Γ. Μανιάτης: «Καταστρέφουν το περιβάλλον και την οικονομία της Θεσσαλίας»

Γ. Μανιάτης: «Καταστρέφουν το περιβάλλον και την οικονομία της Θεσσαλίας»

Ο Υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον, Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή την αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το νερό, οι υδάτινοι πόροι, είναι εθνική προτεραιότητα. Το 2014 εγκρίναμε τα Σχέδια διαχείρισης νερού. Η χώρα απέκτησε για πρώτη φορά εθνική πολιτική για το σημαντικότερο φυσικό πόρο, το νερό.

Η έγκριση των Σχεδίων οδήγησε στην απελευθέρωση της ολοκλήρωσης του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας. Είναι το σπουδαίο περιβαλλοντικό έργο της Θεσσαλίας, θα παράγει το 10% της υδροηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και θα συνεισφέρει στην εθνική οικονομία 25 εκατ. € το χρόνο. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για μια ακόμη φορά, εξ αιτίας των ιδεοληψιών, των αγκυλώσεων και της ανικανότητάς της, καθυστέρησε 2,5 χρόνια. Καταστρέφουν την οικονομία, την αγροτική παραγωγή, το περιβάλλον.

Επόμενο θύμα της ανικανότητας και ιδεοληψίας τους είναι η ίδια η αγροτική παραγωγή στο θεσσαλικό κάμπο. Οι ίδιες άστοχες και ατεκμηρίωτες επιλογές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανατρέπουν και σταματούν κάθε προοπτική επάρκειας αρδευτικού νερού στη Θεσσαλία. Αντί να εφαρμόσουν άμεσα τα πλήρως τεκμηριωμένα, αλλά κι εγκεκριμένα Σχέδια Διαχείρισης, προτείνουν χωρίς προηγούμενη προεργασία, δεκάδες έργα ταμίευσης νερού με αβέβαιο αποτέλεσμα και πολλαπλάσιο κόστος. Έργα που θα κοστίσουν πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια € και ταυτόχρονα θα δεσμεύουν μεγάλες εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας αγροτικής γης. Από πού θα χρηματοδοτηθούν τα έργα αυτά; Από νέους φόρους; Κυρίως όμως πότε θα γίνουν όλα αυτά και τι θα γίνει μέχρι τότε με την αγροτική παραγωγή που αντιμετωπίζει την όλο και κάθε χρόνο μεγαλύτερη έλλειψη αρδευτικού νερού;

Η κυβέρνηση οδηγεί τη Θεσσαλία σε αναπτυξιακή οπισθοδρόμηση με την πρωτοφανή πολιτική παρέμβαση που έκανε πριν την εκπόνηση των μελετών, με τον ελάχιστο χρόνο διαβούλευσης και με την απόρριψη της μεγάλης προοπτικής η Θεσσαλία να αποτελέσει τις επόμενες δεκαετίες τη βασική πηγή διατροφικής επάρκειας της χώρας, μέσα από την αειφορική διαχείριση του υδατικού ισοζυγίου της περιοχής.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με επιμελώς πλημμεληματική συμπεριφορά, αφήνει στα αζήτητα το μέλλον του υδροηλεκτρικού έργου της Συκιάς, ενώ ματαιώνει οριστικά το υδροηλεκτρικό έργο που θα μπορούσε να κατασκευαστεί στο Πευκόφυτο. Έργα απόλυτα φιλο-περιβαλλοντικά, που μπορούν επίσης να συνεισφέρουν σημαντικά στην εθνική οικονομία. Οι πολλοί επαγγελματίες οικολόγοι της κυβέρνησης, με προεξέχοντα τον Πρωθυπουργό, απαξιούν να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν για τη χρησιμότητα των δύο αυτών έργων.

Το όραμα πολλών γενεών για παραγωγική και ισχυρή γεωργία, πυλώνα της οικονομικής μας ανάπτυξης, αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε πράξη, και για τη Θεσσαλία, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Η υπεύθυνη και αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης υδάτινων πόρων είναι περιβαλλοντική υπεραξία ζωής για την κοινωνία και την οικονομία. Είναι για μάς απαράβατος κανόνας που καθορίζει τις επιλογές μας.

Καλώ τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερωθούν και να πράξουν άμεσα το κοινωνικά και πολιτικά ορθό και όχι αυτό που τους επιβάλλει η ημιμάθεια και η ιδεοληψία τους.

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές