Ολοκληρώθηκε η χρηματοδότηση του αγωγού TAP με 3,9 δισ. ευρώ

Ολοκληρώθηκε η χρηματοδότηση του αγωγού TAP με 3,9 δισ. ευρώ

Το οικονομικό κλείσιμο ανακοίνωσε σήμερα ο αγωγός Trans Adriatic (TAP), με την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης των 3,9 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) καθώς και ομάδα 17 εμπορικών τραπεζών. Όπως ανακοίνωσε η κοινοπραξία, πρόκειται για την μεγαλύτερη χρηματοδότηση έργου που είχε συμφωνηθεί για ευρωπαϊκό έργο υποδομής για το 2018. .

«Με το οικονομικό κλείσιμο να έχει πλέον επιτευχθεί, ο TAP έφτασε σε ένα ακόμα μεγάλο ορόσημο στην πρόοδο του έργου. Ο TAP δεσμεύτηκε αυτοβούλως να συμμορφωθεί με τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα που απαιτούνται από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής του TAP, Luca Schieppati για την περίσταση, τονίζοντας πως «με τη χρηματοδότηση του project να έχει ολοκληρωθεί, ο TAP μπορεί να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του έργου και την παράδοση αερίου από το κοίτασμα Shah Deniz II, το 2020».

Ο αγωγός με συνολικό μήκος 878 χλμ., θα ξεκινά από τους Κήπους Έβρου, θα διέρχεται από την Αλβανία και την Αδριατική και θα καταλήγει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας. Ο TAP αποτελεί το τελικό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου και θα έχει αρχική ετήσια δυναμικότητα 10 δισ. κ.μ. –που ισοδυναμεί με την ενεργειακή κατανάλωση περίπου 7 εκατ. νοικοκυριών στην Ευρώπη- συμβάλλοντας σημαντικά στη διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας της ηπείρου.

Θα καταστήσει επίσης πιο αξιόπιστο τον ενεργειακό εφοδιασμό για τους καταναλωτές και θα επιτύχει σημαντική μείωση των εκπομπών CO2, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στις πιο ρυπογόνες πηγές ενέργειας, υποστηρίζοντας τη μετάβαση προς οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα σύμφωνα με τη νέα στρατηγική της ΕΤΑΑ για τον ενεργειακό τομέα.

Με σημεία εξόδου κατά μήκος της διαδρομής, η TAP έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει νέες υποδομές αερίου, ενσωματώνοντας αγορές σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ενισχύοντας τη στρατηγική θέση της περιοχής ως ενεργειακής πύλης. Για παράδειγμα, η διασύνδεση του TAP θα αποτελέσει το θεμέλιο της αλβανικής αγοράς αερίου και θα συνδέσει τη χώρα με έναν από τους πιο καινοτόμους και σημαντικούς διαδρόμους υποδομής στην Ευρώπη.

Ο «Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου», με εκτιμώμενο συνολικό κόστος 40 δισ. δολαρίων, περιλαμβάνει επενδύσεις υποδομών φυσικού αερίου σε ένα δίκτυο αγωγών μήκους 3.500 χλμ. το οποίο θα διασχίζει 6 χώρες. Υπενθυμίζεται ότι τα εγκαίνια του TANAP (Trans Anatolian Pipeline), από τον οποίο παίρνει την «σκυτάλη» ο TAP, πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο στην Τουρκία.

 

ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές