά να έχουν επενδυθεί παράλληλα και τα 5 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε, ότι το «La Mirage» συνιστούσε ξενοδοχείο δυναμικότητας 208 δωματίων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα 5 εκατ. ευρώ τα δύο πρώτα χρόνια και το 1 εκατ. ευρώ κάθε δέκα έτη, απαιτείται υποχρεωτικά να επενδύονται στο ακίνητο αυτό καθ’ αυτό. Αυτό τίθεται ως όρος, προκειμένου να συντηρείται το κτίριο σε άριστη κατάσταση και μετά τα 40 χρόνια, όταν δηλαδή εκπνεύσει η μίσθωση, το ακίνητο να είναι καλοσυντηρημένο, αισθητικά όμορφο και όχι παρατημένο. Να σημειωθεί, ότι τα παραπάνω ποσά (σ.σ. 5 εκατ. ευρώ τη διετία και 1 εκατ. ευρώ ανά δεκαετία) πηγαίνουν απευθείας στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, στο οποίο ειδικότερα ανήκει το ακίνητο στην Ομόνοια.

Τέλος, να προσθέσουμε πως οι μισθώσεις που κάνει η ΥΠΑΑΠΕΔ, με βάση το ν.4407, απαλλάσσονται κάθε φόρου και τέλους, ακόμα και του τέλους χαρτοσήμου. Είναι η μοναδική μίσθωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ελληνικό Δίκαιο, στην οποία απαλλάσσεται το τέλος χαρτοσήμου. Μάλιστα, από ενέργειες που έχουν προκληθεί από τους νομικούς συμβούλους της ΥΠΑΑΠΕΔ, έχει εκδώσει ο διοικητής της ΑΑΔΕ σχετική πράξη που το απαλλάσσει ρητώς. Συνεπώς, ό,τι έσοδο προκύπτει από τις αξιοποιήσεις ακινήτων, από το πρώτο μέχρι το τελευταίου ευρώ, πάει στις ένοπλες δυνάμεις και στα στελέχη τους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έχαναν μέχρι και το 40% των χρημάτων που εισπράττονταν.

 

Πηγή: bizness.gr

 

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές