Προσφορές από Seven Energy-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίο για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Προσφορές από Seven Energy-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίο για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για αποχή των υποψήφιων επενδυτών από την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών όσον αφορά την απόκτηση των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, κατατέθηκαν σήμερα τελικά 2 προσφορές από την Κ/Ξ Seven Energy-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Όμιλο Μυτιληναίου. Ο Όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος είχε επίσης εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, τελικά επέλεξε να μη συμμετάσχει στη διαδικασία.

Όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, οι Seven Energy και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπέβαλαν προσφορά και για τις 2 περιοχές, υπό προϋποθέσεις, ενώ στον αντίποδα ο Όμιλος Μυτιληναίου εξέφρασε ενδιαφέρον μόνο για τη μονάδα της Φλώρινας. Αυτό που έπεται είναι ο έλεγχος των προσφορών, με επόμενο βήμα την αποσφράγιση του οικονομικού τους σκέλους και την αποτίμηση του ανεξάρτητου συμβούλου, το οποίο θα κρίνει και τη νικητήρια προσφορά.

Υπενθυμίζεται πως το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στο οποίο έχει μπει πωλητήριο είναι οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4, συνολικής ισχύος 600 MW και Μελίτη 1 (Φλώρινα) ισχύος 450 MW μαζί με την άδεια για δεύτερη μονάδα καθώς και τα ορυχεία που τη συνοδεύουν.

Η σημερινή προθεσμία, ήταν αποτέλεσμα αλλεπάλληλων μεταθέσεων της τελικής ημερομηνίας για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, λόγω εκκρεμοτήτων, τις οποίες οι «μνηστήρες» αξιολογούσαν ως αρνητικές για την επιτυχή έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Διευκρινίζεται ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων αποτελεί δέσμευση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία προβλέπει άρση της αποκλειστικότητας της ΔΕΗ στην πρόσβαση στα εγχώρια λιγνιτικά αποθέματα της χώρας με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων να θεωρείται κρίσιμη για τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές