Η πόλη του Ρότερνταμ λύνει το πρόβλημα των αποφράξεων με το Flygt Concertor

Η πόλη του Ρότερνταμ λύνει το πρόβλημα των αποφράξεων με το Flygt Concertor

Ένας σταθμός άντλησης στο Ρότερνταμ είχε κατά το παρελθόν φράξει επανειλημμένα από τα υγρά μαντηλάκια. Ο Δήμος του Ρότερνταμ λοιπόν, αποφάσισε να εγκαταστήσει το έξυπνο σύστημα άντλησης Flygt Concertor. Η νέα αντλία όχι μόνο εξάλειψε τις αποφράξεις αλλά έκανε απόσβεση τους κόστους της μέσα σε λίγους μόνο μήνες.

Άντληση λυμάτων και ομβρίων στη Μονάδα Επεξεργασίας

Ο Δήμος του Ρότερνταμ διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό σταθμών άντλησης λυμάτων. Κάθε περιοχή διαθέτει αντλιοστάσια που διοχετεύουν όλη την ποσότητα των λυμάτων αλλά και ένα σημαντικό μέρος των ομβρίων υδάτων στη Μονάδα Επεξεργασίας. Στα βόρεια του Ρότερνταμ, το νερό μεταφέρεται στον αντλιοστάσιο Statensingel.

Ο συγκεκριμένος σταθμός άντλησης είναι υπεύθυνος για την προκαταρκτική μεταφορά στη μονάδα επεξεργασίας. Για να βελτιωθεί η απόρριψη στον σταθμό άντλησης Statensingel, πριν από μερικά χρόνια πάρθηκε η απόφαση για την εγκατάσταση ενός επιπλέον αντλιοστασίου στην περιοχή Baljuwplein. Αυτό το αντλιοστάσιο μεταφέρει τα λύματα και τα όμβρια ύδατα από τέσσερις οδούς απευθείας στον κεντρικό σταθμό άντλησης στο Statensingel.

Τα υγρά μαντηλάκια και το πρόβλημα στο νέο σταθμό άντλησης

Προβλήματα όμως προέκυψαν αμέσως μετά την εγκατάσταση του αντλιοστασίου στο Baljuwplein λόγω του μεγάλου αριθμού από απορριπτόμενα υγρά μαντηλάκια μιας χρήσης. Αυτό απαιτούσε την τακτική παρουσία ενός μηχανικού στο αντλιοστάσιο, για να αποκαθιστά τις εμπλοκές της αντλίας.

«Οι καθημερινές επισκέψεις δεν ήταν ασυνήθιστες και όταν έβρεχε ο μηχανικός θα έπρεπε να την επισκέπτεται δύο φορές την ημέρα», λέει ο Otto de Keizer από το Δήμο του Ρότερνταμ, σημειώνοντας ότι «δεν είναι πάντα εύκολο να απομακρυνθούν τα μαντηλάκια που μπερδεύονται στις αντλίες».

Ο Ronald van Kampen, διευθυντής των αντλιοστασίων του Ρότερνταμ, συμφωνεί ότι οι εμπλοκές των αντλιών που προκαλούνται από τα υγρά μαντηλάκια είναι ένα μείζον πρόβλημα. «Το πρόβλημα αυτό δεν περιορίζεται στο Ρότερνταμ, είναι ένα εθνικό ζήτημα και έχει ως αποτέλεσμα τη μόλυνση αντλιών και φρεατίων», σχολιάζει. «Μπορεί σε ορισμένες περιοχές το πρόβλημα να είναι πιο έντονο, αλλά είναι συχνά αδύνατο να εντοπιστεί ο ένοχος».

Η σωστή αντλία για να γίνει η δουλειά

Σε μια προσπάθεια να διορθωθεί το πρόβλημα, εγκαταστάθηκε διαφορετική αντλία στον αντλιοστάσιο Baljuwplein. Η νέα αντλία φαινόταν να ανταποκρίνεται καλά στην αρχή, αλλά τα προβλήματα ξεκίνησαν μετά από λίγες εβδομάδες. Ως αποτέλεσμα των υγρών μαντηλιών, παρατηρήθηκε γρήγορη φθορά της αντλίας και ο αριθμός των εμπλοκών αυξήθηκε σημαντικά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Otto και ο Ronald είδαν το νέο Flygt Concertor σε έκθεση σε περίπτερο Xylem. Η συμφωνία έκλεισε και η αντλία της Xylem εγκαταστάθηκε στον αντλιοστάσιο στο Baljuwplein. Το Flygt Concertor έκτοτε λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

Μηδενικές εμπλοκές, χωρίς φθορά

«Η αντλία λειτουργεί εδώ και τρεις μήνες χωρίς να χρειαστεί κάποιος μηχανικός να επισκεφτεί το αντλιοστάσιο», λέει με ικανοποίηση ο Ronald. «Ο αριθμός των εμπλοκών έχει πέσει στο μηδέν! Φυσικά, ήλπιζα ότι η εγκατάσταση του Concertor θα μείωνε τον αριθμό των εμπλοκών, αλλά ο μηδενισμός τους, υπερέβη τις προσδοκίες μου. Είναι κάτι φανταστικό, η αντλία έχει αποσβεστεί ήδη, μέσα σε λίγους μόνο μήνες.»

Τρεις μήνες αργότερα, η αντλία αφαιρέθηκε από το φρεάτιο για να εκτιμηθούν οι φθορές της. Όπως προέκυψε, ήταν σαν καινούρια. Η πτερωτή του Flygt Concertor είναι κατασκευασμένη από «σκληρό σίδηρο» - ένα σκληρό υλικό με υψηλό επίπεδο αντίστασης στη φθορά που δίνει στο στροφείο έως και τρεις φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τα συμβατικές πτερωτές.

«Αυτό δεν είναι σίγουρα το τελευταίο που έχουμε ακούσει για το Flygt Concertor στο Δήμο του Ρότερνταμ», λέει ο Ronald. «Υπάρχουν πολλοί σταθμοί άντλησης στο Δήμο όπου ο Concertor Flygt θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα οφέλη».

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές