Χρονιά του ΒΟΑΚ το 2019, σε εξέλιξη η διπλή διαγωνιστική διαδικασία

Χρονιά του ΒΟΑΚ το 2019, σε εξέλιξη η διπλή διαγωνιστική διαδικασία

Μία πολλή σημαντική χρονιά για το μεγάλο διπλό έργο για την κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου ΒΟΑΚ θα είναι η φετινή. Μετά την πετυχημένη εκδήλωση ενδιαφέροντος όπου εξασφαλίστηκε η συμμετοχή πολλών σχημάτων, μέσα στη χρονιά περιμένουμε την ωρίμανση της διπλής διαδικασίας και την κήρυξη της επόμενης φάσης που είναι και η πιο κρίσιμη και η οποία θα μας φτάσει μέχρι στην ανάδειξη τελικά των αναδόχων.

Αν και η διαδικασία είναι χρονοβόρα ίσως μέσα στο έτος γίνει εφικτό να φτάσουμε μέχρι την κατάθεση των οικονομικών προσφορών. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο πρώτος διαγωνισμός αφορά την παραχώρηση του τμήματος Χανιά-Ηράκλειο-Χερσόνησος που είναι άλλωστε και το πιο κρίσιμο τμήμα λόγω της μεγαλύτερης καθημερινής ροής οχημάτων.

Σε αυτό το τμήμα έχουμε την παρουσία 5 σχημάτων: 1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.J&P ΑΒΑΞ, 4.VINCI, 5.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ACCIONA. Σε αυτό το τμήμα ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει την κύρια χρηματοδότηση από κεφάλαια που θα πρέπει να εξασφαλίσει + την συμμετοχή του Δημοσίου. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 1,1δισ.ευρώ. Επίσης υπάρχει δικαίωμα προαίρεσης συνολικού μέγιστου μήκους 36 χιλιομέτρων. Η διάρκεια της παραχώρησης έχει οριστεί σε 25 χρόνια, που περιλαμβάνει και την κατασκευαστική περίοδο.

Αντίστοιχα τα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο διαγωνισμό ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη μήκους 30χλμ είναι τα: 1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.J&P ΑΒΑΞ (με το fund Marguerite), 4.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ACCIONA-INTERTOLL 5. SHIKUN&BINUI. Η εξόφληση του απαιτούμενου κεφαλαίου θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας, δηλαδή με ένα prefixed ποσό που θα αποδίδεται από το Δημόσιο προς τον εργολάβο σε μηνιαία βάση και για όσο διαρκέσει το ΣΔΙΤ (25 έτη). Το κόστος εκτιμάται σε 250εκατευρώ. Ο διαγωνισμός θα γίνει με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγο η οποία είναι και πιο χρονοβόρα. Επίσης εδώ υπάρχει δικαίωμα προαίρεσης.

Ένα από τα ενδιαφέροντα ζητήματα προκύπτουν είναι η σύνδεση του ΒΟΑΚ με τα σημαντικά παραγωγικά σημεία του νησιού δηλαδή τα λιμάνια Σούδας, Ηρακλείου, τα Αεροδρόμια Χανίων και Καστελίου αλλά και τις ΒΙΠΕ των Νομών από όπου διέρχεται. Ο ΒΟΑΚ θα συνδέεται μέσω ανισόπεδων κόμβων με τα μεγάλα αστικά και τουριστικά κέντρα του νησιού δηλαδή τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τη Χερσόνησο.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

 

 

 

 

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές