Η Δυτική Θεσσαλία αποκτά τον δικό της αυτοκινητόδρομο, στην κυκλοφορία το Ξυνιάδα-Τρίκαλα του Ε65

Η Δυτική Θεσσαλία αποκτά τον δικό της αυτοκινητόδρομο, στην κυκλοφορία το Ξυνιάδα-Τρίκαλα του Ε65

Όταν το μακρινό 2006 προκηρύχθηκε ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας γνωστότερος ως Ε65, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί σχεδόν 12 χρόνια μετά την μετέπειτα εξέλιξη του.

Ο Ε65 είχε σχεδιαστεί να ξεκινά από την Λαμία (στην περιοχή της Ανθήλης) και περνώντας δυτικά από την πόλη να προσεγγίζει και να περνά από την περιοχή Λιανοκλαδίου, Καρπενησίου, και από τις πόλεις του Δομοκού, των Σοφάδων της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Καλαμπάκας και να τερματίζει σε σύνδεση με την Εγνατία Οδό.

Το 2008 η σύμβαση παραχώρησης υπογράφεται, το 2009 ξεκινούν οι πρώτες εργασίες οι οποίες διαρκούν 2 χρόνια. Το 2011 διακόπτονται λόγω της κρίσης και στα τέλη τοου 2013, η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης υπογράφοντας έχοντας μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Ο άξονας "ακρωτηριάζεται" και αναβάλλεται για το μέλλον το νότιο και βόρειο τμήμα του και αποφασίζεται να προχωρήσει σε άμεση κατασκευή το κατά πολλούς πιο ώριμο (σε απαλλοτριώσεις) τμήμα μήκους 80χλμ από την περιοχή της Ξυνιάδας μέχρι τα Τρίκαλα δημιουργώντας όμως έναν άξονα χωρίς καμία σύνδεση με το υπόλοιπο δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Αυτό το τμήμα, σήμερα, πριν από λίγο, στις 11 το πρωί παραδόθηκε στην κυκλοφορία και οι οδηγοί μπορούν πλέον να τον χρησιμοποιήσουν. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες ο δρόμος είναι ανοιχτός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 3 το μεσημέρι από τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, σε κλειστό χώρο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Από σήμερα η Δυτική Θεσσαλία αποκτά τον δικό της Αυτοκινητόδρομο καθώς αυτά τα 80 χιλιόμετρα (από την Ξυνιάδα στη Χ.Θ. 31,8χλμ μέχρι τα Τρίκαλα στη Χ.Θ. 111,4χλμ) καλύπτουν τις πόλεις του Δομοκού, της Καρδίτσας και των Τρικάλων και είναι αρκετά κοντά στην Καλαμπάκα. Τι κερδίζει ο οδηγός; Τις φονικές στροφές Δομοκού που ειδικά με αυτές τις καιρικές συνθήκες είναι σχεδόν αδιάβατες. Στο σύνολο του ο νέος αυτοκινητόδρομος μειώνει κατά περίπου 30 λεπτά την διαδρομή Αθήνα-Τρίκαλα σε περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά.

Η χάραξη του είναι κλειστού ασφαλούς αυτοκινητόδρομου με ανισόπεδους κόμβους και 2 λωρίδες + ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας. Ανά περίπου 10χλμ υπάρχει χώρος στάθμευσης και προσωπικής υγιεινής ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα λειτουργήσουν και ΣΕΑ στην περιοχή των Σοφάδων (και στα δύο ρεύματα). Σταθμοί διοδίων λειτουργούν στην περιοχή των Σοφάδων και των Τρικάλων. Αυτές τις μέρες οι διελεύσεις είναι δωρεάν και η επίσημη λειτουργία τους θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις γιορτές.

Αυτό που θα παρατηρήσει ο οδηγός είναι μία πολλή όμορφη διαδρομή, με περάσματα από εντυπωσιακά τοπία ενώ σε αρκετό μήκος της διαδρομής, ο αυτοκινητόδρομος πηγαίνει παράλληλα με τη νέα ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων που θα λειτουργήσει το 2018.

Ο ΤΥΦΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ
Δυστυχώς ο Ε65 όπως λειτουργεί σήμερα εξυπηρετεί και μειώνει τις αποστάσεις μεταξύ των μεγάλων αστικών και τουριστικών κέντρων της Δυτικής Θεσσαλίας αλλά για να μπορέσει να θεωρηθεί βιώσιμος χρειάζεται οπωσδήποτε να ξεκινήσει καταρχάς η κατασκευή του Νότιου τμήματος του από την Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα μήκους 31,5χλμ προκειμένου ο "τυφλός δρόμος" να βρει το φώς του.

Εδώ είμαστε ένα βήμα πριν την έγκριση από την DG Comp, υπηρεσία της Κομισιόν η οποία εδώ και ενάμιση χρόνο "ψειρίζει" την σύμβαση. Τώρα όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com είμαστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας και εντός του επόμενου διμήνου θα προχωρήσει η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ με ποσό περίπου 310εκατ.ευρώ. Αμέσως μετά τον λόγο έχουν οι μπουλντόζες και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα χρειαστούν περίπου 3 χρόνια για να λειτουργήσει το νότιο τμήμα, να συνδεθεί με το υφιστάμενο και να δημιουργηθεί ένας αυτοκινητόδρομος 111χλμ με απευθείας σύνδεση με τον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης. 

Παράλληλα γίνονται κινήσεις για την υλοποίηση και του βόρειου τμήματος Τρίκαλα-Κηπουρειό Γρεβενών μήκους 64χλμ και κόστους 400εκατ.ευρώ. Η χρηματοδότοση αναζητείται από την ΕΤΕπ ενώ οι μελέτες έχουν ήδη εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας. Με την ολοκλήρωση και το βόρειου τμήματος ο Ε65 θα συνδεθεί απευθείας και με την Εγνατία Οδό και θα γίνει ένας από τους πλέον σημαντικούς άξονες της χώρας καθώς η φυσική του συνέχεια και κατάληξη είναι ο κάθετος άξονας Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, αυτοκινητόδρομος που έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί από τα μέσα του 2017.

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΞΥΝΙΑΔΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ
Το τίμημα μελετών κατασκευών του τμήματος Α/Κ Ξυνιάδας έως Α/Κ Τρικάλων ανέρχεται στο ποσό των 546.973.553,00 €. και χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτικά κεφάλαια, το Γ`ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Παρότι σχετικά η κατασκευή θεωρήθηκε εύκολη υπήρξαν σημεία με κατασκευαστικές προκλήσεις όπως, στην περιοχή διάνοιξης των δίδυμων σηράγγων, υπήρχε έντονο ορεινό ανάγλυφο και γειτνίαση με έργο της ΕΡΓΟΣΕ (ΣΓΥΤ). Στην περιοχή της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδας (32,5 χλμ. έως 42 χλμ.) χρειάστηκε να ληφθούν ειδικά γεωτεχνικά μέτρα.

Πλέον, οι οδηγοί που έρχονται από Νότο, θα συναντούν στο 24ο χλμ. του υπάρχοντος άξονα Λαμίας – Τρικάλων, νέο κυκλικό κόμβο που θα τους οδηγεί εντός του τμήματος Ξυνιάδα – Τρίκαλα, ενώ οι οδηγοί που έρχονται από Βορρά, θα συναντούν στον υπάρχον άξονα Τρικάλων – Λάρισας, αντίστοιχο κυκλικό κόμβο για να εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο.

Το τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα, διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου, ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου. Με δυο λωρίδες κυκλοφορίας και Λ.Ε.Α. ανά κατεύθυνση, στα σημαντικότερα τεχνικά στοιχεία του συναντάμε:

Δυο δίδυμες σήραγγες συνολικού μήκους περίπου 1 χλμ., 13 Γέφυρες με σημαντικότερη τη Γέφυρα του Πηνειού μήκους 595 μ., 17 Άνω &22 Κάτω Διαβάσεις, 140 οχετούς, 5 διαβάσεις πανίδας.

Οι οδηγοί, έχουν επίσης στη διάθεσή τους, 8 χώρους προσωρινής στάθμευσης ( 4 ανά κατεύθυνση), ενώ ανάλογα με τον τελικό τους προορισμό μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους παρακάτω 8 Ανισόπεδους Κόμβους (Α/Κ) και Ημι- Κόμβους (ΗΚ): Α/Κ Ξυνιάδας, Η/Κ Σμοκόβου, Α/Κ Ανάβρας, Α/Κ Σοφάδων, Α/Κ Καρδίτσας, Α/Κ Προαστίου, ΗΚ Λόγγου, Α/Κ Τρικάλων

Στη διάθεσή κάθε οδηγού βρίσκεται και μια σειρά υπηρεσιών οδικής ασφάλειας και εξυπηρέτησης όπως:
Α) 24ωρα Περίπολα Οδικής Ασφάλειας
Β) 4ψήφιος αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 24ωρης λειτουργιάς, 1075
Γ) Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών στον αριθμό 801 700 7000
Δ) Δωρεάν Οδική Βοήθεια σε περιπτώσεις ακινητοποίησης

Με την παράδοση του αυτοκινητοδρόμου Ε65 στο τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα σε κυκλοφορία, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση δημιουργίας του Ελληνικού Δικτύου Αυτοκινητόδρομων. Αφορούσε την κατασκευή της Ιόνιας Οδού, της Ολυμπίας Οδού, του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, του Αυτοκινητόδρομου Μορέα και του Ε65, που μαζί με τις υπάρχουσες Εγνατία Οδό, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και Αττική Οδό δημιούργησαν ένα εκτεταμένο δίκτυο κλειστών αυτοκινητόδρομων υψηλών ταχυτήτων και ασφάλειας που μετατρέπει τη χώρα σε κόμβο μεταφορών.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

 

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές