Ξανά στο προσκήνιο η Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης

Ξανά στο προσκήνιο η Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης

«Πρόσω ολοταχώς» βάζει το έργο της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης, με σχεδιασμό για περισσότερες στάσεις από αυτές που προβλέπει η αρχική μελέτη. Εάν όλα προχωρήσουν ομαλά, το έργο θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2016 και εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το νωρίτερο το 2017.

Επιδίωξη είναι η ένταξη της κατασκευής του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, στο ΕΣΠΑ της νέας περιόδου 2014-2020.

Οι μελέτες για το έργο της παράκτιας συγκοινωνίας, τις οποίες έχει αναλάβει η Εγνατία Οδός, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οπότε λήγει και η χρηματοδότησή τους, ύψους ενός εκατ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ 2007-14. Μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες, θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για να βρεθεί ο ανάδοχος κατασκευής των υποδομών, ενώ από άλλο διαγωνισμό θα προκύψει η εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση και συντήρηση του δικτύου και των πλοίων.

Eπίσης διερευνάται η δημιουργία επιπλέον στάσεων από τις πέντε που προβλέπονται στην αρχική μελέτη του έργου.

Συγκεκριμένα, η μελέτη αφορά προς το παρόν πέντε στάσεις, στην Πλατεία Ελευθερίας, το δημαρχείο, το Μέγαρο Μουσικής, την Καλαμαριά και τους Νέους Επιβάτες. Οι εταίροι της προγραμματικής σύμβασης του έργου συμφώνησαν στη διεύρυνση του συστήματος, με την προσθήκη στάσεων στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη στην περιοχή του Hondos Center (ΙΚΕΑ), στον δήμο Δέλτα,  καθώς και μιας εποχικής στάσης στο αεροδρόμιο για την εξυπηρέτηση σε μεγάλο βαθμό της τουριστικής αλλά και της καθημερινής κίνησης του αερολιμένα «Μακεδονία».

Παράλληλα, εξετάζεται η προοπτική για τη δημιουργία μιας στάσης στην Κοινότητα Μηχανιώνας, που θα λειτουργεί και ως σταθμός μετεπιβίβασης για άλλες διασυνδέσεις με θαλάσσια συστήματα έξω από την πόλη.

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές