Σε τι φάση βρίσκονται τα μεγάλα έργα ΣΔΙΤ απορριμμάτων

Σε τι φάση βρίσκονται τα μεγάλα έργα ΣΔΙΤ απορριμμάτων

Η νέα γενιά διαχείρισης απορριμμάτων μέσω έργων ΣΔΙΤ είναι ήδη εδώ με την πρώτη μονάδα επεξεργασίας να έχει ανοίξει τις πύλες τις από τις αρχές του χρόνου στη Δυτική Μακεδονία, και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, καθώς και με άλλες 3 μονάδες στην υπόλοιπη Ελλάδα (Ήπειρος, Πελοπόννησος, Σέρρες) να έχουν δρομολογηθεί με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα αμέσως επόμενα χρόνια. Σε τι φάση βρίσκονται όμως τα, εν πολλοίς, πολύπαθα έργα ΣΔΙΤ απορριμμάτων;

Ήπειρος

Πρόσφατα η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας είχε αναδείξει τον οριστικό ανάδοχο του έργου, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.

Η δυναμικότητα του εν λόγω έργου έχει εκτιμηθεί σε 72.000 τόνους σύμμεικτων και 8.000 τόνους βιοαποβλήτων (ανά έτος) με μέγιστη δυναμικότητα μέχρι και 105.000 τόνους σε ετήσια βάση. Από την διαδικασία διαλογής θα ανακτάται το 60% των σύμμεικτων όπου θα οδηγείται προς ανακύκλωση, ενώ περίπου το 32% θα οδηγείται σε ΧΥΤΥ.

Αυτή την περίοδο η σύμβαση βρίσκεται υπό εξέταση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά την έγκριση της οποίας, η οποία αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, θα δοθεί το «πράσινο φως» για την υπογραφή και την κατασκευή της μονάδας με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός 18 μηνών.

Σέρρες

Παρόμοια εικόνα και στις Σέρρες όπου το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την υπογραφή της σύμβασης, προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων με δυναμικότητα 63.000 τόνων ετησίως. Προσωρινός ανάδοχος είναι η κοινοπραξία Intrakat-Archirodon-Envitec. Το έργο πάντως αναμένεται να εξελιχθεί ομαλά δεδομένης και της αποδοχής που έχει από τους εμπλεκόμενους Δήμους.

Πελοπόννησος

Το συγκεκριμένο έργο για την διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ συνάντησε τις περισσότερες αντιδράσεις ωστόσο, μετά από αρκετά χρόνια, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Με προϋπολογισμό ύψους 158 εκατ. ευρώ και δυναμικότητα 200.000 τόνων ετησίως, το έργο έτυχε πρόσφατα και της δεδηλωμένης υποστήριξης της κυβέρνησης δια στόματος του Υπουργού Επικρατείας, κου Φλαμπουράρη και άλλων συναρμόδιων Υπουργείων. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το μόνο που μένει για να «πέσουν» οι τελικές υπογραφές που θα επιτρέψουν στο έργο να περάσει σε φάση υλοποίησης είναι η σχετική ΚΥΑ η  οποία αναμένεται πολύ σύντομα, ενδεχομένως μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σημειωτέο πως η πρώτη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στην Κοζάνη θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Ιούνιο. Η μονάδα είναι ένα πρώτο ισχυρό δείγμα γραφής για τον τρόπο που η αυτοδιοίκηση (12 Δήμοι συγκροτούν την διαδημοτική επιχείρηση αστικών αποβλήτων της περιοχής-ΔΙΑΔΥΜΑ) θα μπορούσε να επιλύσει διαχρονικά, το πρόβλημα των απορριμμάτων που ταλανίζει τις Περιφέρειες. 

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές