Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα της Ηπείρου

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα της Ηπείρου

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και το έργο ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου. Προ 2 εβδομάδων η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ανέδειξε τον οριστικό ανάδοχο του έργου, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται  χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, προεδρεύοντος του Περιφερειάρχη κ. Αλέξ. Καχριμάνη,  ανεδειξε τον οριστικό Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) (ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Μ.Α.Ε.Ε.Σ.), για το έργο της «Εγκατάστασης Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων».

Το επόμενο βήμα πλέον είναι ο έλεγχος και η έγκριση της σύμβασης από το   Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε αμέσως μετά  να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην Οικονομική Επιτροπή η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, κ. Τατιάνα Καλογιάννη, αν δεν υπάρξει καθυστέρηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, εκτιμάται η σύμβαση να υπογραφεί τον προσεχή Μάιο και σε 18 μήνες να έχει παραδοθεί σε λειτουργία η μονάδα.

Το τελικό σχέδιο έχει ελεγχθεί ενδελεχώς από το  Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νικ. Μαντζούφα , ενώ η υλοποίηση του έργου, θα γίνει με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Το συνολικό κόστος του έργου (χωρίς το ενεργειακό τμήμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί απευθείας με ιδιωτικά κεφάλαια) προβλέπεται να ανέλθει σε 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 είναι εξασφαλισμένα από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από πόρους που θα διαθέσει ο ιδιώτης.

Η δυναμικότητα του εν λόγω έργου έχει εκτιμηθεί σε 72.000 τόνους σύμμεικτων και 8.000 τόνους βιοαποβλήτων (ανά έτος) με μέγιστη δυναμικότητα μέχρι και 105.000 τόνους σε ετήσια βάση. Από την διαδικασία διαλογής θα ανακτάται το 60% των σύμμεικτων όπου θα οδηγείται προς ανακύκλωση, ενώ περίπου το 32% θα οδηγείται σε ΧΥΤΥ. Η μέθοδος επεξεργασίας που θα υιοθετηθεί είναι αυτή της αναερόβιας κομποστοποίησης, η οποία θα επιτρέπει και την παράλληλη παραγωγή ενέργειας. 

Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 200 προσωρινές θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής και 100 μόνιμες θέσεις μετέπειτα στη φάση της λειτουργίας. Η κατασκευή της μονάδας θα γίνει στον Δήμο Δωδώνης, σε μία έκταση 118,5 στρεμμάτων.

 

Ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές