Σήμερα η Εκδήλωση Ενδιαφέροντος στο νέο διαγωνισμό της ΔΕΗ για τα λιγνιτικά

Σήμερα η Εκδήλωση Ενδιαφέροντος στο νέο διαγωνισμό της ΔΕΗ για τα λιγνιτικά

Σήμερα το απόγευμα, στις 5 μ.μ., λήγει η προθεσμία Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, στα πλαίσια του σχετικού διαγωνισμού, ο οποίος επαναπροκηρύχθηκε με συνοπτικές διαδικασίες έπειτα από την ανεπιτυχή έκβαση του πρώτου στις 8 Φεβρουαρίου.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ως καταληκτική ημερομηνία της νέας διαδικασίας πιθανότατα θα οριστεί η 8η Μαΐου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των Μετόχων, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές, κατά πάσα πιθανότητα, θα υποβληθούν εντός του Απριλίου.

Γρίφος παραμένει ωστόσο αν θα επιτευχθεί η επιθυμητή προσέλκυση επενδυτών σε αυτή τη φάση αλλά και μετέπειτα -κατά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών- με την ελπίδα να αυξηθεί η συμμετοχή σε σχέση με την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία είχαν συμμετάσχει οι «Μυτιληναίος», Sev.En. Energy από κοινού με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΕΛΒΑΧΑΛΚΟΡ και η τσεχική ΕΡΗ, με τις 2 τελευταίες να αποσύρονται νωρίς.

Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται πως ενδέχεται να δώσουν το «παρών» στη νέα απόπειρα πώλησης του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, είναι αυτά της China Energy με τον Όμιλο Κοπελούζου, η επίσης κινεζική CMEC καθώς και εταιρείες από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Είναι γεγονός πάντως ότι η γενικότερη συγκυρία στον ενεργειακό τομέα δεν είναι αρωγός στην όλη προσπάθεια της ΔΕΗ για την αποεπένδυση, δεδομένου ότι η τάση στο εξής θα είναι κατά απόλυτη προτεραιότητα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθιστώντας την πώληση των λιγνιτικών μονάδων ένα δύσκολο εγχείρημα, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπ' όψιν και τα «τσουχτερά» δικαιώματα ρύπων που αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια επιβαρύνοντας και την ίδια τη ΔΕΗ με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι η Επιχείρηση δαπάνησε το 2018 363 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 2017.

Το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στο οποίο έχει μπει πωλητήριο είναι οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4, συνολικής ισχύος 600 MW και Μελίτη 1 (Φλώρινα) ισχύος 450 MW μαζί με την άδεια για δεύτερη μονάδα καθώς και τα ορυχεία που τη συνοδεύουν. 

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές