ΔΕΗΑΝ: Με 7 ενδιαφερόμενους έκλεισε η Α’ Φάση για την επιλογή στρατηγικού εταίρου στα έργα γεωθερμίας

ΔΕΗΑΝ: Με 7 ενδιαφερόμενους έκλεισε η Α’ Φάση για την επιλογή στρατηγικού εταίρου στα έργα γεωθερμίας

Ολοκληρώθηκε στις 4 Αυγούστου η Α’ Φάση της διαδικασίας επιλογής στρατηγικού εταίρου για την ανάπτυξη και λειτουργία μονάδων γεωθερμίας με σκοπό την ηλεκτροπαραγωγή από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η διορία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είχε προηγουμένως παραταθεί κατά έναν μήνα.

Συνολικά υποβλήθηκαν 7 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, γεγονός που καταδεικνύει το αυξημένο διεθνές και εγχώριο ενδιαφέρον εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη γεωθερμία να συνεργαστούν με την ΔΕΗΑΝ σε ένα έργο που, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον έχουν ως εξής:

- Storengy

- KS ORKA

- Enel Green Power Hellas

- TERNA Ενεργειακή-TERNA Αιολική Ξεροβουνίου

- HELECTOR S.A.

- Zorlu Energy-TURBODEN

- MAREN Maras Elektrik Üretim San. Ve Tic. A.Ş.

Οι σχεδιαζόμενες μονάδες γεωθερμίας θα εγκατασταθούν στα γεωθερμικά πεδία: Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου (5 MW), Νισύρου (5 MW), Λέσβου (8 MW) και Μεθάνων στην ηπειρωτική χώρα (5 MW) ενώ θα είναι ιδιαίτερα φιλικές στο περιβάλλον εφόσον προβλέπεται να είναι ολικής επανεισαγωγής και μηδενικής ρύπανσης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κόστος του έργου αναμένεται να κυμανθεί στα 4,5 εκατ. ευρώ ανά MW (περίπου 103,5 εκατ. ευρώ συνολικά) και αν όλα κυλίσουν ομαλά, θα τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη του 2019 με αρχές του 2020 εμπλουτίζοντας τον χάρτη των μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας στην χώρα.

Η ΔΕΗΑΝ θα ανακοινώσει σύντομα τα ονόματα των ενδιαφερομένων μερών που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής προκειμένου ο διαγωνισμός να περάσει στην επόμενη φάση που περιλαμβάνει και την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Κατά τη διάρκεια της Β’ Φάσης, οι επιλέξιμοι εταίροι θα έχουν πρόσβαση στους όρους και τις προϋποθέσεις της Διαδικασίας Επιλογής καθώς και στις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το Σχέδιο Γεωθερμικών Εγκαταστάσεων.

Ενδεικτικά της δυναμικής της γεωθερμίας είναι τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας σύμφωνα με τα οποία η γεωθερμική ενέργεια θα μπορούσε να καλύψει περίπου το 3,5% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το 3,9% της ενέργειας για την παροχή θέρμανσης (εξαιρουμένων των αντλιών θερμότητας εδάφους) έως το 2050. Η γεωλογικές συνθήκες στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή ευνοούν την εκμετάλλευση αυτής της ήπιας μορφής ενέργειας, δεδομένης και της παρουσίας σημαντικών γεωθερμικών πεδίων. Σημειώνεται πως η γειτονική Τουρκία αναμένεται να αγγίξει τα 1.800 MW αντίστοιχων μονάδων μέχρι τα τέλη του έτους, επίδοση που θα μπορούσε να προκαλέσει την εντός συνόρων κινητοποίηση για περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων της χώρας στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές