Στις 14 Ιουλίου παραδίδεται πλήρης ο κάθετος άξονας Σιάτιστα-Καστοριά-Κρυσταλλοπηγή

Στις 14 Ιουλίου παραδίδεται πλήρης ο κάθετος άξονας Σιάτιστα-Καστοριά-Κρυσταλλοπηγή

Ακόμα ένα μεγάλο οδικό έργο ολοκληρώθηκε και θα εγκαινιαστεί. Το τελευταίο τμήμα του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού Σιάτιστα-Καστοριά-Σύνορα από την Κορομηλιά μέχρι τα σύνορα στις 14 Ιουλίου παρουσία του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη θα παραδοθεί στην κυκλοφορία ολοκληρώνοντας μία πόρεια έργων που ξεπερνά τα 15 χρόνια.

Το συγκεκριμένο έργο κόστους 197εκατ.ευρώ, δημοπρατήθηκε στις 20.9.2011 και υπεγράφη στις 10.2.2012. Ανάδοχος του έργου είναι η Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-J&P με έκπτωση 17%. Αρχική διάρκεια της σύμβασης ήταν 36 μήνες αλλά τα γνωστά προβλήματα απαλλοτριώσεων έσπρωξαν το έργο 2 χρόνια πιο πέρα.

Το εργο ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγκεκριμένα στο Ε.Π.Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας. Πρόκειται για ακόμα ένα μεγάλο έργο που θα λειτουργήσει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που συμπληρώνει σημαντικά τις υποδομές που διαθέτει.

Ο Κάθετος 'Αξονας Σιάτιστα - Ιεροπηγή - Κρυσταλλοπηγή
Ο κάθετος άξονας Σιάτιστα–Ιεροπηγή–Κρυσταλλοπηγή με την ολοκλήρωση του θα αποτελέσει ακόμα ένα ισχυρό χαρτί στις οδικές μεταφορές της χώρας. Εναι τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και εξασφαλίζει τη σύνδεση προς Pogrades – Cafasan – Δυρράχιο στο νότιο τμήμα της Αλβανίας και αποτελεί κλάδο του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου VIII.

Ο άξονας έχει συνολικό μήκος περίπου 72 χλμ. Μελετάται και κατασκευάζεται με διατομή τετράιχνου αυτοκινητοδρόμου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και Λωρίδα ΄Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) ανα κατεύθυνση. Διαθέτει 8 Ανισόπεδους Κόμβους εισόδου/εξόδου και σημαντικά τεχνικά συνολικού μήκους 3,4 χλμ. περίπου (ανηγμένα σε μονό κλάδο).

Στο σύνολο του ο άξονας διανύεται σε περίπου 35 λεπτά ενώ η απόσταση Θεσσαλονίκη-Σιάτιστα-Σύνορα θα διανύεται σε περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά.

Τον Ιούλιο 2014 με απόφαση της Εγνατίας Οδού αποφασίστηκε έναντι 36εκ.ευρώ να προστεθεί με το δικαίωμα της προαίρεσης και το τμήμα Κρυσταλλοπηγή-Ιεροπηγή το οποίο έχει χρόνο κατασκευής της 18 μήνες και ολοκλήρωση τον Ιανουάριο του 2016. Τώρα είμαστε σε αναμονή παράδοσης του έργου και συνολικά του κάθετου άξονα στην κυκλοφορία.


Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

 

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές