Με δύο άλματα προχωρά η Αξιοποίηση Ελληνικού

Με δύο άλματα προχωρά η Αξιοποίηση Ελληνικού

Με δύο μεγάλα άλματα προχωρά η διαδικασία για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που θα μας οδηγήσουν στην οριστική εκκίνηση της Αξιοποίησης του Ελληνικού. Η πρώτη είναι η δημοσίευση της απόφασης Νο 64 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 26.5.2017, που αφορά την "έγκριση Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.".

Με αυτή την απόφαση ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τυχόν αρχαιολογικές ανασκαφές ή ευρήματα καθώς ρυθμίζει επακριβώς όλες τις εργασίες. Κατά τη διάρκεια των έργων της αξιοποίησης θα υπάρχει επίβλεψη από το ΥΠΠΟ και εφόσον βρίσκεται κάτι, τότε σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα θα γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις προκειμένου τα ευρήματα να προστατεύονται και τελικά να αναδεικνύονται. Παρόμοιες συμφωνίες μπορούμε να βρούμε στο πρόσφατο παρελθόν στις συνεργασίες του ΥΠΠΟ με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ή το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας.

Το δεύτερο άλμα έχει να κάνει σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com με τη συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ-Ελληνικού ΑΕ-Λάμδα αλλά και τις ευλογίες της Τρόϊκας για το "δασικό". Εδώ υπάρχει μία κοινή αποδοχή ότι η ένσταση που κατατέθηκε, ικανοποιεί και με δεύτερη γνωμοδότηση καλύπτει το θέμα και "θεραπεύει" το πρόβλημα, μέχρι να εκδικαστεί.

Αυτό με τη σειρά του ανοίγει περισσότερο τη διαδικασία της κάλυψης των προαπαιτούμενων και από την πλευρά της Lamda η οποία δεσμεύεται να καταθέσει το ΣΟΑΠ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης) στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. , η οποία με τη σειρά της θα το στείλει στο γραφείο του Ελληνικού για να βγει σε δημόσια διαβούλευση για περίπου ένα μήνα.

Κατόπιν θα πρέπει να περάσει από την έγκριση του ΚΣΔ (Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης) όπου συμμετέχουν όλοι οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων της Κυβέρνησης για να ακολουθήσει τελικά το Προεδρικό Διάταγμα που θα ολοκληρώσει την μακρά διαδικασία, με την πώληση του 100% της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. στην ΛΑΜΔΑ.

Βεβαίως δύο επιπλέον σημαντικοί παράγοντες για την ολοκλήρωσης της διαδικασίας είνα η κατάθεση και έγκριση της ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την αδειοδότηση Καζίνο στην τουριστική ζώνη του Ελληνικού.

Η εκτίμηση που υπάρχει σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com είναι πως μέχρι τέλος του έτους το σύνολο των παραπάνω θα έχει ολοκληρωθεί και η μεγάλη επένδυση των 8 δισ.ευρώ θα ξεκινήσει.

Εδώ θα πρέπει να μπει βέβαια μία υποσημείωση για την ολοκλήρωση καθώς τα συνεχόμενα εμπόδια στην υπόθεση του Ελληνικού έχουν δημιουργήσει μία επιφύλαξη κυρίως στην πλευρά του επενδυτή που κρατά χαμηλό προφίλ αναμένοντας με τη σειρά του τις κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και των εμπλεκόμενων φορέων.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές