Τους πρώτους μήνες του 2019 ο διαγωνισμός για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Τους πρώτους μήνες του 2019 ο διαγωνισμός για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 προσδιόρισε την έναρξη του διαγωνισμού για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Σε συνέντευξη που έδωσε στον Alpha χθες, μίλησε για το θέμα και όπως είπε ο διαγωνισμός θα βγει στον αέρα τους πρώτους μήνες του 2019 ενώ ο νυν παραχωρησιούχος προχωρά τις μελέτες προκειμένου να ωριμάσουν τα υπόλοιπα έργα και να γίνει η διαγωνιστική διαδικασία.

Αναφορικά με τα έργα που θα αποτελέσουν τις επεκτάσεις είναι
α)η οδική και σιδηροδρομική επέκταση προς το Λιμάνι του Λαυρίου
β)η οδική και σιδηροδρομική επέκταση προς το Λιμάνι της Ραφήνας
γ)η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι την Ε.Ο.Αθήνας-Θεσσαλονίκης
δ)η αστική σήραγγα Κατεχάκη-Βουλιαγμένης

Πρώτη προτεραιότητα όπως δήλωσε ο κ.Σπίρτζης θα δοθεί στην σιδηροδρομική επέκταση προς το Λιμάνι του Λαυρίου. Αναφορικά με τον ίδιο τον διαγωνισμό των επεκτάσεων ο Υπουργός σημείωσε πως άλλο οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού ως φυσικό αντικείμενο και άλλο η υπάρχουσα σύμβαση καθώς πολλοί τα συγχέουν.

Το κόστος των παραπάνω επεκτάσεων εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,5δισ.ευρώ ενώ είναι η πρώτη φορά που το αντικείμενο θα είναι μεικτό, ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών χωρών του εξωτερικού και συνδυάζει πέρα από την επέκταση του αυτοκινητόδρομου και την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου της Αττικής προκειμένου να καλύψει τα άλλα δύο βασικά λιμάνι ακτοπλοϊας της Περιφέρειας.

Να σημειώσουμε ότι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού που λειτουργεί από το 2001 και πλήρης από το 2004 έχει αποτελέσει πεδίο πολλών εξαγγελιών όλων των Υπουργών έκτοτε αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει να μπαίνουν στην πρίζα.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές