Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος: Προετοιμάζεται επένδυση 400εκατ.ευρώ για την επέκταση του Αεροσταθμού

Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος: Προετοιμάζεται επένδυση 400εκατ.ευρώ για την επέκταση του Αεροσταθμού

Με φοβερή επιτάχυνση ετοιμάζεται να εισέλθει το Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος στο 2017. Μέσα σε μόλις 1 εβδομάδα 3 διαφορετικές εταιρείες ανακοίνωσαν 39 νέα δρομολόγιο από την Αθήνα για διάφορους (κυρίως Ευρωπαϊκούς προορισμούς). Aegean, Ryanair και Wizzair δημιουργούν περίπου 2 εκατομμύρια νέες θέσεις που για την Αθήνα αντιστοιχούν οι μισές.

Αυτό σημαίνει αυτόματα νέα μεγάλη αύξηση στο τουριστικό ρεύμα προς Αθήνα που δείχνει να είναι τελείως αλληλένδετο με το Αθηναϊκό Αεροδρόμιο.

Η δυναμική που έχει αναπτύξει το Αεροδρόμιο δείχνει μεγάλη και τα στελέχη του στη χθεσινή συνέντευξη τύπου δεν μπορούσαν να κρύψουν τα χαμόγελα από τις συνεχείς καλές ειδήσεις. Όπως μαθαίνει το ypodomes.com θα υπάρξει και συνέχεια σε αυτή την τάση, πράγμα που μόνο καλό μπορεί να είναι και για το Ελ.Βενιζέλος και για την Αθήνα εν γένει.

Όπως είπε η Ιωάννα Παπαδοπούλου, προϊσταμένη της διεύθυνσης επικοινωνίας του Αεροδρομίου, φέτος καταγράφεται αύξηση της τάξης του 8,5% που θα φέρει νέο απόλυτο ρεκόρ με περίπου 21,6-21,8εκατ.επιβάτες. Η ίδια σημείωσε ότι η τάση φαίνεται το ίδιο ισχυρή και για το επόμενο έτος που υπό καλές συνθήκες σημαίνει ότι το Αεροδρόμιο της Αθήνας θα ξεπεράσει τα 24 εκατομμύρια επιβάτες, νούμερο που είναι σχεδόν 80% αυξημένο σε σχέση με το 2013 μόλις 5 χρόνια πριν.

Η εκτόξευση του Αεροδρομίου της Αθήνας, που σε αντίθεση με την κατάσταση στη χώρα, κάνει ένα διαρκές ανέβασμα για 4 και πλέον χρόνια, δημιουργεί εξαιρετικές συνθήκες και για τις αναμενόμενες επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει το Ελ.Βενιζέλος.

Όπως ίσως γνωρίζετε το Αεροδρόμιο έχει ένα "ταβάνι" στην ικανότητα διακίνησης επιβατών που φτάνει τα 26 εκατομμύρια επιβάτες. Με τις σημερινές συνθήκες το νούμερο αυτό θα καταρριφθεί πριν το τέλος του 2019 δηλαδή σε περίπου 2 χρόνια.

Αυτό σημαίνει πως ήδη σε συνεννόηση με την ΙΑΤΑ προετοιμάζεται η επόμενη μέρα που δεν είναι άλλη από την επέκταση του τερματικού σταθμού. Ήδη οι φήμες για το ποσό της επένδυσης οργιάζουν και τα πρώτα ποσά που έχουν ακουστεί μιλούν για ένα ποσό της τάξης των 300-400 εκατομμυρίων ευρώ.

Το βέβαιο είναι ότι η διαδικασία επέκτασης του Αεροσταθμού (και όχι κατασκευής νέου τέρμιναλ) θα πρέπει λογικά να ξεκινήσει το αργότερο σε ένα έτος για να μπορέσει μέχρι το 2020 να έχει ολοκληρωθεί και να μπορεί να εξυπηρετεί ως ένα μεγαλύτερο αεροδρόμιο, ένα hub της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης.

Οι λεπτομέρειες και το τι ακριβώς θα συμβεί ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί αλλά είμαστε πολύ κοντά στην "αποκάλυψη" των μεγάλων επενδύσεων που προετοιμάζονται στα Σπάτα. Οι κατασκευαστικές εταιρείες με τη σειρά τους είναι σε κατάσταση αναμονής μέχρι να γίνει γνωστό το πότε θα ξεκινήσει η σχετική διαγωνιστική διαδικασία καθώς θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά project της επόμενης τριετίας με ασφυκτικούς χρόνους ολοκλήρωσης.

Προς το παρόν τα στελέχη του Αεροδρομίου κρατούν χαμηλό προφίλ αλλά είναι πλέον κοινό μυστικό ότι η επένδυση για την επέκταση πλησιάζει προς τέρψη όλων. Η αναμονή μόλις ξεκίνησε.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές