8η παράταση για την Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος

8η παράταση για την Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος

Η οδική ζεύξη της Σαλαμίνας με το Πέραμα, ένα από τα μεγάλα έργα με παραχώρηση, αποτελεί χρόνιο αίτημα των περίπου δεκάδων χιλιάδων κατοίκων του νησιού, καθώς σήμερα η μετακίνηση από και προς την υπόλοιπη Αττική εξασφαλίζεται μόνο μέσω των επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων. Ωστόσο κλείσαμ αισίως 3 χρόνια από τότε που εκκινήθηκε για πρώτη φορά η διαδικασία δημοπράτησης τους κααι από τότε μετακινούνται συνεχώς, κάθε φορά για διαφορετικό λόγο.

Η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο, μέσω του οποίου επιδιώκεται να βγει από την απομόνωση το νησί του Αργοσαρωνικού έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σερί οκτώ πλέον παρατάσεων, με την νέα, τελική(;),  προθεσμία να είναι στις 23 Ιουνίου 2015 από το διευρυμένο Υπουργείο ΟΙΚΥΝΑΤ. Οι λόγοι της νέας παράτασης είναι πανομοιότυποι με το έργο του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα-Υλίκη και συνοψίζονται ως εξής:

1.Κρίνεται σκόπιμη η επαναξιολόγηση και ιεράρχηση της κατασκευής του έργου και των χαρακτηριστικών του από το πρίσμα της νέας οικονομικής κατάστασης και των υπό διαμόρφωση προγραμμάτων κατασκευής υποδομών.

 

2.Περαιτέρω κρίνεται σκόπιμη και η διερεύνηση εναλλακτικών συστημάτων και μεθόδων δημοπράτησης της κατασκευής και λειτουργίας του έργου με στόχο τη βελτιστοποίηση του οφέλους του δημόσιου συμφέροντος.Το πέπλο αβεβαιότητας σκεπάζει και αυτό το έργο προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ. Από το Υπουργείο Υποδομών οι πόρτες είναι κλειστές και προς το παρόν δεν ανακοίνωνεται η πρόθεση για την σειρά των νέων έργων με παραχώρηση. Θετικό κρίνεται το γεγονός πως τα έργα δεν παρατάθηκαν αόριστα και διατηρούνται οι ελπίδες ότι τα έργα κάποια στιγμή, ενώ και με διαφορετικό μείγμα θα προχωρήσουν.

Η οδική ζεύξη με τα μέχρι σήμερα δεδομένα προβλέπεται να υλοποιηθεί με την μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου που θα συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα εμπλεκόμενα υπουργεία (ΥΠΟΜΕΔΙ, ΥΠΕΚΑ κ.α). Κατά την πρώτη φάση, δηλαδή, θα γίνει προεπιλογή των υποψηφίων που θα λάβουν µέρος στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου (διαβούλευση) και στη συνέχεια θα υποβάλουν δεσµευτική προσφορά. Η δεύτερη φάση αφορά στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και κατά την τρίτη φάση οι διαγωνιζόμενοι θα υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές.

Το έργο και οι ενδιαφερόμενοι
Το έργο της μόνιµης υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης Σαλαµίνας - Περάµατος αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας µήκους περίπου 1,1 χλµ µε τις εκατέρωθεν προσβάσεις της (συνολικό µήκος έργου περί τα 3χλµ) από τον ανισόπεδο κόμβο Περάµατος µέχρι τoν ανισόπεδο κόμβο Παλουκίων. Περιλαμβάνει και τα οδικά τµήµατα παράκαµψης των πόλεων Περάµατος και Σαλαµίνας µήκους περίπου 14,5 χλµ.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, το οδικό τμήμα θα εκτείνεται από την υπάρχουσα Λεωφόρου Σχιστού-Σκαραµαγκά, µε την οποία συνδέεται µε ανισόπεδο κόµβο, οδεύει εντός της περιοχής του Ναυτικού Οχυρού Σκαραµαγκά και µέχρι την περιοχή του κολυµβητηρίου Περάµατος όπου δηµιουργείται κόµβος για την σύνδεσή του µε την υφιστάµενη οδό Περάµατος-Κερατσινίου-Πειραιά.

Ακολουθεί η υποθαλάσσια ζεύξη µε οδική σήραγγα και στη συνέχεια όδευση επί της νήσου του Αγίου Γεωργίου κατ΄ επέκταση της υπάρχουσας οδικής σύνδεσης της νήσου Αγίου Γεωργίου µε τον Ναύσταθµο.

Στην περιοχή των Παλουκίων προβλέπεται η δηµιουργία κόµβου για τη σύνδεση µε την υπάρχουσα οδό Παλουκίων – Αµπελακίων / Σαλαµίνας καθώς και µε το Ναύσταθµο, διατηρουµένης και της σύνδεσης της οδού Αµπελακίων / Σαλαµίνας µε τον Ναύσταθµο. Στη συνέχεια ακολουθεί όδευση Βόρεια του οικισµού των Παλουκίων και δηµιουργία δεύτερου κόµβου εισόδου προς τον Ναύσταθµο. Θα δημιουργήσει στην περιοχή εντυπωσιακές υποδομές και επι της ουσίας θα δημιουργήσει μία συμπαγή ένωση με την Αττική με ότι αυτό συνεπάγεται. Προβληματισμός επικρατεί φυσικά για την τύχη των σημερινών φέρρυ που εκτός της μετακίνησης της οποίας προσφέρουν, απασχολούν και ενά μεγάλο αριθμό εργαζομένων που σε περίπτωση υλοποίησης του έργου αναμένεται να συρρικνωθεί σημαντικά.

 

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
 

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές