Σε δημοπράτηση τα έργα υποδομής για τα 10 αιολικά πάρκα από τη ΔΕΗΑΝ

Σε δημοπράτηση τα έργα υποδομής για τα 10 αιολικά πάρκα από τη ΔΕΗΑΝ

Πρόσκληση σε διαγωνισμό για τα έργα υποδομής 10 αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 19,8 ΜW, ως ανεξάρτητο «πακέτο», εξέδωσε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Το έργο περιλαμβάνει την ανακατασκευή (repowering) 9 υφιστάμενων πάρκων και την δημιουργία ενός νέου στις θέσεις: Μαρμάρι Ευβοίας, Περδίκι Ικαρίας, Άγιο Ιωάννη Καρπάθου, Σιγρί Λέσβου, Βίγλα Λήμνου, Λακάκια Πυθαγορείου Σάμου, Μελανιό και Ποταμιά Χίου, Προφήτη Ηλία Ψαρών, και Τηγάνι Μυκόνου (νέο) με  συνολικό προϋπολογισμό 33,37 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επανεκκίνηση των διαδικασιών δημοπράτησης του συγκεκριμένου «πακέτου» αιολικών, ο διαγωνισμός χωρίστηκε σε 2 επιμέρους σκέλη που αφορούν αφενός τα έργα υποδομής των πάρκων (5,23 εκατ.) και αφετέρου την προμήθεια του εξοπλισμού (28,14 εκατ.).

Από τις αρχές του χρόνου το έργο των συγκεκριμένων αιολικών πάρκων έχει περάσει αρκετές δυστοκίες που είχαν ως αποτέλεσμα την αποτυχία των διαγωνιστικών διαδικασιών. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί διαγωνισμός για το repowering αλλά και τη δημιουργία 12 αιολικών πάρκων, με συνολική ισχύ 31,8 MW σε Αιγαίο, Εύβοια και Κρήτη, ο οποίος κρίθηκε τελικά άγονος, με την εταιρεία να επανασχεδιάζει τα επόμενα βήματά της με όσο το δυνατό καλύτερους όρους που θα εξυπηρετούσαν την υλοποίηση του έργου.

Τα υπολειπόμενα 2 αιολικά σε Μαμάδο Τήνου (νέο) και Μονή Τοπλού Κρήτης έχουν μπει επίσης σε τροχιά υλοποίησης ως ξεχωριστά έργα, σύμφωνα με τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος της ΔΕΗΑΝ από τον περασμένο Αύγουστο. Οι εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος 12 MW (4,5 MW και 7,5 MW αντίστοιχα) έχουν προς το παρόν προϋπολογιστεί στα 19,62 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές