Άγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη

Άγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που μιλούσαν για ανεπιτυχή έκβαση του διαγωνισμού όσον αφορά την αποεπένδυση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Το Δ.Σ. της Επιχείρησης κατά  τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8/2, κήρυξε με ομόφωνη απόφασή του την τρέχουσα διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων άγονη, λόγω έλλειψης ικανοποιητικών προσφορών.

Τα περιθώρια ήταν πάντως εκ των πραγμάτων πολύ στενά δεδομένου ότι κατατέθηκαν μόλις 2 προσφορές, από την Κ/Ξ Seven Energy-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Όμιλο Μυτιληναίου, οι οποίες μάλιστα αφορούσαν μόνον τη μονάδα της Φλώρινας.

Από αυτές, η προσφορά της κοινοπραξίας αποκλείστηκε ως μη συμβατή, εφόσον δεν πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού ενώ η προσφορά της Μυτιληναίος «κόπηκε» τελικά από τον ανεξάρτητο αποτιμητή. 

Για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κος Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε πως ανεξάρτητα από την έκβαση της διαδικασίας, ο στόχος της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού παραμένει όπως έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της ΕΕ, ιδιαίτερα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, είναι έτοιμη να προβεί το συντομότερο σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με την πεποίθηση ότι με τη διευθέτηση σημερινών εκκρεμοτήτων, όπως τα ΑΔΙ, και με την έμπρακτη απόδειξη μέσω της λειτουργίας των διαφόρων μέτρων εξοικονόμησης και βελτίωσης της αποδοτικότητας των προς πώληση θυγατρικών εταιρειών, η νέα διαδικασία θα είναι επιτυχής», συμπλήρωσε ο κος Παναγιωτάκης εκφράζοντας τις ευχαριστίες προς όλους τους επενδυτές που έλαβαν μέρος στις διάφορες φάσεις της διαδικασίας.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ σχολίασε κλείνοντας τη δήλωσή του πως η Επιχείρηση πραγματοποίησε άψογα -και ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί- όσες ενέργειες της αναλογούσαν, πράγμα για το οποίο απαιτήθηκαν κάθε είδους πολύ μεγάλοι πόροι, ανάληψη ευθυνών και διαχείριση πολύπλοκων προβλημάτων.

Υπενθυμίζεται πως το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στο οποίο έχει μπει πωλητήριο είναι οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4, συνολικής ισχύος 600 MW και Μελίτη 1 (Φλώρινα) ισχύος 450 MW μαζί με την άδεια για δεύτερη μονάδα καθώς και τα ορυχεία που τη συνοδεύουν. 

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές