Παραδόθηκε στην κυκλοφορία o αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο-Σπάρτη

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία o αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο-Σπάρτη

Ένας νέος αυτοκινητόδρομος παραδόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία και υπόσχεται να αναβαθμίσει τις οδικές διαδρομές στην νότιο-ανατολική Πελοπόννησο. Πριν από λίγο εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα  ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο-Σπάρτη, τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Μορέα, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών.

Την παραδοσιακή κορδέλα έκοψε ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών, ο νέος οδικός κλάδος είναι το πρώτο αυτοτελές ολοκληρωμένο τμήμα που παραδίδεται με σύμβαση παραχώρησης.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης είπε "είναι ημέρα χαράς για την Πελοπόννησο. Παραδίδουμε ένα υπέροχο δρόμο που συντομεύει την απόσταση από την Αθήνα. Από τη διαπραγμάτευση έχουμε κέρδος εκατοντάδων εκατομμυρίων. Στις αρχές Ιουλίου θα παραδοθεί ο κόμβος Μεγαλόπολης και τον Σεπτέμβριο θα παραδοθεί η Περιμετρική Καλαμάτας.

Πιστεύουμε ότι τα έργα υποδομών που βοηθούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι στην προτεραιότητα του Υπουργείο, δίνουμε τα έργα στον Ελληνικό λαό".

 

Ο νέος αυτοκινητόδρομος ολοκληρώνει τις 2 βασικές οδικές αρτηρίες του Αυτοκινητόδρομου Μορέα Κόρινθος-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη αφήνοντας τελευταία εκκρεμότητα την Περιμετρική Καλαμάτας που αναμένεται να λειτουργήσει το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Το έργο περιλαμβάνει 46χλμ σύγχρονου κλειστού αυτοκινητόδρομου που θα ξεκινά με ανισόπεδο κόμβο από τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα (τμήμα Τρίπολη-Καλαμάτα) στην περιοχή του Λεύκτρου και θα καταλήγει κυριολεκτικά στην ...πόρτα της Σπάρτης.

Διαθέτει 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση (χωρίς ΛΕΑ) και 2 ανισόπεδους κόμβους σε Λογκάνικο και Πελλάνα, 3 γέφυρες, 2 στον ποταμό Ευρώτα (από 315 μέτρα έκαστη) και μία στον ποταμό Βουτικιώτη (275 μέτρα). Ο νέος άξονας θα καταλήγει σε ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή της Σπάρτης.

Από σήμερα οι οδηγοί θα μπορούν να διανύουν την απόσταση μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης μήκους 178χλμ σε κάτι λιγότερο από 2 ώρες ασφαλούς και γρήγορης οδήγησης, περίπου 20 λεπτά γρηγορότερα από το υπάρχον οδικό δίκτυο. Οι ταχύτητες που θα μπορούν να αναπτύσσουν οι οδηγοί θα είναι μέχρι 130χλμ.

Τα 46χλμ. του δρόμου θα απαιτούν περίπου 20 λεπτά οδήγησης ενώ όλοι οι χρόνοι από τη Σπάρτη με τα κοντινά αστικά κέντρα θα μειωθούν κατά πολύ.

Συγκεκριμένα, το Σπάρτη-Μεγαλόπολη θα γίνεται σε 25 λεπτά, το Σπάρτη-Τρίπολη σε μόλις 30 λεπτά και το Σπάρτη-Καλαμάτα σε περίπου 45 λεπτά.

Στον αυτοκινητόδρομο θα λειτουργήσει ένας σταθμός διοδίων στην περιοχή της Πετρίνας στο 10οχλμ του αυτοκινητόδρομου. Σημαντικό στοιχείο αναφοράς είναι πως μετά τα διόδια της Πετρίνας οι μετακινήσεις στον αυτοκινητόδρομους μεταξύ των χωριών αλλά και της σύνδεσης τους με τη Σπάρτη θα γίνονται χωρίς την καταβολή διοδίων καθώς δεν θα υπάρχει σταθμός διοδίων στην κατάληξη του αυτοκινητόδρομου στη Σπάρτη. Πάντως μέχρι το Πάσχα όλες οι μετακινήσεις θα γίνονται δωρεάν και η κανονική επί πληρωμή λειτουργία των διοδίων θα ξεκινήσει αμέσως μετά.

Η λειτουργία του Λεύκτρου-Σπάρτη έχει εξαιρετική σημασία για όλη την Νότιο-Ανατολική Πελοπόννησο η οποία δεν διαθέτει καλές οδικές υποδομές. Έτσι από τη λειτουργία του νέου οδικού άξονα θα ευεργετηθεί η περιοχή της Λακωνίας, της Ανατολικής Αρκαδίας και φυσικά η Μάνη η οποία θα εξυπηρετείται πλέον διπλά έχοντας την ευκαιρία να διαλέξει διαδρομή από Καλαμάτα ή Σπάρτη. 

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές