ΣΔΙΤ Πελοποννήσου: Νέες περιπέτειες με προσφυγές στο ΣτΕ κατά του ΠΕΣΔΑ

ΣΔΙΤ Πελοποννήσου: Νέες περιπέτειες με προσφυγές στο ΣτΕ κατά του ΠΕΣΔΑ

Το έργο για την διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο φαίνεται να βρίσκεται ακόμα σε περιπέτειες. Ύστερα από την επιτυχή δρομολόγηση αντίστοιχων έργων σε όλη την Ελλάδα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η μόνη που φαίνεται να συναντά απανωτά προσκόμματα τα οποία καθιστούν την μετάβαση του έργου στο επόμενο στάδιο, αδύνατη.  Υπενθυμίζεται ότι το έργο αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης για την Πελοπόννησο, εδώ και 6 χρόνια και μόλις τους προηγούμενους μήνες παρατηρήθηκε ενθαρρυντική κινητικότητα για το τι μέλλει γενέσθαι, ύστερα και από στοχευμένες κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο με προϋπολογισμό ύψους 158 εκατ. ευρώ και δυναμικότητα επεξεργασίας 200.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, έτυχε πρόσφατα της δεδηλωμένης υποστήριξης της κυβέρνησης, δια στόματος του Υπουργού Επικρατείας, κου Φλαμπουράρη και άλλων συναρμόδιων Υπουργείων. Σε αυτό το πλαίσιο, το μόνο που φάνηκε να μένει για να «ξεμπλοκάρει» το έργο μια και καλή και να «πέσουν» οι τελικές υπογραφές που θα επέτρεπαν την έναρξη της φάσης υλοποίησής του, ήταν η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα κύρωνε την απόφαση για την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας, όπερ και εγένετο. 

Ωστόσο, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου, 5 Δήμοι, 3 Σωματεία και 2 πολίτες προσέφυγαν αυτή τη φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη η από 12/6/2017, σχετική ΚΥΑ.

Οι Δήμοι που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ είναι οι: Κορινθίων, ‘Αργους-Μυκηνών, Τριπόλεως, Σπάρτης και Βόρειας Κυνουρίας. Στην αίτησή τους υποστηρίζεται ότι η επίμαχη Υπουργική Απόφαση είναι «μη νόμιμη και άκυρη λόγω μη πιστοποίησης σε αυτήν της συμβατότητας του ΠΕΣΔΑ, ενώ επισημαίνουν ότι o ΠΕΣΔΑ είναι μη νόμιμος και ελαττωματικός». Επισημαίνεται επίσης ότι ο ΠΕΣΔΑ χωλαίνει και από έλλειψη συμβατότητας με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) αλλά και την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ο οποίος εγκρίθηκε με την προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση.

Αν και παραμένει άγνωστο ακόμα, τι θα αποφανθεί το ΣτΕ σχετικά με το φλέγον και χρονίζον θέμα του ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου, το σίγουρο είναι ότι νέες καθυστερήσεις προβλέπονται στον ορίζοντα αναβάλλοντας επ' αόριστον την οριστική διευθέτηση μιας ανοιχτής πληγής, σε οικολογικό και υγειονομικό επίπεδο, για την Περιφέρεια.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές