Αεροδρόμιο Μακεδονία: Το 2019 μεταφέρεται η λειτουργία του νέου "υπερατλαντικού" διαδρόμου

Αεροδρόμιο Μακεδονία: Το 2019 μεταφέρεται η λειτουργία του νέου "υπερατλαντικού" διαδρόμου

Το 2019 μεταφέρεται η λειτουργία του "υπερατλαντικού" διαδρόμου προσαπογειώσεων 10-28 του Αεροδρομίου Μακεδονία. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών το έργο παίρνει παράταση 365 και νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης τις 31.12.2018. Αυτό σημαίνει πως η λειτουργία του νέου διαδρόμου θα ξεκινήσει από το 2019, εφόσον βεβαίως δεν έχουμε και άλλες καθυστερήσεις.

Έτσι μπορεί τα χαμόγελα να περισσεύουν από την παραχώρηση του Αεροδρομίου Μακεδονία και τα έργα για την δημιουργία νέου αεροσταθμού μέχρι το 2021 αλλά τα έργα για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του διαδρόμου προσαπογειώσεων έχουν μπροστά τους αρκετούς μήνες εργασιών ακόμα. Στο σύνολο τους τα έργα έχουν κόστος άνω των 300εκ.ευρώ και είναι από τα λεγόμενα "αιώνια έργα" μιας και η πρώτη σύμβαση (για την επέκταση κατά 1.000 μέτρα στη θάλασσα) υπεγράφη στις 31 Οκτωβρίου 2005. Ανάδοχος του έργου είναι η Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ.

Εκτός από το κύριο έργο γίνεται και επέκταση του παράλληλου τροχιόδρομου. Για την κατασκευή των δύο διαδρόμων επιχωματώνεται θαλάσσιο τμήμα μήκους 1.064 μέτρων και πλάτους 450 μέτρων. Ο προϋπολογισμός αυτού του έργου ήταν 246 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε πως η αναβάθμιση και επέκταση του διαδρόμου 10-28 αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για να μπορεί το Αεροδρόμιο Μακεδονία να δέχεται υπερατλαντικές πτήσεις (το μήκος του διαδρόμου θα είναι 3,4χλμ) αλλά και να αυξηθεί η ικανότητα του πτητικού έργου. Επίσης αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης του τουρισμού τόσο για την πόλη όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ
Εκτός από την επέκταση του διαδρόμου 10-28 στη θάλασσα υπάρχει και ένα εξίσου σημαντικό συμπληρωματικό έργο αυτό της αναβάθμισης του χερσαίου τμήματος του διαδρόμου 10-28. Ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΕΤΕΘ.

Με το έργο αυτό το υφιστάμενο χερσαίο τμήμα του διαδρόμου 10-28 αποκτά τα ίδια λειτουργικά και τεχνικά χαρακτηριστικά με το νέο τμήμα που κατασκευάζεται στη θάλασσα, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος εκτεταμένος διάδρομος, ο οποίος θα μπορεί να δέχεται με ασφάλεια όλα τα αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων και των υπερατλαντικών.

Το έργο υπογράφηκε στις αρχές του 2013 και το έργο αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2014. Εδώ υπήρξε σοβαρή εμπλοκή λόγω εύρεσης οβίδων από τον β` Παγκόσμιο Πόλεμο πράγμα που οδήγησε την ΕΤΕΘ σε αίτηση διάλυσης της εργολαβίας που όμως τελικά απεφεύχθη. Με αλλεπάλληλες αποφάσεις του Υπουργείου Υποδομών δόθηκαν παρατάσεις για το 2016, το 2017 και μετά από παύση των έργων λόγω αιτήματος της Fraport για το καλοκαίρι του 2017, η παράδοση του στην Fraport αναμένεται σε λιγότερο από 2 μήνες, τον ερχόμενο Μάρτιο.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

επιστροφή στην κορυφή

Αυτοκινητόδρομοι

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Μεταφορές

Αστική Ανάπτυξη

Ενέργεια

Άλλες Υποδομές