Υπογραφές στον ορίζοντα για το έργο ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου

Υπογραφές στον ορίζοντα για το έργο ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου

Αναπάντεχη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο επί μακρόν τελματωμένο έργο διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου μέσω ΣΔΙΤ. Σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή της Περιφέρειας και του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου δόθηκε το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών για να «πέσουν» επιτέλους οι υπογραφές της σύμβασης του έργου.

Της σύσκεψης προήδρευσε ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης ενώ συμμετείχαν ως μέλη οι Υπουργοί Εσωτερικών, Παν. Σκουρλέτης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, οι αναπληρωτές Υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλ. Χαρίτσης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκ. Φάμελλος και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας. Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησαν ο Περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης και η Αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου ενώ τον ΦΟΔΣΑ, ο Πρόεδρος το φορέα και Δήμαρχος Ευρώτα, Γιάννης Γρυπιώτης.

Οι δηλώσεις του κου Φλαμπουράρη μετά το πέρας της σύσκεψης αποτυπώνουν αφενός την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για ταχεία επανεκκίνηση (και επίλυση) του πολύπαθου έργου ΣΔΙΤ και αφετέρου την αισιοδοξία για την εύρυθμη λειτουργία του με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, έχοντας «καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τους όρους που προέβλεπε η προηγούμενη σύμβαση» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το “πράσινο φως” προκειμένου να ολοκληρωθούν ταχύτατα τα απαραίτητα βήματα, και μάλιστα εντός του Απριλίου, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής του έργου διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου» επεσήμανε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Επικρατείας δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής βούλησης για  το άμεσο «ξεμπλοκάρισμα» του έργου.

Σχετικά με τους βελτιωμένους όρους της νέας σύμβασης η κυβερνητική ανακοίνωση εστιάζει στα εξής σημεία:

α) Μείωση του χρόνου διάρκειας της σύμβασης από 27 σε 21 χρόνια.

β) Μείωση της εγγυημένης ποσότητας που θα αποδίδεται στην κεντρική διαχείριση από 150.000 τόνους σε 100.000 τόνους.

γ) Κατασκευή 7 σταθμών μεταφόρτωσης αντί για 2.

δ) Ανταποδοτική παροχή ρεύματος σε κατοίκους της περιοχής, το οποίο θα προέρχεται από δωρεά της κατασκευάστριας εταιρείας μετά από την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.

Από πλευράς Περιφέρειας, ο κος Πέτρος Τατούλης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την δρομολογούμενη υλοποίηση ενός έργου που καρκινοβατούσε επί χρόνια και θα αποτελέσει σημαία για την ανάπτυξη και την αειφορία της Πελοποννήσου, στον απόηχο μάλιστα της πρόσφατης επερώτησης βουλευτών της ΝΔ σχετικά με τα απορρίμματα, την οποία η παράταξη του κου Τατούλη, «Νέα Πελοπόννησος» χαρακτήρισε «θεσμική εκτροπή».

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές