Στη Βουλή το θέμα της κατασκευής του ΒΟΑΚ

Στη Βουλή το θέμα της κατασκευής του ΒΟΑΚ

Στην αποδυνάμωση του ΟΑΚ, τις καθυστερήσεις στα δημόσια έργα στην Κρήτη και στη δημιουργία νέων υπηρεσιών δημοσίων έργων, αναφέρθηκε με επίκαιρη ερώτησή του από το Βήμα της Βουλής ο Γραμματέας της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκης προς τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Ν. Μαυραγάνη.

Όπως τόνισε ο Γραμματέας της ΝΔ: «Έχει δημιουργήσει σύγχυση και μεγάλη αναστάτωση ο νέος Οργανισμός του Υπουργείου σας βάσει του οποίου δημιουργούνται Ειδικές Υπηρεσίες Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ), ως αποκεντρωμένες, περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου.

Ειδικότερα στην Κρήτη, προβλέπεται η σύσταση ΕΥΔΕ Κρήτης & Δωδεκανήσων με έδρα το Ηράκλειο. Αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα και «αγνοεί» ότι στην Κρήτη υπάρχει και λειτουργεί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. …

Η αποδυνάμωση του ΟΑΚ και η μεταφορά αρμοδιοτήτων του στην νέα υπηρεσία θα επιτείνει την καθυστέρηση στα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ζητήματα αλληλεπικαλύψεων και σύγχυσης αρμοδιοτήτων, όχι μόνο μεταξύ της νεοσύστατης ΕΥΔΕ Κρήτης και Δωδεκανήσων και του ΟΑΚ, αλλά και με άλλες υπηρεσίες όπως η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, οι Δ/νσεις Τεχνικών Έργων των Π.Ε. Κρήτης, οι Δ/νσεις Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων, κλπ. Για εμάς στη ΝΔ, ο ΟΑΚ είναι σημαντικός για την ανάπτυξη του νησιού μας και μπορεί να γίνει η αιχμή του δόρατος, εάν αξιοποιηθεί σωστά.

Δημιουργείτε νέες δημόσιες υπηρεσίες αυξάνοντας τη γραφειοκρατία, τις αλληλο-επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και την πολυπλοκότητα στο δημόσιο τομέα. Δημιουργείτε νέες θέσεις εργασίας προσπαθώντας να εξυπηρετήσετε τον πελατειακό κρατισμό σας και να «βολέψετε ημετέρους». Επιλέγετε το γιγαντισμό του δημοσίου, αντί της απλούστευσης των διαδικασιών, της μείωσης της γραφειοκρατίας και της στήριξης της ανάπτυξης. Επιλέγετε την υποσχεσιολογία φρούδων ελπίδων, αντί της επιτάχυνσης των αναπτυξιακών έργων της Κρήτης, τα οποία έχουν βαλτώσει τα τρία σχεδόν τελευταία χρόνια. Προσπαθείτε να καλύψετε την αδράνεια και την ανικανότητα της κυβέρνησης με τη δημιουργία νέων φορέων και υπηρεσιών.… ».

Από πλευράς του ο Υφυπουργός απάντησε ότι: «στις ΕΥΔΕ θα μεταφερθούν τα σημαντικά έργα και τα ειδικά. Γι’ αυτό συγκροτήθηκαν. Μην ψάχνετε να βρείτε αποδυναμώσεις του ΟΑΚ. Αντιθέτως, θα δείτε, θα σας πω στη δευτερολογία μου, για την περαιτέρω ενίσχυση του ΟΑΚ προς άλλες κατευθύνσεις και για μικρότερα έργα. … Τον ΒΟΑΚ εμείς θέλουμε να τον κάνουμε. Το έργο θα δημοπρατηθεί στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2018. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ, το μοντέλο θα είναι χρηματοοικονομικά ισόρροπο, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις τέτοιες που να μην επιβαρύνουν του κατοίκους της Κρήτης».

Στη δευτερολογία του ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε «Η κυβέρνηση σας, αφού απαξίωσε τον Οργανισμό, επιχειρεί να του αφαιρέσει την πιο ουσιαστική αρμοδιότητα, αυτή που αφορά τον ΒΟΑΚ! Τον ΒΟΑΚ για τον οποίο κάνετε συνεχώς κωλοτούμπες. Στις 14 Ιανουαρίου 2016, ο κ. Σπίρτζης, στην Περιφέρεια Κρήτης, μιλούσε για την κατασκευή του ΒΟΑΚ χωρίς διόδια και δήλωνε: “Έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό ως Κυβέρνηση για την εξεύρεση ανταποδοτικών για τους αυτοκινητόδρομους. Αυτό προβλέπει τη μη ιδιωτικοποίηση και καλύτερη αξιοποίηση δημόσιων δρόμων”, ενώ στις 11 Νοεμβρίου 2016, στη Διυπουργική Επιτροπή δήλωνε: “Το έργο (του ΒΟΑΚ) θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση της ΕτΕΠ και ταυτόχρονη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων”.

Πρόσφατα, 21 Σεπτεμβρίου 2017, ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης δήλωνε, πως «δεν θέλει συμβάσεις παραχώρησης για τον ΒΟΑΚ” και πως θα εξεταστούν άλλοι τρόποι για να μην επιβαρυνθούν οι Κρήτες. Λίγες μόλις εβδομάδες μετά διαψεύδετε, ως συνηθίζετε άλλωστε, τους ίδιους τους εαυτούς σας! Πριν λίγες ημέρες, υπάλληλοι του Υπουργείου σας φέρονται να διεξήγαγαν δημοσκόπηση σε διερχόμενους οδηγούς στο ΒΟΑΚ αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής διοδίων! Ακολουθώντας την ίδια “πετυχημένη” συνταγή, από εκεί που μιλούσατε για ένα ΒΟΑΚ χωρίς διόδια και κάνατε χυδαίες επιθέσεις κατά όσων εξέταζαν το ενδεχόμενο αυτό, τώρα διεξάγετε δημοσκοπήσεις. Προσπαθείτε να φέρετε το θέμα πλαγίως στο τραπέζι. Τελικά τι ισχύει, τι σχεδιάζετε να κάνετε; Θα υπάρξουν διόδια στο ΒΟΑΚ ή όχι;».

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε: «Mε τις νέες υπηρεσίες ΕΥΔΕ δημιουργείται ένα πολύ-δαίδαλο σύστημα, …και αυξάνεται η πολυπλοκότητα στο δημόσιο τομέα και ο χρόνος για την κατασκευή ενός δημόσιου έργου με επιπτώσεις και στο κόστος. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να δημιουργείτε νέες θέσεις στο δημόσιο και να δημιουργείτε εμπόδια στα δημόσια έργα! Έτσι αντιλαμβάνεστε την ανάπτυξη; Με διόγκωση του δημόσιου τομέα και καθυστερήσεις στα δημόσια έργα;».

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές