«Πράσινο φως» ΡΑΕ για την προκήρυξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής

«Πράσινο φως» ΡΑΕ για την προκήρυξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής

Καρποφόρησε η κινητικότητα των προηγούμενων ημερών για την προκήρυξη του διαγωνισμού της «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Η ΡΑΕ, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί, με απόφασή της εξασφαλίζει στην εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη Interconnection», την εξουσιοδότηση να προβεί χωρίς καμία καθυστέρηση στη διενέργεια της προκήρυξης του διαγωνισμού, για την υλοποίηση του στρατηγικού ενεργειακού έργου, κόστους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Η «Αριάδνη, 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, σε συνέχεια της παραπάνω εξέλιξης, που θα σημάνει την εκκίνηση των διαδικασιών για την κατασκευή της διασύνδεσης, ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει τα τεύχη διακήρυξης για τα υποθαλάσσια καλώδια και τους Σταθμούς Μετατροπής σε Κρήτη και Αττική την προσεχή εβδομάδα, δίνοντας παράλληλα τα εύσημα στη Ρυθμιστική Αρχή για τη χορήγηση της σχετικής άδειας, εντός εύλογου χρονικού περιθωρίου, εάν ληφθεί υπόψιν η ιδιαίτερα επείγουσα φύση για την πραγματοποίηση του έργου.  

Όπως προβλέπεται στην απόφαση της ΡΑΕ, η «Αριάδνη» θα αποστείλει έως αύριο, Παρασκευή 17 Μαϊου, τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, επισημαίνοντας τα στοιχεία που διασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα με τις διασυνδέσεις Κρήτης-Κύπρου και Κρήτης-Ισραήλ και θα ακολουθήσει η δημοσίευση των τευχών διακήρυξης.

Αναφορικά με τη «θωράκιση» του έργου από νομικά κωλύματα που ενδέχεται να ανακύψουν από το χαρακτηρισμό του έργου ως «Κοινού Ενδιαφέροντος» ή εθνικού, στην απόφαση της ΡΑΕ διευκρινίζεται πως «η κατασκευή της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική πρέπει να ακολουθήσει τάχιστα το δρόμο της υλοποίησης, υπό οποιοδήποτε καθεστώς και συνθήκες».

Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις, ο Πρόεδρος της «Αριάδνης Interconnection» και του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκη δήλωσε πως: «η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής συντελείται έγκαιρα μετά από εργώδεις προσπάθειες των ελληνικών αρχών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ μέσα στις γνωστές αντίξοες συνθήκες. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί εθνική επιτυχία, καθώς το έργο θα ξεκινήσει εντός χρονοδιαγράμματος και η ολοκλήρωση του θα οδηγήσει στην πλήρη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Κρήτης από καθαρότερες πηγές ενέργειας το 2022.

Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αντιλαμβάνονται ότι το έργο αυτό είναι εθνικής σημασίας, όπως κατέστη σαφές και από την πρόσφατη παρέμβαση Ελλήνων Ευρωβουλευτών τεσσάρων κομμάτων που τάχθηκαν υπέρ της υλοποίησης του έργου το ταχύτερο δυνατό.

Πέρα από τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη του έργου –που έχουν επανειλημμένα επισημανθεί-, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής ιστορικά στην Ελλάδα, θα συνδράμει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η έναρξη του έργου θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη συμμετοχή διεθνών και ελληνικών επιχειρήσεων στην υλοποίησή του. Από το 2017 έως σήμερα ο ΑΔΜΗΕ έχει δρομολογήσει επενδύσεις ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ και ανάδοχοι στο μεγαλύτερο μέρος των έργων αναδείχθηκαν ελληνικές εταιρίες. Με την έγκαιρη έναρξη του έργου προβλέπεται ότι το 2019 οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του ομίλου εταιρειών ΑΔΜΗΕ θα διπλασιαστούν σε σχέση με το 2018».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης εκτός από το ότι θα ολοκληρώσει την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κρήτης (σε συνδυασμό με τη λειτουργία της «μικρής» διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, η οποία βρίσκεται ήδη σε κατασκευή), θα φέρει σημαντική ελάφρυνση των χρεώσεων ΥΚΩ για τους καταναλωτές ολόκληρης της Ελλάδας, οι οποίες αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως, θα επιτρέψει την πολύ μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ στη μεγαλόνησο, διανοίγοντας κατά αυτόν τον τρόπο εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα της πράσινης ενέργειας με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην κοινωνία και την οικονομία ενώ θα μειώσει δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ρυπογόνων πετρελαϊκών μονάδων, στις οποίες βασίζεται επί του παρόντος η ηλεκτροδότηση του νησιού.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

 

 

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές